Каква е връзката между фибромиалгията и травмата?

Хроничната физическа болка може да изглежда така, сякаш трябва да има физическа причина, но все повече доказателства сочат, че връзката между фибромиалгията и травмата може да бъде както физическа, така и психологическа.

Фибромиалгията е хронично заболяване, характеризиращо се с преходна мускулно-скелетна болка и чувствителност в цялото тяло. Фибромиалгията може да засегне всеки на всякаква възраст, но е по-вероятно да я развиете, когато пораснете и ако сте били назначени за жена при раждането.

Точните процеси зад фибромиалгията не са добре разбрани. Фибромиалгията не се счита за автоимунно заболяване, ставно или мускулно разстройство или възпалително състояние.

Понастоящем фибромиалгията се приема като разстройство с повишена чувствителност към болка и изследванията показват, че реакцията на тялото ви към травма може да има нещо общо с разстройството.

Може ли фибромиалгията да бъде причинена от травма?

Точните причини за фибромиалгия не са ясно разбрани, но травма – физическа и психологическа – може да е сред тях.

Преглед на 51 проучвания от 2018 г. установи, че повечето хора, живеещи с фибромиалгия, съобщават за значителна връзка между появата на симптомите и преживяването на емоционална или физическа травма.

Качеството на набора от данни беше твърде ниско, за да се направят допълнителни заключения, но експертите отбелязаха, че емоционалната травма е по-често срещана от физическата травма.

Защо се случва?

Начинът, по който състоянието на претоварване се превръща в хронична болка, може да е свързано с това как тялото ви реагира, когато е изправено пред екстремен дистрес.

Изследванията показват, че травмата създава последователност от невробиологични реакции, които могат да повлияят на мозъчните структури, да променят неврологичните синапси и потенциално да променят генната експресия.

Болката при фибромиалгия може да промени комуникацията на централната нервна система. Тогава вашите променени нервни пътища могат да изкривят усещането за болка и да допринесат за други редовно наблюдавани симптоми като когнитивно увреждане, нарушения на съня и умора.

Свързана ли е фибромиалгията с травма в детството?

Езикът има значение

Ще забележите, че езикът, използван за споделяне на статистика и други данни, е доста двоичен, особено с използването на думата „жени“.

Въпреки че обикновено избягваме език като този, спецификата е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и клиничните открития.

За съжаление, проучванията и анкетите, посочени в тази статия, не съобщават данни за или включват участници, които са транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или без пол.

Беше ли Ви полезно?

Фибромиалгията не е свързана изключително с травма в детството, но травматичните събития в детството (CTE) могат да бъдат свързани с фибромиалгия.

Малък 2018 проучване от 136 жени са установили, че CTE са значително по-чести сред тези, живеещи с фибромиалгия.

През 2020 г. широкомащабно популационно проучване установи, че малтретирането в детството е свързано с a 2.06 пъти по-висок риск от развитие на фибромиалгия по-късно в живота.

Друго малко проучване на жени от 2022 г. установи, че 88,2% от тези, живеещи с фибромиалгия, са преживели травма в детството.

Изследователи повярвайте, че когато сте изложени на голям стрес през младостта си, начинът, по който се развива реакцията ви на стрес, може да бъде отрицателно повлиян, увеличавайки уязвимостта ви към свързани със стреса разстройства.

Как посттравматичното стресово разстройство е свързано с фибромиалгия?

Посттравматичното стресово разстройство (PTSD) е психично разстройство, пряко свързано с преживяванията на травма. ПТСР включва симптоми на повторно преживяване, избягване и емоционална реактивност.

Въпреки че хроничната физическа болка не е определящ симптом на посттравматично стресово разстройство, тези две разстройства често се появяват едновременно.

Малък Проучване от 2020 г установиха, че посттравматичното стресово разстройство е свързано с големи клинични симптоми на фибромиалгия и повечето хора в проучването, живеещи с фибромиалгия, съобщават за симптоми на посттравматично стресово разстройство, преди да бъде диагностицирана хронична болка.

Не е ясно дали фибромиалгията е проява на хронична болка при ПТСР, дали ПТСР влошава съществуващата фибромиалгия или и двете.

Не всички хора, живеещи с фибромиалгия, съобщават за травма преди появата на симптомите. Проучването от 2020 г. също установи някои хора, които са забелязали чувствителност към болка преди травматични преживявания, още в детството, което се е влошило след събитието.

Фибромиалгия и връзка с тревожност/депресия

Толкова колкото 50% от хората с фибромиалгия живеят с тревожност или депресия по време на диагностицирането на фибромиалгия. Психичните заболявания са толкова чести, че се считат за първичен знак на фибромиалгия.

Естествено е да изпитвате бързи промени в настроението, когато живеете с хронична болка. Ако фибромиалгията ви пречи да правите неща, които ви харесват, и пречи на основните функции, поддържането на позитивно мислене може да бъде предизвикателство.

Чувството на тревожност и депресия поради фибромиалгия е само един от начините, по които това заболяване влияе на настроението ви.

Проучване също така показва, че екстремните чувства на тъга, страх, гняв и вина може да са по-чести при фибромиалгия поради промени в мозъка, които повишават чувствителността към болка.

Това означава, че ако сте по-чувствителни към болкови стимули, вашите емоционални реакции също може да са по-интензивни. Нещо, което е тъжно за някого, например, може да ви доведе до повишен дистрес или разстройващи мисли.

Симптоми на фибромиалгия

Опитът с фибромиалгия може да бъде различен сред хората. Обикновено симптомите включват:

 • хронична широкоразпространена болка в цялото тяло
 • усещане за болка, пулсиране или парене
 • постоянна умора
 • затруднено заспиване
 • стомашно-чревни проблеми
 • затруднено концентриране (известно като “фибро мъгла”)
 • слаба памет
 • чувствителност към температура, звук, светлина и миризми
 • изтръпване на крайниците
 • нежност при допир
 • скованост на ставите и мускулите
 • безпокойство
 • депресия
Беше ли Ви полезно?

Лечение на фибромиалгия

Поради разнообразието от прояви на фибромиалгия и липсата на представа за точните й причини, не съществува стандартно лечение на фибромиалгия.

Управление на симптомите само с лекарства може да не работи за по-голямата част от хората. Успешните планове за лечение обикновено включват мултидисциплинарен подход, включително:

 • лекарства
 • физиотерапия
 • психотерапия
 • физически упражнения
 • допълнителни и комбинирани терапии (напр. акупунктура, масаж, кислородна терапия)
 • упражнения за ума и тялото (напр. йога, тай чи)

 • диета

Фибромиалгията се среща заедно с много други физически състояния. Разстройството често се наблюдава при хора, които също живеят със синдром на раздразнените черва (IBS), гастроезофагеална рефлуксна болест (GERD) и хронично главоболие. Лечението на тези състояния също е част от лечението на фибромиалгия.

Имунологията и генетичните терапии също се изследват за използване при фибромиалгия, въпреки че в момента не се счита за генетична или автоимунна.

Лекарят ще създаде персонализиран план въз основа на вашите специфични симптоми и медицинска история.

Резюме

Промените в централната нервна система може да са връзката между фибромиалгията и травмата. Когато тялото ви влезе в режим на оцеляване, то може да създаде дългосрочни промени във функцията и структурата на мозъка ви, които повишават чувствителността към болка.

Не всеки с травма ще развие фибромиалгия и не всички хора, живеещи с фибромиалгия, имат анамнеза за травма.

Травмата е само една от многото потенциални причини, идентифицирани в изследванията за фибромиалгия. Поради широкия набор от клинични прояви, като цяло е необходим мултидисциплинарен и персонализиран подход за лечение на фибромиалгия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss