Какви са инжекционните алтернативи на статините?

Според Американски центрове за контрол и превенция на заболяванията, около 610 000 души умират от сърдечни заболявания в Съединените щати всяка година. Сърдечните заболявания също са водещата причина за смърт както при мъжете, така и при жените.

Тъй като високият холестерол е толкова широко разпространен проблем, се разработват нови лекарства, които да помогнат за контрола и управлението му. PCSK9 инхибиторите са най-новата линия лекарства във войната срещу сърдечно-съдовите заболявания.

Тези инжекционни лекарства за понижаване на холестерола работят за увеличаване на способността на черния ви дроб да отстранява „лошия“ LDL холестерол от кръвта ви и по този начин намалява риска от сърдечен удар или инсулт.

Продължете да четете, за да получите най-новото за PCSK9 инхибиторите и как те биха могли да ви бъдат от полза.

Относно PCSK9 инхибиторите

PCSK9 инхибиторите могат да се използват със или без добавяне на статин, но те могат да помогнат за намаляване на LDL холестерола с до 75 процента, когато се използват заедно със статин.

Това може да бъде особено полезно за тези, които не могат да понасят мускулните болки и други странични ефекти на статините или тези, които просто не могат да контролират холестерола си, като използват само статини.

Препоръчителната начална доза е 75 mg, инжектирана веднъж на всеки две седмици. Тази доза може да се увеличи до 150 mg на всеки две седмици, ако Вашият лекар смята, че нивата на LDL не реагират адекватно на по-малката доза.

Въпреки че резултатите от изследванията и тестовете с тези инжекционни лекарства са все още сравнително нови, те показват голямо обещание.

Най-новите инхибиторни лечения

В Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) наскоро одобриха Praluent (алирокумаб) и Repatha (еволокумаб), първите инжекционни лечения за понижаване на холестерола в новия клас PCSK9 инхибитори. Те са предназначени да се използват в комбинация със статинова терапия и промени в диетата.

Praluent и Repatha са за възрастни с хетерозиготна фамилна хиперхолестеролемия (HeFH), наследствено състояние, което причинява високи нива на LDL холестерол в кръвта, и тези с клинично сърдечно-съдово заболяване.

Тези лекарства са антитела, които са насочени към протеин в тялото, наречен PCSK9. Чрез инхибиране на способността на PCSK9 да работи, тези антитела са в състояние да се отърват от LDL холестерола от кръвта и да намалят общите нива на LDL холестерола.

Последни изследвания

Опитите и изследванията показват положителни резултати както за Praluent, така и за Repatha. В скорошно проучване на Repatha, участниците с HeFH и други с висок рисков фактор за инфаркт или инсулт понижават своя LDL холестерол средно с 60 процента.

Най-честите съобщавани нежелани реакции на Repatha са:

 • инфекция на горните дихателни пътища
 • назофарингит
 • болка в гърба
 • грип
 • и синини, зачервяване или болка при инжектирането
  сайт

Наблюдавани са и алергични реакции, включително копривна треска и обрив.

Друго проучване с Praluent също показа благоприятни резултати. Тези участници, които вече са използвали статинова терапия и са имали HeFH или повишен риск от инсулт или инфаркт, видяха 36 до 59 процента спад в LDL холестерола.

Странични ефекти от употребата на Praluent бяха подобни на Repatha, включително:

 • болка и синини на мястото на инжектиране
 • грипоподобни симптоми
 • назофарингит
 • алергични реакции, като свръхчувствителност
  васкулит

Разходи

Както е в случая с повечето фармацевтични постижения, тези нови инжекционни лекарства ще се предлагат с огромна цена. Докато разходите за пациентите ще зависят от техния застрахователен план, разходите на едро започват от 14 600 долара годишно.

За сравнение, маркови статинови лекарства струват само $500 до $700 на година и тези цифри намаляват значително, ако се закупи генеричната форма на статин.

Анализаторите очакват лекарствата да достигнат статут на бестселър за рекордно време и да донесат милиарди долари нови продажби.

Бъдещето на PCSK9 инхибиторите

Все още се провеждат експерименти относно ефективността на тези инжекционни лекарства. Някои здравни служители се притесняват, че новите лекарства представляват потенциал за неврокогнитивни опасности, поради някои участници в проучването, които съобщават за трудности с объркване и невъзможност да обърнат внимание.

Големи клинични изпитвания ще бъдат завършени през 2017 г. Дотогава експертите призовават за повишено внимание, тъй като проведените досега проучвания са били краткосрочни, което прави несигурно дали инхибиторите на PCSK9 действително могат да намалят риска от сърдечни заболявания и да удължат живота.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss