Какви са предимствата и недостатъците на плановете Medicare Advantage?

Плановете Medicare Advantage са популярна частна застрахователна алтернатива на Medicare. Въпреки това, има някои плюсове и минуси на Medicare Advantage.

Докато някои планове Medicare Advantage предлагат дългосрочни спестявания, гъвкавост на плана и по-добри грижи, други могат да доведат до по-малко опции на доставчика, допълнителни разходи и предизвикателства в начина на живот.

В тази статия ще разгледаме някои предимства и недостатъци на плановете Medicare Advantage, както и как да запишете себе си или любим човек в Medicare.

Какво представлява Medicare Advantage?

Плановете на Medicare Part C, известни също като Medicare Advantage, се продават от частни застрахователни компании. Те съчетават оригинално покритие на Medicare (Medicare част A и Medicare част B) и често предлагат допълнителни предимства.

Много планове Medicare Advantage предлагат следните предимства:

 • хоспитализация
 • някои домашни здравни услуги
 • хосписна грижа
 • посещения при лекар
 • покритие за лекарства, отпускани с рецепта
 • превантивни грижи
 • дентална
 • визия
 • изслушване
 • Фитнес членство в SilverSneakers

Видове планове Medicare Advantage

Има различни видове планове Medicare Advantage, от които да избирате, включително:

 • Организация за поддържане на здравето (HMO). Плановете на HMO използват лекари в мрежата и изискват препоръки за специалисти.
 • Организация на предпочитан доставчик (PPO). PPO плановете начисляват различни цени въз основа на услуги в мрежата или извън мрежата.
 • Частна такса за услуга (PFFS). Плановете PFFS са специални планове за плащане, които предлагат гъвкавост на доставчика.
 • Планове за специални нужди (SNP). SNPs помагат при дългосрочни медицински разходи за хронични състояния.
 • Медицинска спестовна сметка (MSA). Плановете MSA са медицински спестовни сметки, съчетани със здравни планове с висока приспадане.

Предимства на Medicare Advantage

В сравнение с оригиналния Medicare, може да има предимства, ако изберете план Medicare Advantage.

Удобни опции за покритие

Original Medicare предлага само два вида покритие: болнична застраховка и медицинска застраховка. Ако искате допълнително покритие, ще трябва да закупите Medicare Част D за покритие на лекарства с рецепта и Medigap за допълнително покритие.

С план Medicare Advantage всичките ви опции за покритие са в един удобен план.

Персонализирани планови структури

Medicare Advantage предлага различни типове планове за вашата лична ситуация. Например, ако имате хронично здравословно състояние, планът SNP Advantage може да ви помогне с медицинските ви разходи.

Ако предпочитате свободата на доставчика, планът за PPO или PFFS може да е повече от това, което търсите. Ако искате допълнителни услуги като стоматология, зрение или слух, много планове за Medicare Advantage ги включват.

Възможности за спестяване на разходи

Много планове Advantage нямат премии и предлагат ниски или никакви приспадания. Друго предимство на избора на Medicare Advantage е, че повечето планове поставят ограничения за максималните разходи, които ще плащате през годината на плана.

Също, изследвания показа, че можете да спестите пари от лабораторни услуги и медицинско оборудване, като преминете към план Medicare Advantage. Ако изберете план за HMO Medicare, може да видите още повече спестявания от здравни услуги, предоставяни от вашата HMO мрежа.

Координирана медицинска помощ

Много планове Medicare Advantage включват координирани медицински грижи. Това означава, че вашите доставчици на здравни услуги активно комуникират, за да координират грижите ви между различни видове здравни услуги и медицински специалности. Това гарантира, че имате здравен екип и ви помага да избегнете ненужни разходи и проблеми като взаимодействия с лекарства.

В един проучванеизследователите установиха, че координираната грижа е свързана с по-висок рейтинг на пациентите и по-положителен опит на медицинския персонал.

Недостатъци на Medicare Advantage

Въпреки че повечето хора са доволни от покритието на Medicare Advantage, тези планове може да имат и някои недостатъци в сравнение с оригиналния Medicare.

Ограничени доставчици на услуги

Ако изберете един от по-популярните типове планове Medicare Advantage, като план за HMO, може да сте ограничени в доставчиците, които можете да видите. Обикновено ще се сблъскате с по-високи такси, ако изберете доставчик извън мрежата с тези планове.

Други типове планове ви дават повече свобода на доставчика, въпреки че тези планове може да имат по-високи премии и такси като доплащания и приспадания.

Комплексни планови предложения

Използвайки инструмента за намиране на план на Medicare, ще видите, че има много опции за план Medicare Advantage в зависимост от вашия пощенски код. За някои хора всички тези опции могат да се почувстват непосилни.

Вижте нашата статия за съвети за избор на план Medicare Advantage, за да ви помогнем да стесните кои планове за Medicare Advantage са най-подходящи за вас.

Допълнителни разходи за покритие

Original Medicare начислява премия, приспадане и съзастраховане за двете части A и B, плюс всички разходи за Част D или Medigap.

Плановете Medicare Advantage често консолидират тези разходи, но може да забележите допълнителни такси. Например, много планове за Medicare Advantage включват приспадане на лекарства и доплащане за посещение на специалист.

Специфично за държавата покритие

Original Medicare предлага същото покритие в Съединените щати. Въпреки това плановете Medicare Advantage могат да предлагат само конкретно покритие в определени области на обслужване. Това означава, че ако се преместите в нова зона на обслужване, текущият ви план Medicare Advantage може да не е наличен.

Съвети за намиране на най-добрия план Medicare Advantage за вашите нужди

Изборът на най-добрия план Medicare Advantage за вашите нужди може да бъде сложен. Има много неща, които трябва да имате предвид, преди да решите.

Когато избирате план Medicare Advantage, попитайте се:

 • Колко похарчих за здравеопазване миналата или предходната година? Това може да ви помогне да определите бюджета си – колко можете да си позволите да похарчите за премии и разходи извън джоба. Някои планове предлагат премии и приспадания от $0, но други могат да таксуват няколкостотин долара.
 • Какви лекарства с рецепта да приемам или ще имам нужда? Ако приемате лекарства, ще трябва да намерите план Advantage, който включва покритие за лекарства, отпускани с рецепта, или да закупите план Част D. Не забравяйте да потърсите всички списъци с лекарства за планове (формуляр), за да потвърдите, че вашите лекарства са обхванати.
 • Какви видове покритие имам нужда? Много планове Advantage включват допълнително покритие като зъби, зрение и слух. Можете да се свържете с операторите, за да видите какво предлагат техните планове.
 • Какви медицински състояния имам и какви са моите дългосрочни здравни нужди? Повече от 40 процента от американците имат хронични заболявания. Вие също ще искате да помислите кой план ще отговаря най-добре на вашите дългосрочни медицински нужди.
 • Приема ли моят доставчик на здравни услуги Medicare или участва в HMO мрежа? Ако запазването на настоящия ви доставчик на здравни услуги е важно за вас, ще трябва да знаете какви планове на Medicare приемат или в които участват.
 • Какъв е рейтингът на CMS за плановете, които обмислям? Центровете за Medicare & Medicaid Services (CMS) използват система за оценка с пет звезди за измерване на качеството на грижите, предоставени от плановете Medicare Advantage и Part D. Рейтингът със звезди на CMS измерва неща като управление на хронични състояния, наличност на грижи, опит и оплаквания на членовете, обслужване на клиенти, ценообразуване на лекарства и други. CMS пуска своите звездни рейтинги всяка година.

 • Medicare Advantage предлага много предимства за оригиналния Medicare, включително удобно покритие, множество опции за планове и дългосрочни спестявания.
 • Има и някои недостатъци, включително ограничения на доставчика, допълнителни разходи и липса на покритие по време на пътуване.
 • Независимо дали избирате оригинална Medicare или Medicare Advantage, важно е да прегледате нуждите от здравни грижи и опциите на Medicare, преди да изберете своето покритие.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss