Какви кръвни изследвания могат да помогнат за диагностицирането на синдрома на Sjögren?

Автоимунните заболявания като синдрома на Sjögren могат да бъдат трудни за диагностициране. Няма единен стандартизиран кръвен тест и вероятно ще ви трябват няколко теста от различни лекари.

Синдромът на Sjögren е хронично автоимунно разстройство, което фокусира атаката си върху жлезите, които произвеждат влага за очите, устата и други части на тялото.

Подобно на много автоимунни заболявания, няма нито един тест, който може напълно да диагностицира или изключи синдрома на Sjögren.

В тази статия ще научите как се диагностицира синдромът на Sjögren, симптомите, които могат да информират за тази диагноза и как здравните специалисти могат да използват определени диагностични кръвни тестове при оценката си.

Има ли кръвен тест за диагностициране на синдрома на Sjogren?

Няма нито един кръвен тест, който може да диагностицира синдрома на Sjögren.

Синдромът на Sjögren е автоимунно заболяване, което означава, че по някаква причина тялото ви е програмирано да атакува собствените си тъкани.

Може да е трудно за диагностициране и някои от симптомите, които изпитвате, могат да доведат до диагноза.

Но около половината от всички хора с болестта на Sjögren имат поне едно друго автоимунно заболяване, което може да се появи със симптоми, подобни на диагнозата на Sjögren, включително целиакия и автоимунно заболяване на щитовидната жлеза.

Тестването за някое от тези състояния може да не потвърди или изключи непременно различни автоимунни състояния, но някои кръвни и серумни тестове, които могат да помогнат за поставяне на диагнозата на Sjögren, включват:

  • тестване на анти SS-A и SS-B антитела
  • изследване на ревматоиден фактор
  • тест за антинуклеарни антитела (ANA)
  • тестове за коагулация на кръвта

Обикновено диагнозата се поставя от група лекари, включително ревматолог, офталмолог и други специалисти. Те ще задават въпроси относно вашата лична и семейна медицинска история, както и вашите симптоми и цялостно качество на живот.

Какви други начини можете да намерите на Sjogren?

Въпреки че кръвните тестове по-горе могат да показват възможна диагноза синдром на Sjögren, тези тестове могат да бъдат положителни и за заболявания като лупус или ревматоиден артрит. Допълнителни тестове, които могат да помогнат за стесняване на диагнозата до Sjögren включват:

  • биопсия на слюнчените жлези
  • тестове за сухо око (тест на Schirmer)

Болестта на Sjögren може да бъде диагностицирана на всяка възраст, но Американският колеж по ревматология казва, че е най-често при жени на 40 или 50 години.

Автоимунните заболявания като синдрома на Sjögren могат да бъдат трудни за диагностициране и лечение.

Няма нито един стандартизиран кръвен тест, използван за диагностициране на този синдром. Вероятно ще са необходими редица тестове за определен период от време от няколко лекари или специалисти, за да се получи точна диагноза.

Ако имате други автоимунни заболявания и изпитвате симптоми, които съответстват на синдрома на Sjögren, говорете с вашия здравен екип за изключване на това или други състояния.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss