Каква е връзката между фиброидите и запека?

Фиброидите могат да доведат до запек, когато станат големи или упражняват натиск върху дебелото или ректума.

Маточните фиброиди са неракови образувания, които се развиват в мускулната стена на матката. Те са най-често срещаният тип доброкачествен тумор, открит в женската репродуктивна система.

Фиброидите варират по размер, вариращи от малки възли с размер на грахово зърно до големи тумори, които могат да изкривят формата и размера на матката. Когато фиброидите растат достатъчно големи, те могат да компресират околните структури, включително червата, което потенциално води до симптоми като запек.

Причиняват ли миомите запек?

Да, фиброидите могат да причинят запек в някои случаи.

Когато фиброидите са големи или разположени по начин, който упражнява натиск върху дебелото черво или ректума (разположени зад матката), те могат да възпрепятстват гладкото преминаване на изпражненията и да доведат до запек.

Какви фиброиди причиняват запек?

Фиброидите, които растат към задната част на матката, по-близо до дебелото черво и ректума, е по-вероятно да причинят симптоми на запек. Размерът на фиброидите също може да играе роля, като по-големите миоми имат по-голям шанс да причинят запек.

Дали запекът е често срещан страничен ефект от миомите?

Запекът не се счита за изключително често срещан страничен ефект на миома, но не е рядкост. Вероятността от запек, свързан с миома, зависи от размера и местоположението на фиброидите и тяхното въздействие върху съседните структури, като ректума или дебелото черво.

един проучване установяват, че тежък запек, подуване на корема или диария се наблюдават при 7,7% от жените с маточни фиброиди, в сравнение с 4,7% от жените без маточни фиброиди.

Друго проучване на 195 жени в пременопауза с маточни фиброиди установи, че 45% са имали непълно изпразване в края на движението на червата.

Смята се, че почти 70%–80% от жените ще развият маточни фиброиди в даден момент от живота си. Но много фиброиди остават малки и асимптоматични и не изискват лечение.

Симптоми на запек, свързан с миома

Симптомите на запек, свързан с миома, могат да варират от човек на човек. Някои често срещани симптоми включват:

  • Затруднено изхождане: Фиброидите, които притискат ректума, могат да затруднят преминаването на изпражненията, което води до затруднения или напрежение по време на изхождане.
  • Редки движения на червата: Фиброидите могат да доведат до по-малко от обичайното изхождане на седмица.
  • Твърди или бучки изпражнения: Запекът, свързан с фиброиди, може да доведе до образуване на твърди, сухи или бучки изпражнения.
  • Усещане за непълна евакуация на червата: Въпреки изхождането, хората все още могат да усещат чувство за непълно изпразване на червата.
  • Коремен дискомфорт или болка: Когато фиброидите се увеличат, те могат да се разтегнат и изкривят матката, което води до дискомфорт или усещане за пълнота в корема.

Как фиброидите причиняват проблеми с червата?

Когато фиброидите растат по-големи или са разположени близо до червата, те могат да упражняват натиск, водещ до компресия или частично запушване. Това налягане може да попречи на типичното движение и преминаване на изпражненията през червата, което води до симптоми като запек и промени в навиците на червата.

Фиброидите могат също да причинят проблеми с червата косвено, като влияят на кръвоснабдяването и хормоналния баланс в областта на таза.

Например, големите фиброиди могат да попречат на притока на кръв към околните органи, включително червата, което може да повлияе на тяхното типично функциониране.

Освен това, хормоналните дисбаланси, свързани с фиброидите, особено естрогенната доминация, могат да повлияят на чревната подвижност и да допринесат за стомашно-чревни симптоми.

Как да се лекува миомен запек

Има няколко възможности за управление на миоми и облекчаване на симптомите на запек:

  • Хормонални терапии: Вашият лекар може да предпише хормонални терапии, като GnRH агонисти, които изследвания може да помогне за свиването на фиброидите и да намали въздействието им върху функцията на червата. Хормоналната терапия се използва предимно за намаляване на размера на фиброида преди операция или при работа с жени, наближаващи менопаузата.
  • Емболизация на фиброиди: Тази минимално инвазивна процедура включва блокиране на кръвоснабдяването на фиброидите, което води до тяхното свиване и облекчаване на симптомите. Доказателствата сочат, че емболизацията на фиброиди има успеваемост от около 85%.
  • Хирургична интервенция: В случаите, когато фиброидите причиняват тежки симптоми, може да се препоръча хирургично отстраняване на фиброидите (миомектомия) или отстраняване на матката (хистеректомия).
  • Управление на симптомите: В допълнение към лечението на самите фиброиди, управлението на симптомите на запек може да включва промени в начина на живот и диетични промени. Увеличаването на приема на фибри, пиенето на много течности, редовните упражнения и използването на лаксативи без рецепта или омекотители на изпражненията могат да помогнат за подобряване на функцията на червата.

Долен ред

Фиброидите могат да доведат до запек, когато станат големи или са разположени по начин, който оказва влияние върху функцията на червата.

Фиброидите често се лекуват чрез хормонални лекарства, фиброидна емболизация или в тежки случаи хирургични интервенции. Промените в начина на живот, като консумация на повече фибри и поддържане на хидратация, също могат да помогнат за облекчаване на симптомите на запек.

Ако имате запек или други симптоми, свързани с миома, важно е да се консултирате със здравен специалист за точна диагноза и подходящи препоръки за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss