Какви са етапите на подаграта?

Има четири етапа на подагра, често срещано и често болезнено състояние, засягащо ставите, най-често палеца на крака.

Подаграта е форма на възпалителен артрит, причинен от хиперурикемия. Хиперурикемията е състояние, което възниква, когато пикочната киселина се натрупа в тялото ви. Не всеки с хиперурикемия развива подагра, но хората, които развиват кристали в ставите като големите пръсти на краката, които причиняват внезапна и остра болка.

Подаграта протича през четири етапа. В първия етап нивата на пикочна киселина се натрупват в кръвта ви, но не изпитвате никакви симптоми. В последния етап големи кристали, наречени тофи, могат да причинят увреждане на ставите и структурни промени.

Прочетете, за да научите повече за четирите етапа на подагра.

4 етапа на подагра

Подаграта протича през четири етапа. При правилно лечение може никога да не стигнете до крайния стадий. Ето един поглед към всеки от тези етапи.

Етап 1: Безсимптомна подагра

В първия етап подаграта не причинява симптоми. Пикочната киселина започва да се натрупва в кръвта и вероятно в ставите ви. Натрупването на пикочна киселина се нарича хиперурикемия.

Експерти дефинирайте хиперурикемия като нива на пикочна киселина над 6 милиграма на децилитър (mg/dL) при жени и 7 mg/dL при мъже.

Пикочната киселина е страничен продукт от разграждането на пурините. Можете да намерите пурини в следното:

 • алкохолни напитки
 • миди
 • някои меса като бекон, пуешко и органични меса

Научете повече за храните, които съдържат пурини.

Етап 2: Остра подагра

В острия стадий, наричан също пристъп на подагра, пикочната киселина се просмуква от кръвта ви, което води до кристални образувания в една или повече стави. Симптомите се развиват поради имунна реакция към кристалите.

Подаграта обикновено включва само една става наведнъж, с палеца на крака най-често засегнати.

Първоначалните обостряния обикновено преминават в рамките на 3–14 дни, дори и без лечение, но бъдещите обостряния могат да продължат по-дълго. Симптомите могат да включват:

 • остра болка, която се появява внезапно
 • подуване
 • зачервяване или обезцветяване
 • гореща кожа

Научете повече за пристъпите и симптомите на подагра.

Етап 3: Интеркритична или интервална подагра

В третия стадий на подагра, вашите симптоми изчезват, докато не получите ново обостряне, което може да се случи седмици до години по-късно.

Въпреки че нямате симптоми по време на този етап, нивата на пикочна киселина могат да се натрупат в кръвта и ставите. Лекарят може да предпише лекарства за предотвратяване на бъдещи пристъпи.

Научете повече за лекарствата за пристъпи на подагра.

Етап 4: Хронична тофазна подагра

Ако управлението на нивата на пикочна киселина е трудно, подаграта ви може да прогресира до последния стадий. Обикновено отнема 10 години или повече, за да влезете в последния етап.

Големи кристали, наречени тофи, могат да се натрупат и да се появят като подутини под кожата ви на този етап. Тези тофи могат да доведат до:

 • увреждане на ставите
 • структурни промени
 • инфекции

Може да развиете и други здравословни проблеми като болезнени стави или камъни в бъбреците. Тофи може да се развие във вашия роговица или сърдечни клапи.

Как да предотвратим влошаването на подаграта

Подаграта обикновено не може да се предотврати, тъй като вашата генетика може да играе голяма роля в нейното развитие. До 50% хора в Съединените щати може да имат семейна обремененост. Но можете да предотвратите острия стадий, като избягвате вашите тригери, доколкото е възможно. Често срещаните задействания включват:

 • стрес
 • болест
 • операция
 • нараняване
 • дехидратация
 • недохранване
 • консумация на храни с високо съдържание на пурин

Подаграта често се свързва с някои други здравословни състояния, които са до голяма степен предотвратими, като например:

 • диабет
 • високо кръвно налягане
 • метаболитен синдром

Приемането на промени в начина на живот, за да се избегне развитието на тези състояния, може да помогне за намаляване на шансовете ви за развитие на симптоми на подагра чрез подобряване на бъбречната функция.

Научете повече за връзката между подагра и диабет.

Може ли подаграта да се излекува?

Подаграта няма лек, но получаването на подходящо лечение може да помогне за предотвратяване на дългосрочни усложнения. При лечение много хора никога не достигат хроничния стадий.

Потенциалните лечения включват:

 • приемане на нестероидни противовъзпалителни лекарства и други лекарства за пристъпи
 • извършване на диетични промени за намаляване на приема на пурин
 • смяна или спиране на лекарства, свързани с хиперурикемия
 • приемане на лекарства като алопуринол (Zyloprim, Lopurin) и фебуксостат (Uloric) за предотвратяване на бъдещи обостряния

Научете повече за лечението на подагра.

Често задавани въпроси за етапите на подагра

Ето някои често задавани въпроси, които хората имат относно подаграта.

Кога подаграта става сериозна?

Острият стадий на подагра може да причини силна болка в една или повече стави. Крайният стадий причинява значително увреждане на ставите и структурни промени.

Ходенето по подагра влошава ли я?

Ходенето, когато имате обостряне на подагра, може да доведе до повишено подуване или структурни промени, които причиняват други затруднения в долната част на тялото. Може да е добра идея да избягвате ходенето, когато имате обостряне на подагра, ако ви е болезнено.

Какъв е последният стадий на подагра?

Последният стадий на подагра включва наличието на тофи или големи кристали, които могат да причинят увреждане на ставите и структурни промени. Много хора никога не достигат този етап, ако се справят правилно с подаграта.

За вкъщи

Подаграта протича през четири етапа. В първия етап може да имате повишени нива на пикочна киселина в кръвта, но без забележими симптоми. В последния етап подаграта може да причини трайно увреждане и структурни промени в ставата.

Подаграта обикновено не може да бъде предотвратена, но получаването на подходящо лечение и управлението на нивата на пикочна киселина в кръвта може да ви помогне да предотвратите прогресирането й до по-късен етап.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss