Какво да направите, когато вашият приятел има рак на гърдата

Хедър Лагеман започна да пише своя блог, Инвазивни канали, след като й беше диагностициран рак на гърдата през 2014 г. Той беше наречен един от нашите Най-добрите блогове за рак на гърдата за 2015 г. Прочетете, за да научите как семейството и приятелите й са й помогнали при рак на гърдата, операция и химиотерапия.

Когато бях диагностициран с рак на гърдата на 32 години, кърмех бебе, бягах в предучилищна възраст и гледах прекомерно “В обувките на Сатаната” в Netflix. Наистина нямах много предишен опит с рака и това беше нещо като ужасна болест, от която хората умираха във филмите. видях Запомняща се разходка”като тиинейджър. Трагично… и това беше също така най-близо до рака в реалния живот.

Беше същото за много от приятелите и семейството ми и с всяко ново препятствие, с което се сблъсках — първоначалният шок, операция, химиотерапия, лоши дни, по-лоши дни, плешиви дни, менопауза на 32 дни — виждах как борбата идва тях. Не знаеха какво да кажат. Те не знаеха какво да правят.

Повечето хора в живота ми го разтърсиха, естествено, защото наистина всичко, което едно момиче с рак иска, е нейните хора да Бъди там. Но все пак имаше и други, които биха могли да използват малко насоки. И това е добре, защото това наистина не е нормална ситуация. Ставам странен, ако има непотърсен пърд, който се мотае наоколо, така че не очаквам да знаете как да се справя с рака ми.

С това казано, в целия си опит с пациенти с рак (експертиза, която никой всъщност не иска), измислих пет начина да бъда приятел на някой с рак.

1. Бъди нормален.

Това изглежда като здрав разум, но трябва да се каже. Не исках хората да ме гледат по различен начин и със сигурност не исках хората да се отнасят с мен по различен начин. Поставиха ми диагноза точно преди Великден и казах на семейството си, че единственият начин да се явя на великденския обяд е, ако могат да се държат нормално. Така направиха и прецедентът беше създаден. Това не означаваше, че са пренебрегнали факта, че имам рак; това не би било нормално. Така че ние говорихме за това, притеснявахме се, шегувахме се и след това преглеждахме великденските кошници на нашите деца, когато те не гледаха.

Така че, ако обикновено имате момичешка вечер веднъж месечно, продължавайте да каните приятеля си. Може и да не може да отиде, но е хубаво да се чувстваш нормално. Заведете я на кино. Попитайте я как е и й дайте свобода да се отпусне (както бихте направили на 15, когато гаджето й я заряза, въпреки че ситуацията не може да бъде по-различна). Слушайте наистина и след това й дайте най-новите събития, попитайте я за съвети относно цветовете на лака за нокти и говорете с нея за нещата, които вие нормално би се. Хубаво е да се чувстваш нормално чрез приятелите си в иначе чужда ситуация.

2. Бъди проактивен.

Това означава, че никога, никога, никога не казвайте нещо от рода на „Ако имате нужда от нещо, уведомете ме“ или „Моля, обадете ми се, ако имате нужда от помощ“. Тя няма. Обещавам ти.

Вместо това помислете за нещата, за които знаете, че тя ще има нужда от помощ и се заемете с това. В разгара на химиотерапията имах познат, който просто се появи и окоси тревата ми. Тя не ми е писала съобщения и дори не е почукала на вратата ми. Тя просто го направи. Не ми се налагаше да водя неудобния разговор да раздавам задълженията си на приятел – който винаги се превръщаше в: „Добре съм. ние сме добре. Благодаря все пак!” — и нямаше място гордостта ми да ми пречи. Току-що беше направено. Беше невероятно. Тъй като вашият приятел няма да ви се обади и да ви каже за какво има нужда от помощ, аз ще:

  • Получаване на храна на масата. Координирането на храненията е голяма помощ. Има уебсайтове като mealtrain.com, които го правят толкова лесно и не мога да ви кажа колко стрес отне, знаейки, че семейството ми ще бъде нахранено, когато нямах енергия да го направя. Освен това, ако сте в магазин за хранителни стоки близо до нея, изпратете й съобщение, за да видите дали е свършило млякото или бисквити със златни рибки и й ги вземете.
  • Грижа за деца. Това може да варира, но за мен не можех да взема собственото си бебе три седмици след операцията. И да сте в крак с 3-годишно дете по време на химиотерапия? Не. Един от най-добрите ми приятели събра войските и състави календар за грижи за деца, който отговаря на моите нужди, и аз съм вечно благодарен. Приятелката ви ще скочи от радост (или ще ви се усмихне от дивана), ако предложите да заведете децата й в зоологическата градина за деня или дори в парка за един час.
  • Почистване. В момента тя няма време или енергия за това! Къщата ми никога не е била толкова отвратителна, колкото когато бях на активно лечение и забавно, никога не съм имал повече посетители. Близък приятел или група приятелки могат да се включат и да го направят сами, или да наемат услуга.
  • Грижа за тревата. В моята къща съпругът ми обикновено се грижи за това (казвам му, че съм твърде красива, за да кося или изнасям боклука, и това работи — дори плешив). Съпругът ми обаче също имаше много в чинията си, така че това беше наистина полезно, за да не позволим на нашия двор да се превърне в джунгла.

3. Не оказвайте натиск върху нея.

В момента се случват много неща: срещи, сканирания, лекарства, много чувства и страх, вероятно предизвикана от химиотерапия менопауза, опитвайки се да преведе семейството си през това, без да знае как. Така че, ако тя не отговаря на SMS или игнорира обажданията ви за известно време, оставете го да се плъзне и продължете да опитвате. Вероятно е претоварена, но чете вашите текстове и слуша гласовите ви съобщения и наистина ги оценява. Ако й подарите книга например (приятно нещо, тъй като има толкова много престой по време на химиотерапия), не очаквайте тя да я прочете. Спомням си, че се почувствах толкова зле, когато приятелка ме попита няколко пъти за книга, която ми подари, която не бях чел. По принцип просто й отслабнете и не очаквайте много (или наистина нищо) от нея в момента.

4. Не се опитвайте да „поправите“ нещата.

Трудно е да се направи, да седиш в нечия болка с тях, но тя има нужда от теб в момента. Вашият естествен инстинкт е да искате да я накарате да се почувства по-добре, като казвате неща като „Ще се оправиш“ или „Ти си толкова силен! Ще победиш това!” или „Дават ти само това, с което можеш да се справиш“ или „Просто поддържай положително отношение“. (Мога да продължа с дни.) Изказването на тези неща може да направи Вие се чувстват по-добре, но няма да се справят нея чувствай се по-добре, защото всъщност не знаеш, че тя ще се оправи. Тя е силна, но всъщност няма дума за това как ще се развие това. Тя не иска да се чувства така, сякаш от нея зависи да „пребори“ това. Това, което тя иска, е някой да седи с нея в тази несигурност, защото е страшно… и да, неудобно е.

Племенницата ми е един от малкото хора, които говореха с мен за възможността за моята смърт, а тя беше на 7. Никой друг не искаше да погледне смъртта в очите с мен, но това беше в мислите ми всеки ден. Не казвам, че трябва да водите задълбочени разговори за смъртта, но бъдете отворени към чувствата на вашия приятел. Всичко е наред, ако не знаете какво да кажете, стига да сте готови да слушате наистина. И повярвайте ми, тя знае, че и за вас е трудно и ще оцени желанието ви да „седнете в него“ с нея.

5. Накарайте я да се почувства специална.

Знам, че вашият приятел наистина е специален за вас, иначе не бихте прочели това. Но има голяма разлика между това да обичаш някого и да му дадеш да разбере, че го обичаш. Любимата ми част от рака – да, имам любима част от рака! — беше, че сякаш даваше на хората безплатен пропуск да ми кажат какво чувстват към мен и беше невероятно. Получих толкова много картички, писма и съобщения, пълни с мили думи, забравени спомени, осезаемо насърчение и просто сурова любов. Те ми послужиха да ме повдигнат в някои от най-лошите ми дни и всъщност промениха възгледа ми за света, в който живеем.

Ракът може да бъде невероятно самотен, така че всеки малък подарък, картичка в пощата и изпусната храна ме дават да знам, че все още съм част от света като цяло. Освен това, защо трябва да се обръща повече внимание на вас през годината на вашата сватба, отколкото на вашата (надявам се, единствена) година на рак? Казвам: Когато някой има рак, тогава трябва да се блъскаме с топки до стената, карайки го да се почувства специален. Те се нуждаят от това и честно казано, това означаваше повече през годината ми за рак, отколкото годината на сватбата ми.

Докато подхождате към приятеля си с любов, ще се оправите. И макар че може да не сте в състояние да направите всичко в тази статия, просто ми обещайте, че ще избиете всеки, който се опита да й разкаже истории за баба, сестра или съседка, която са имали, които са починали от рак на гърдата, нали?

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss