Какви инжекции мога да използвам за лечение на моя псориазис?

Псориазис и инжекционни лекарства

Когато имате псориазис, имунната ви система кара кожните клетки да се размножават твърде бързо. Мъртвите кожни клетки се натрупват и образуват сърбящи червени петна, покрити със сребристи люспи по кожата ви. Най-вероятно е да видите тези плаки върху определени области на тялото си, като коленете, лактите, скалпа или долната част на гърба.

Псориазисът е автоимунно заболяване, което означава, че произтича от проблем с имунната система. При псориазис неправилният имунен отговор кара тялото ви да произвежда повече кожни клетки, отколкото е необходимо. След това кара тези допълнителни клетки да се натрупват. За щастие, леченията могат да намалят зачервяването, да облекчат сърбежа и да подобрят външния вид на кожата ви.

Ако имате умерен до тежък псориазис, който не е изчистен с локално лечение, Вашият лекар може да препоръча инжекционно лекарство. Инжекционните лекарства като метотрексат (Otrexup, Rasuvo и Trexall) и биологичните средства могат да помогнат за изчистване на плаките и намаляване на възпалението. Ето какво трябва да знаете за инжекциите при псориазис.

Биологични лекарства

За умерен до тежък псориазис, който обхваща повече от 5 до 10 процента от тялото или е инвалидизиращ, лекарите препоръчват лекарства, наречени биологични. Биологичните продукти са създадени от човека версии на протеини, създадени от човешки клетки. Тези лекарства са насочени към специфични части на имунната система. Биологичните препарати могат да се инжектират под кожата или във вена.

Тези лекарства могат също да изчистят плаките и да намалят увреждането на ставите при хора с псориатичен артрит. Това е състояние, свързано с псориазис.

Биологичните препарати са едни от най-ефективните лечения на псориазис. Те действат, като блокират цитокините, които са вещества, които имунната система освобождава. Цитокините предизвикват клетъчния растеж, свръхпроизводство и възпаление при псориазис.

Тъй като биологичните лекарства са насочени към имунната ви система, те могат да увеличат риска от инфекции. Тези лекарства също могат да увеличат риска от рак, но това не е доказано. Страничните ефекти от биологичните лекарства могат да включват:

 • респираторни инфекции
 • главоболие
 • болки в стомаха, гадене или повръщане
 • подуване, сърбеж или обрив на мястото на инжектиране

Два вида биологични лекарства са одобрени за лечение на псориазис: TNF-алфа инхибитори и интерлевкинови инхибитори.

TNF-алфа инхибитори

Тези лекарства блокират вид цитокин, наречен TNF-алфа. Примерите включват:

 • адалимумаб (Humira)

 • цертолизумаб пегол (Cimzia)
 • етанерцепт (Enbrel, Erelzi)

 • инфликсимаб (Remicade, Inflectra, Renflexis)

Инхибитори на интерлевкин

Тези лекарства блокират различни форми на интерлевкин, който е друг вид цитокини. Примерите за тези лекарства включват:

 • бродалумаб (Siliq)
 • гуселкумаб (Тремфия)
 • иксекизумаб (Taltz)
 • рисанкизумаб (Skyrizi)
 • секукинумаб (Cosentyx)
 • тилдракизумаб (Ilumya)
 • устекинумаб (Стелара)

Метотрексат

Метотрексатът (Otrexup, Rasuvo и Trexall) първоначално е бил използван за лечение на рак. Сега се използва за лечение на псориазис повече от 30 години. Веднъж лекарите смятаха, че работи за лечение на псориазис, като се насочва към бързо растящите клетки, както при лечението на рак. Но сега смятат, че помага на псориазиса, като потиска имунната реакция.

Метотрексат се използва при хора с тежък псориазис. Предлага се като перорална таблетка или разтвор, който инжектирате. Инжекцията може да бъде под кожата или във вена или мускул.

Приемате метотрексат веднъж седмично или една доза на всеки 12 часа за общо три дози седмично. Обикновено изчиства плаките в рамките на три до шест седмици след като започнете да го приемате.

Метотрексат може да причини следните нежелани реакции:

 • умора
 • гадене
 • повръщане
 • главоболие
 • проблеми със съня
 • замаяност
 • рани в устата
 • натъртване
 • кървене
 • диария
 • студени тръпки
 • косопад
 • чувствителност на кожата към светлина

Приемането на фолиева киселина може да намали някои от тези странични ефекти. Вашият лекар може да Ви каже колко фолиева киселина трябва да приемате.

Метотрексатът също е свързан с увреждане на черния дроб. Вашият лекар ще прави кръвни изследвания на всеки няколко месеца по време на лечението, за да провери колко добре работи черният Ви дроб. Не трябва да използвате метотрексат, ако сте бременна или може да забременеете. Това лекарство може да навреди на бременността ви.

Цената на инжекциите

Цената на инжекциите зависи от вида на използваното лекарство.

Разходи за биологични лекарства и метотрексат

Биологичните лекарства са ефективни при лечение на псориазис, но са с висока цена. Според а проучване от 2014 г, една година лечение с адалимумаб (Humira) може да струва повече от $39 000. Etanercept (Enbrel) може да струва повече от $46 000 годишно, а ustekinumab (Stelara) може да струва над $53 000 всяка година.

От друга страна, метотрексатът струва само част от цената на тези лечения. Той струва около 2000 долара на година.

Съгласно Закона за достъпни грижи застрахователните компании трябва да предлагат покритие за лечение на хронични заболявания като псориазис. Процентът от разходите за лекарства, които вашата застрахователна компания покрива, зависи от вашия план. Застрахователните компании често поставят скъпи лекарства като биологични в горните нива на своите покрити лекарства с рецепта. Наркотиците от най-високите нива обикновено струват на хората повече пари от джоба.

Разходи за биоподобни препарати

В момента няма налични генерични версии на биологични лекарства. Генеричните лекарства обикновено струват по-малко от версиите с марки. Въпреки това, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри две биоподобни лекарства, базирани на инфликсимаб (Remicade), наречени Inflectra и Renflexis. Те също така одобриха биоподобен препарат на базата на етанерцепт (Enbrel), наречен Erelzi.

За разлика от генеричните лекарства, биоподобните не са точни копия на биологични лекарства. Освен това те не могат да бъдат автоматично заместени с биологичното лекарство. Но подобно на генеричните лекарства, биоподобните действат по същия начин като биологичните продукти, на които се основават, и са по-евтини от това биологично лекарство. Ако се интересувате да опитате биоподобно лекарство, говорете с Вашия лекар.

Други възможности за лечение

Лекарите обикновено предписват инжекционни лечения за умерен до тежък псориазис или псориазис, който е инвалидизиращ. Друг вариант е апремиласт (Otezla), който се предлага като хапче. Но ако не можете да приемате някое от тези лекарства или те не работят за вас, има други лекарства, които потискат имунната система и могат да помогнат. Говорете с Вашия лекар за всички възможни варианти.

При лек до умерен псориазис лекарите често препоръчват първо локални лекарства. Локалните лекарства се прилагат върху кожата ви. Те действат за забавяне на клетъчния растеж, премахване на люспи и облекчаване на сърбеж и възпаление. Примерите за локални лекарства включват:

 • Емолиенти: Те овлажняват кожата ви.
 • Стероидни кремове: Те намаляват подуване и зачервяване.
 • Аналози на витамин D: Те забавят производството на кожни клетки и намаляват възпалението.
 • Въгленовъглен катран: Това намалява люспите, сърбежа и възпалението.

Фототерапията е друго лечение за псориазис. Това лечение излага кожата ви на ултравиолетова светлина, за да забави растежа на клетките. Понякога приемате предварително определено лекарство, което прави кожата ви по-чувствителна към светлина.

Говорете с Вашия лекар

Вашият лекар ще препоръча лечение за Вашия псориазис. Ако вашият псориазис е умерен до тежък и други лечения не са помогнали, те могат да предпишат инжекционно лекарство като метотрексат или биологично средство.

Говорете с Вашия лекар за ползите и възможните странични ефекти от тези лекарства. Можете да използвате тази статия, за да ви помогне да задавате въпроси. Работете в тясно сътрудничество с Вашия лекар, за да намерите лечение, което работи за Вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss