Каква е разликата между шизофрения и тревожност?

Шизофренията и тревожността може да изглеждат като отделни преживявания, но усещането за интензивна, повишена тревожност преди психозата може да бъде важна характеристика на шизофренията.

Безпокойството е част от човешкия опит: това е вашият отговор на очаквана заплаха. Безпокойството обаче не е предназначено да остане с вас завинаги. И ако се случи, това може да означава, че може да се случи нещо повече.

Когато живеете с шизофрения, може често да изпитвате безпокойство, понякога просто от навигирането в ежедневието. Всъщност тревожността може да играе значителна роля при шизофренията, дори ако тези две състояния изглеждат много различни.

Разлика между шизофрения и тревожност

Шизофренията е разстройство на психичното здраве, признато в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства, 5th издание, редакция на текста (DSM-5-TR).

Това е вид психотично разстройство, което означава, че вашето възприятие за реалността е засегнато.

Може да бъдете диагностицирани с шизофрения, ако изпитвате клинично значими симптоми, свързани с психоза, като халюцинации, заблуди или дезорганизирано мислене.

Тревожността, от друга страна, може да бъде естествено явление или може да бъде симптом на друго състояние.

Това, че често се чувствате тревожни, не означава, че страдате от психично заболяване.

„Тревожните разстройства възникват, когато тревожността се премести от това нормално човешко нещо към нещо, което въздейства и пречи на ежедневното ви функциониране“, обяснява Тейлър Готие, лицензиран клиничен социален работник от Чатануга, Тенеси. „Тревожните разстройства могат да включват специфични диагнози като генерализирано тревожно разстройство […] и социално тревожно разстройство.

Въпреки че можете да изпитате безпокойство с шизофрения – и дори може да получите съпътстваща диагноза тревожно разстройство – тези състояния имат много различни клинични прояви.

Симптомите на шизофрения се въртят около преживяванията на психоза, докато тревожните разстройства се основават на увреждащи чувства на силна тревожност или страх.

Припокриване между шизофрения и тревожни разстройства

Клиничните прояви на шизофренията и тревожните разстройства са различни, но някои преживявания може да са сходни.

Готие обяснява, че параноята може да бъде една област, в която симптомите изглежда се припокриват.

„Мисля, че е полезно да мислим за тревожността като за спектър“, казва тя. „От една страна, имаме безпокойството, което изпитват всички хора – мислете за нерви преди публично изказване или стоене на опашка за влакче в увеселителен парк. То е кратко, епизодично и управляемо. Но от другата страна на този спектър имаме параноя, която поглъща, влияе върху функционирането ни и влияе върху поведението ни.

Разликата, добавя тя, е, че при шизофренията параноята е резултат от заблудени вярвания, а не от интензивно опасение за реални заплахи.

Друга възможна област на припокриване на симптомите може да възникне при негативния симптом на анхедония, чувството, че не можете да изпитате удоволствие.

В преглед от 2018 г. на шизофренията и тревожността изследователите посочват, че анхедонията присъства както при шизофрения, така и при тревожни състояния и вероятно е причинена от екстремен стрес.

Тревожността като част от шизофренията

Връзката между шизофренията и тревожността може да е нещо повече от просто сливане на симптоми – тревожността може да е част от патологията на шизофренията.

Редакция от 2018 г., публикувана в The British Journal of Psychiatry, отбелязва, че силната тревожност е често срещана в ранните стадии на шизофренията преди симптомите на психоза, по време на това, което се нарича продромална фаза.

Същото повишено безпокойство може да се наблюдава точно преди рецидив на симптомите на психоза, докато състоянието прогресира.

Може да съществува и обратна зависимост. Тъй като симптомите на шизофрения стават по-очевидни, може да забележите, че чувството ви на тревожност намалява.

В 2014 преглед, изследователите отбелязват, че симптомите на тревожност понякога преминават като симптоми на психоза, като заблуди. Тези променени възприятия за реалността могат да отговорят на много обезпокоителни промени, допринасящи за тревожността в ранна шизофрения.

Симптоми на шизофрения

В DSM-5-TR диагностичните критерии за шизофрения включват:

 • заблуди
 • халюцинации
 • дезорганизирана двигателна функция
 • дезорганизирани мисли/говор
 • негативни симптоми (анхедония, намалена емоционална експресия, воля, алогия и асоциалност)

За да получите диагноза, поне 2 симптома трябва да присъстват през по-голямата част от времето в рамките на период от 1 месец. Един от тези симптоми трябва да са халюцинации, заблуди или дезорганизирани мисли. Освен това лицето трябва да изпита смущение, което продължава най-малко 6 месеца.

Симптоми на тревожност

Можете да изпитате набор от симптоми, свързани с тревожност или специфични тревожни разстройства, включително:

 • чувство на ръба
 • усещане за предстоящ страх
 • безпокойство
 • раздразнителност
 • проблеми с концентрацията
 • нарушение на съня
 • главоболие
 • мускулни болки и болки
 • храносмилателни проблеми
 • умора
 • препускащо сърце
 • изпотяване
 • треперене
 • гръдна болка или свиване
 • самосъзнание
 • страх
 • бързо или плитко дишане

Може ли да имате едновременно шизофрения и тревожно разстройство?

Шизофренията и тревожното разстройство могат да съществуват едновременно.

Приблизително 65% от хората, живеещи с шизофрения, изпитват симптоми на тревожност, според преглед през 2015 г., като близо 40% отговарят на критериите за тревожно разстройство.

От тревожните разстройства, диагностицирани в изследването, социалното тревожно разстройство изглежда е най-разпространеното.

Как да се справим с шизофренията и тревожността

Шизофренията и тревожните разстройства реагират на много от едни и същи лекарства и психотерапевтични подходи, но намеренията и целите често са различни.

лекарства

Антипсихотичните лекарства са основното лечение за шизофрения. Няма да ви бъдат предписани за тревожно разстройство, освен ако не сте изпитали симптом на психоза.

И при двете състояния може да ви бъдат предписани лекарства против тревожност или антидепресанти, които да ви помогнат да стабилизирате настроението си.

Психотерапия и подкрепа

Вашият здравен екип може да препоръча когнитивно-поведенческа терапия (CBT) за двете диагнози. CBT има за цел да ви насочи в идентифицирането и промяната на безполезно поведение и е една от най-добре проучените форми на терапия.

Психотерапията за тревожност може да зависи от тревожното разстройство, с което живеете, но може включват:

 • CBT
 • терапия на приемане и обвързване (ACT)
 • лечение на експозиция

Независимо дали живеете с шизофрения, тревожност или и двете, психосоциалната подкрепа може да ви помогне. Това включва:

 • координирани специални грижи (CSC)
 • психообразование
 • асертивно общностно лечение (ACT)
 • групи за подкрепа
 • професионална рехабилитация

Когато това е естествено безпокойство, а не разстройство

Добре е да изпитвате безпокойство, когато живеете с шизофрения, но не е задължително това да контролира деня ви.

Готие препоръчва откриването на инструменти за контролиране на естествената тревожност. „Начинът, по който всеки може да управлява безпокойството си, е като намери няколко техники за заземяване или дишане, които са ефективни за него“, казва тя. „Това са бързи начини да се регулирате, когато се чувствате особено тревожни.“

Долен ред

Шизофренията и тревожността не са едно и също, но могат да се появят едновременно. В някои случаи тревожността може да предскаже промени в шизофренията.

Възможно е да живееш с шизофрения и тревожно разстройство. Медикаментите, психотерапията и естествените техники за намаляване на тревожността могат да имат значение при тези състояния.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss