Какво да очаквате по време на възстановяване след операция на ставите на AC

Възстановяването на повечето хора продължава от 4 до 6 месеца, но това зависи от тежестта на вашето нараняване и колко точно следвате препоръките на вашия лекар.

Докато нехирургичното лечение може да работи в повечето случаи, по-тежките наранявания на акромиоклавикуларната или АС ставата ще се нуждаят от операция за възстановяване на ставата и възстановяване на нормалната функция на рамото.

Ако вашият лекар ви е казал, че операцията на AC става може да бъде най-доброто решение за вашето нараняване, вероятно сте любопитни относно периода на възстановяване.

Знаейки какво да очаквате, както и колко дълго можете да изчакате, преди да се върнете на работа или да възобновите други дейности, може да ви помогне да се подготвите за това, което идва след операцията.

Колко време отнема заздравяването на операцията на АС ставите?

Докато повечето операции имат общ график за това кога пациентът може да очаква да се излекува, индивидуалните резултати могат да варират в зависимост от усложненията, основните състояния и цялостното здраве на човека. Обикновено пълното възстановяване може да се постигне след 4 до 6 месеца.

А проучване от 2019 г проследиха 54 участници и установиха, че средното време за хоспитализация е 5 дни, но времената варират от 1 до 22 дни. Тези, които са работили на работа, изискваща повече физически труд, прекарват значително повече време в болницата.

Кога мога да се върна на работа след операция на АС на ставите?

Както при общите срокове за възстановяване, кога дадено лице ще бъде одобрено да се върне на работа ще зависи от това как напредва възстановяването му. По същия начин видът работа, с която се занимавате, също ще повлияе колко бързо можете да се върнете към нея.

The същото проучване от 2019 г установяват, че средното време от операцията до връщането на работа е приблизително 13 седмици, като 52 от 54 пациенти в крайна сметка се връщат на работа. Но тези с физически труд изискват повече време, понякога до 15,5 седмици.

По същия начин трима участници, които са били работници с физически труд, никога не са се върнали на предишните си работни места след операцията.

Междувременно от върналите се на работа 18 са имали постоянни симптоми в оперираното рамо. От цялата проучвателна група десет души се нуждаеха от ревизионна хирургия, пет от които бяха причинени от усложнения при ранно заздравяване на рани.

Въпреки че това проучване е малко, то подчертава необходимостта да вземете времето си за почивка сериозно.

Връщане към спорта

Общите насоки предполагат, че на спортистите може да отнеме от 4 до 6 месеца, преди да възвърнат пълната функция на оперираното си рамо и да получат разрешение да се върнат към активност.

Отделен преглед от 2019 г. разглежда 12 проучвания при 498 пациенти и открива подобни проблеми при спортистите. От включените пациенти 462 са активно спортуващи. Те установиха, че:

  • Само 66 души, които са претърпели операция на АС стави, не са се върнали към спорта.
  • Средното време за връщане към спорта е 4 месеца.
  • 401 успяха да постигнат способностите си преди нараняването.
  • 35 пациенти са имали намалена работоспособност.

Какво не можете да правите след операция на АС ставите?

Най-важното нещо, което трябва да избягвате да правите след операция на АС става, е да натоварвате твърде много новооперираното рамо.

Повечето възстановяващи се пациенти ще бъдат насърчавани да избягват повдигането на нещо с тегло над 5 паунда с оперираното рамо през първите 6 седмици от периода на възстановяване.

По същия начин не се напрягайте прекалено дори и с движения, които не носят тежест върху оперираното рамо. Това включва удължено достигане или завъртане на рамото. Обикновено ще бъдете призовани да избягвате да докосвате мястото на разреза или да нарушавате шевовете.

В зависимост от това как спите, може да се наложи да намерите нова позиция. По-специално, хората, които спят настрани и предпочитат оперираното си рамо, ще трябва или да преминат на другото рамо, или временно да спят на гърба.

Как мога да ускоря възстановяването на моите AC стави?

Най-добрият начин да ускорите възстановяването на АС ставите е да следвате инструкциите на Вашия лекар.

Това включва използването на превръзка за ръка през първия месец след операцията, за да се запази рамото неподвижно. Повечето доставчици на здравни услуги също ще насърчават леки упражнения, дори в първите седмици, за да започнете рутинната си силова тренировка.

Не забравяйте да ядете питателни ястия и ако сте пушач, помислете за спиране. Доказано е, че никотинът забавя способността на тялото да подпомага заздравяването на рани. Това може да доведе до по-дълъг период на възстановяване или дори да допринесе за усложнения като замръзнало рамо.

С напредването на периода на възстановяване вашите упражнения ще продължат да се ускоряват бавно. Но все пак ще искате да избягвате повдигане над главата или упражнения, които имитират това поведение през първите три месеца след операцията.

В началния период, ако изпитвате болка, използвайте компреси с лед, ако е необходимо, и противовъзпалителни лекарства, за да контролирате симптомите.

Хората, които се занимават с ръчен труд, и спортистите се насърчават също да се подлагат на физиотерапия или трудова терапия. Това ще помогне за възстановяване на обхвата ви на движение, както и за укрепване на ставата.

Повечето хора няма да имат наранявания с променлив ток, достатъчно тежки, за да изискват хирургически ремонт. Но за тези, които го правят, очаквайте общият ви график за възстановяване да бъде някъде от четири до шест месеца.

През това време трябва усърдно да се занимавате с физическа терапия, за да си възвърнете силата и правилния обхват на движение в рамото.

По същия начин разберете, че в някои случаи, ако имате физическа работа или сте спортист, може да отнеме дори повече време, за да възстановите пълната функция на оперираното рамо. Следването на инструкциите на Вашия лекар за възстановяване, както и да не се преуморявате по време на възстановяването, е от решаващо значение за избягване на по-нататъшно нараняване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss