Какви са стимулиращите дейности за хора с Алцхаймер?

Участието в стимулиращи дейности може да помогне за забавяне на когнитивния спад и подобряване на цялостното качество на живот.

Болестта на Алцхаймер е най-често срещаният тип деменция. Характеризира се с хронично, прогресивно влошаване на когнитивните, социалните и ежедневните функции над това, което може да се очаква от типичното стареене.

Когато хората с Алцхаймер редовно участват в стимулиращи дейности, като игри с думи, танци или музикална терапия, те могат да помогнат за поддържане на когнитивната функция, да подобрят паметта си и потенциално да забавят прогресирането на болестта.

Как стимулиращите дейности помагат на хората с Алцхаймер?

Стимулиращите дейности могат да бъдат полезни за хората с болестта на Алцхаймер по няколко начина:

  • Поддържайте когнитивната функция: Участието в дейности, които изискват умствено усилие, като пъзели, четене или игри, може да помогне за стимулиране и поддържане на когнитивната функция. По-специално, паметови дейности, като реминисцентна терапия (когато сте насърчавани да си припомните минали събития), могат да подобрят извличането на паметта и да поддържат връзка с миналото.
  • Подобрете емоционалното благосъстояние: Стимулиращите дейности могат да помогнат за подобряване на емоционалното благополучие чрез намаляване на стреса, безпокойството и депресията. Дейности като изкуство, музика или градинарство могат да осигурят чувство за цел, постижение и радост, което може да повлияе положително на настроението и цялостното благосъстояние.
  • Увеличете социалното взаимодействие: Участието в стимулиращи дейности може да насърчи ангажираността с другите, което може да помогне за намаляване на чувството за изолация и насърчаване на социалните връзки.

Все повече изследвания предполагат, че стимулиращите дейности могат също така да предпазват от бъдещ когнитивен спад и деменция.

един проучване от 7 917 възрастни хора установиха, че тези, които се занимават с повече когнитивни дейности и принадлежат към повече социални клубове, имат намален риск от деменция почти 10 години по-късно.

Друг проучване установиха, че честото участие в когнитивно стимулиращи дейности, особено играенето на игри и пъзели, може да помогне за запазване на мозъчните структури и когнитивната функция сред хора на средна възраст и възрастни с повишен риск от болестта на Алцхаймер.

Когнитивни дейности за Алцхаймер

Участието в стимулиране на когнитивните дейности може да помогне за подобряване на паметта, уменията за решаване на проблеми и езиковите способности.

Игри с памет

Дейностите, които предизвикват паметта, като игри с думи, кръстословици и игри за съпоставяне на паметта, могат да помогнат за подобряване на когнитивната функция и да стимулират извикването на паметта.

Тези видове игри могат да бъдат адаптирани към нивото на способностите на човека и могат да осигурят приятен начин за упражняване на мозъка.

Реминисцентна терапия

Реминисцентната терапия насърчава хората с Алцхаймер да си припомнят и говорят за минали събития и спомени. Това помага за стимулиране на когнитивната функция и подобрява извличането на паметта.

Припомнянето на познати теми или събития от миналото също може да създаде усещане за познатост и комфорт.

Четене

Четенето може да бъде отлична дейност за когнитивно стимулиране, особено ако човекът е обичал да чете в миналото.

Четенето на книги, списания или вестници може да помогне за подобряване на езиковите умения, да насърчи концентрацията и да ангажира въображението.

Физически дейности за Алцхаймер

Физически дейности като ходене, танци или градинарство могат да помогнат на хората с Алцхаймер да поддържат физическото си здраве, баланс и благополучие.

ходене

Ходенето е проста физическа активност с ниско въздействие, която може да се извършва на закрито или на открито, в зависимост от мобилността и безопасността на човека.

Редовните разходки могат да помогнат за подобряване на сърдечно-съдовото здраве, да насърчат мускулната сила и да поддържат цялостното физическо благосъстояние.

Нежни упражнения

Нежните упражнения, като разтягане или спортуване в седнало положение, могат да бъдат модифицирани, за да се приспособят към способностите и ограниченията на хората с болестта на Алцхаймер.

Например, играенето на прости игри с балон, като хвърляне на балон или плажна топка напред-назад от стол, може да помогне за подобряване на координацията око-ръка, грубите двигателни умения и социалното взаимодействие.

Тай чи

Тай чи, който съчетава бавни, плавни движения с дълбоко дишане и внимание, може да помогне за подобряване на баланса, гъвкавостта и познавателните способности.

един преглед от девет проучвания установиха, че тай чи може да подобри краткосрочната когнитивна функция при възрастни хора, които са в ранен стадий на деменция.

Танцуване

Танците са забавна и ангажираща физическа активност, която може да осигури множество ползи, като подобряване на сърдечно-съдовото здраве, баланса и координацията.

Танцът може също така да стимулира когнитивната функция чрез включване на ритъм, музика и движение.

Градинарство

Градинарството може да бъде възнаграждаваща физическа активност, която позволява на хората с болестта на Алцхаймер да се свържат с природата, да участват в сензорна стимулация и да участват в значими задачи.

Дейности като засаждане, поливане или плевене могат да осигурят леки упражнения и да насърчат цялостното благосъстояние.

Групови дейности за Алцхаймер

Социалното взаимодействие е важно за хората с Алцхаймер, тъй като може да помогне за намаляване на социалната изолация, да подобри настроението и да подобри цялостното качество на живот.

Музикотерапевтични групи

През последните няколко години музикалните интервенции стават все по-популярни като ефективни нелекарствени интервенции за хора с болестта на Алцхаймер.

Групите за музикална терапия могат да включват пеене, свирене на музикални инструменти, слушане на музика или участие в музикални дейности. Доказано е, че музиката има положително въздействие върху познавателните способности, настроението и емоционалното благополучие и може да насърчи социалните връзки между участниците.

Това е важно, тъй като има доказателства да се предположи, че музикалната памет може да остане непокътната при хора с Алцхаймер, дори когато те изпитват бърз когнитивен спад.

Мемори кафенета

Мемори кафенетата са социални групи, създадени специално за хора с болестта на Алцхаймер и лицата, които се грижат за тях.

Тези събирания осигуряват благоприятна среда за общуване, игри и споделяне на опит с други, които разбират предизвикателствата на деменцията. Мемори кафенетата могат да предлагат дейности като музика, изкуство и дискусии за спомени.

Групови упражнения

Груповите упражнения, като йога на стол, уроци по танци или леки фитнес програми, могат да осигурят физическа активност, когнитивна стимулация и социална ангажираност за хората с болестта на Алцхаймер.

Долен ред

Стимулиращи дейности, като игри с памет, нежни физически упражнения и музикална терапия, могат да помогнат на човек с Алцхаймер да поддържа когнитивната функция и потенциално да забави прогресирането на болестта.

Ако се грижите за човек с Алцхаймер, не забравяйте да се консултирате със здравен специалист, който е специализиран в грижите за деменция, тъй като те могат да предоставят персонализирани препоръки за подходящи дейности за вашия любим човек.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss