Какви са най-ранните признаци на амиотрофична латерална склероза (ALS)?

Първите признаци на амиотрофична латерална склероза (ALS) често са мускулна слабост и потрепвания, водещи до спъвания, препъвания и други привидно тромави поведения. Индивидите може също да открият, че имат проблеми с говора и храненето.

Амиотрофичната латерална склероза (АЛС) е рядко прогресиращо заболяване, засягащо около 31 000 души в САЩ. Известно още като болестта на Лу Гериг, то засяга нервните клетки, които контролират произволните движения.

Въпреки това ALS понякога може да бъде трудно да се диагностицира. Ранните признаци често се пренебрегват, защото хората често ги отписват като тромавост или резултат от умора.

Тази статия ви помага да сте по-наясно с ранните предупредителни признаци на ALS, което ви позволява да получите правилна диагноза по-рано, за да се подготвите по-добре за управление на състоянието.

Какви са първите предупредителни признаци на ALS?

Има два основни вида ALS и всеки тип може да доведе до различен набор от симптоми в момента, в който получите диагнозата ALS. И двете означават прогресивна загуба на моторни неврони, което означава, че човек с ALS ще започне да губи контрол върху движенията в крайниците, устата или гърлото.

Ранните симптоми на ALS включват:

 • Мускулни потрепвания и крампи: Те често засягат краката и ръцете, но могат да включват и езика. Те могат да се появят, когато човек спи, но също така нарушават съня.
 • Мускулна слабост: Може да забележите, че мускулите на едната ръка и след това на другата стават по-слаби. Може да ви е по-трудно да закопчаете риза или може да откриете, че изпускате нещата по-често. По същия начин единият крак, а след това и другият може да отслабнат, което да доведе до повече спъвания и спъвания.
 • Мускулна скованост: Мускулният тонус може да се увеличи, докато повишената скованост възпрепятства типичното ви движение.
 • Неясна реч: Отслабването на лицевите мускули може да направи гласа да изглежда по-назален и да затрудни проекцията.
 • Затруднено дъвчене или преглъщане: Това е резултат от отслабване на мускулите на лицето и езика.

Повече за ALS

Тук можете да прочетете повече за причините, усложненията и възможностите за лечение на ALS. Освен това тук можете да разберете как ALS е различен от множествената склероза.

На каква възраст започва ALS?

Въпреки че симптомите на ALS могат да започнат на всяка възраст, вероятността се увеличава с възрастта най-вероятно да развият ALS на възраст между 55 и 75 години.

Други фактори също изглежда играят роля в развитието на ALS, включително пол.

По-стари изследвания показват, че повече мъже, отколкото жени са диагностицирани в по-млада възраст. Това означава, че е по-вероятно симптомите да се появят по-рано при мъжете поради причини, които не са напълно разбрани, но могат да бъдат свързани с излагане на различни токсини от околната среда и различни биологични реакции.

Същото изследване също така установи, че мъжете са по-склонни да имат симптоми за първи път в областта на гръбначния стълб, докато жените са по-склонни да покажат първите си симптоми в областта на луковицата. Това означава, че мъжете са по-склонни да изпитват проблеми с ръцете и краката, докато жените може да са по-склонни да имат проблеми с говора или преглъщането.

Хората от всички раси и етноси могат да развият ALS. Но изследвания също така показва, че има по-голямо разпространение на диагнозите ALS при бели и неиспанци.

Езикът има значение

В тази статия използваме „мъже и жени“, за да обозначим пола на някого, определен от техните хромозоми, и „мъже и жени“, когато говорим за техния пол (освен ако не цитираме източници, използващи неспецифичен език).

Полът се определя от хромозомите, а полът е социална конструкция, която може да варира в различните времеви периоди и култури. Признава се, че и двата аспекта съществуват в спектър както исторически, така и от съвременния научен консенсус.

Колко бързо се развива ALS от първия етап?

Прогресията на ALS при всеки индивид ще бъде различна.

От ранните симптоми, ALS в крайна сметка ще напредне, докато човек стане неспособен да говори свободно, да ходи и да използва ръцете си. В крайна сметка дишането дори ще стане трудно, тъй като свързаните с дишането мускули отслабват.

Докато някои могат да живеят до 10 години от дихателна недостатъчност, повечето хора с ALS живеят 2 до 5 години след като симптомите започнат да се развиват. Въпреки това, тези, които са по-млади, когато признаците се появят за първи път, са склонни да живеят малко по-дълго.

Приблизително 5% до 10% от случаите на ALS се предават в семейството или се наследяват. Хората с този тип ALS са по-склонни само да живеят 1 до 2 години след появата на първите симптоми.

Ранна диагностика

Ранната диагностика може да даде време да научите повече за ALS, да получите достъп до терапии и да вземете важни решения в края на живота си, преди индивидът да стане по-слаб.

Вашият лекар може да препоръча:

 • разговор със специалист относно плановете за упражнения
 • научаване на повече за специфични помощни и комуникативни устройства, след като тялото е твърде слабо, за да изпълнява задачи
 • разговор с терапевти, които могат да помогнат с храненето, дишането и говора, тъй като тези процеси стават по-трудни
 • извършване на оценка на дома, за да се определи как да го направите най-функционален за бъдещи нужди

Ресурси за помощ

Ако вие или някой, когото обичате, наскоро сте били диагностицирани с ALS, важно е да се заобиколите с хора, които разбират през какво преминавате. Асоциацията ALS разполага с групи за подкрепа както за отделни лица, така и за техните гледачи. Можете също така да попитате Вашия лекар за други видове поддръжка, които може да са налични във вашия район.

Каква е перспективата от ранния стадий на ALS?

ALS е прогресивно заболяване, което в крайна сметка води до смърт, независимо кога е диагностицирано.

Три лекарства могат да покажат известно обещание за облекчаване на симптомите и дори за забавяне на прогресията на ALS. Тези три лекарства са:

 • Рилузол: Изследванията показват, че това първо лекарство за лечение на ALS може да прояви „невропротективна активност“, вероятно свързана с определени увреждания на централната нервна система.
 • Едаравон: Това лекарство може също да спре част от развитието на ALS и да предпази моторния неврон от увреждане.
 • Натриев фенилбутират и таурурзодиол: Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри това лекарство за лечение на ALS. Научни изследвания шоу може да забави клиничната прогресия на ALS.

Изследванията обаче не са ясни за ползите от тези лекарства, тъй като се отнасят до развитието на ALS и свързаните с него симптоми.

Учените също изследват концепцията за клетъчна терапия за временно спиране на прогресията на заболяването или подобряване на качеството на живот на индивида.

Използването на стволови клетки като метод на лечение е един от онези пътища, които се изследват, и с напредването на това изследване перспективите за хората с ALS ще се надяват да се подобрят.

Някои от много ранните симптоми на ALS могат лесно да бъдат отписани като тромавост, умора или просто забавена реакция. Мускулната слабост може дори да е толкова лека, че дори да не се забелязва.

Въпреки това, тези симптоми в крайна сметка и все повече ще ограничат способността на човек да контролира крайниците си.

В момента няма лек за ALS. Но лечения като лекарства са налични и обикновено са успешни при забавяне на прогресията на ALS в ограничена степен.

ALS е хронично състояние, което се влошава с времето. Независимо от това колко рано е диагностициран ALS, перспективата на човек като цяло остава същата.

Но с продължаващите изследвания на ALS, надеждата остава за повече вникване в състоянието, включително диагноза и лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss