Какви са хирургичните възможности за OAB?

Какво е OAB?

Свръхактивен пикочен мехур (OAB) се свива неволно, създавайки спешна нужда от уриниране. Поривът може да се появи толкова внезапно, че няма време да стигнете до баня. OAB може да окаже огромно влияние върху човешкото:

 • социален живот
 • работа
 • сексуална функция
 • сън

Причините за OAB включват:

 • инфекция
 • тумор
 • удар
 • камъни в бъбреците или пикочния мехур
 • увеличена простата

Понякога причината не може да бъде идентифицирана. OAB понякога се нарича „раздразнителен пикочен мехур“.

Ако лечението не е облекчило симптомите Ви, има няколко хирургични възможности, които могат значително да подобрят качеството Ви на живот.

Стимулиране на сакрален нерв

Стимулирането на сакралния нерв, известно още като модулация на сакралния нерв, е процедура, която регулира нервните импулси към пикочния мехур. По време на операцията хирургът имплантира малък импулсен генератор под кожата на задните части или долната част на корема. Устройството коригира сигнали за неправилно запалване, изпращайки ги директно до нервите, които контролират пикочния мехур. Тя може да остане на място за неопределено време.

Това лечение може да причини чести негативни реакции и да доведе до необходимост от повторни операции. Обикновено се счита за терапия от трета линия за пациенти с ОАБ, които не са отговорили на други терапии.

Уголемена цистопластика

Уголемената цистопластика увеличава размера на пикочния мехур. Често се използва в тежки случаи, когато други лечения са неуспешни.

По време на процедурата вашият хирург ще вземе малко парче тъкан от червата ви и ще го добави към стената на пикочния мехур. Това позволява на пикочния мехур да съхранява повече урина.

След операцията може да успеете да уринирате нормално. В някои случаи хората, подложени на тази процедура, вече не могат да отделят урина и ще трябва да използват катетър за изпразване на пикочния мехур.

Отклоняване на урината

При тази процедура уретерите, тръбите, които водят от бъбреците към пикочния мехур, се пренасочват, за да заобиколят пикочния мехур. Тръбите ще водят към външната част на тялото ви през коремната стена. Урината се събира в торба, носена на корема, наречена стомична торба. Чантата изисква проста поддръжка и пак ще можете да работите и да участвате в различни физически дейности.

Отстраняване на пикочния мехур

Не се нуждаете от пикочен мехур, за да живеете, но Вашият лекар няма да го премахне, освен ако няма друга медицинска възможност да Ви осигури облекчение. Ако вашето медицинско състояние изисква отстраняване на пикочния мехур, ще се използва отклоняване на урината, за да се пренасочи потока на урина от бъбреците към външната част на тялото ви. От този момент нататък ще трябва да използвате коремна торба за стома.

Риск от операция

Повечето хора се възстановяват напълно след операция на пикочния мехур и са в състояние да се върнат към нормалните дейности. Всяка операция обаче носи рискове, включително:

 • инфекция
 • случайно нараняване
 • кървене
 • болка
 • проблеми с анестезията

Постоперативните рискове от операция на пикочния мехур включват:

 • проблеми с тръбата, която остава извън тялото ви
 • проблеми с кожата на мястото на операцията
 • изтичане на урина

Помолете Вашия лекар да обясни потенциалните ползи и рискове от Вашата конкретна процедура.

Други лечения за OAB

Преди да помисли за операция, Вашият лекар вероятно ще опита по -малко инвазивни лечения. Те могат да препоръчат промени в течността и диетата и упражнения за тазови мускули.

В много случаи хората могат да преквалифицират пикочните си мехури, за да функционират по -добре. При обучението на пикочния мехур вие практикувате забавяне на уринирането, за да изградите по -дълги интервали от време, или планирате уриниране за подходящи интервали.

Вашият лекар може също да Ви предпише лекарства за отпускане на пикочния мехур. Интермитентната катетеризация е друга алтернатива.

OAB и качество на живот

Когато не се лекува, OAB може да повлияе на качеството ви на живот. Според клиниката в Кливланд около 33 милиона души в САЩ имат OAB. За съжаление хората чакат средно седем години, преди да обсъдят това с лекаря си.

Ако имате свръхактивен пикочен мехур, не позволявайте на срам да ви попречи да се консултирате с Вашия лекар. Лечението може да подобри или разреши проблема.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss