Каква е връзката между сътресенията и болките във врата?

Нараняванията на врата често не са първата грижа след сътресение, но болката във врата е често срещан проблем. Нараняванията на врата могат да усложнят възстановяването ви и да доведат до дълготрайни проблеми.

Сътресението е нараняване на главата, което включва известно ниво на мозъчна травма – но защо причинява болка във врата?

Сътресения се случват, когато главата ви влезе в контакт с предмет или сила, която кара мозъка ви да се движи и да подскача в черепа ви. Краткотрайните неврологични симптоми са чести, но болката във врата също е редовно оплакване при тези наранявания.

По-долу ще научите защо мозъчните сътресения могат да дойдат с — или в крайна сметка да доведат до — болка във врата, кога трябва да се тревожите и как да получите помощ.

Какво причинява болка във врата след мозъчно сътресение?

Мозъчното сътресение е форма на травматично мозъчно увреждане, което обикновено възниква след силни движения на главата и шията. Тези видове наранявания могат да се случат след автомобилна катастрофа, спортна травма или друга внезапна или неочаквана сила.

Това, което причинява болка в главата и шията след мозъчно сътресение, понякога се нарича камшичен удар. Когато сила предизвика силно движение на главата и шията, мозъкът ви може действително да се измести вътре в черепа ви, оказвайки удар един или повече пъти.

Възстановяването от мозъчно сътресение зависи от тежестта на първоначалното нараняване, но хората, които имат сътресения, свързани със спорт, често се връщат към активността преди нараняването в рамките на около 2 седмици.

При около една трета от хората със сътресения симптомите могат да продължат по-дълго. Но експертите казват, че въздействието върху шията по време на мозъчно сътресение често се пропуска или подценява.

Според проучване от 2023 г. 43–60% от хората със сътресения съобщават за болка във врата след нараняването. Между 20% и 30% са имали затруднения да движат врата си, а около половината съобщават за едното или другото.

Има няколко начина, по които сътресението може да причини увреждане на врата или болка. Вашият цервикален гръбначен стълб – частта от гръбначния ви стълб, която изгражда врата ви – се състои от 7 кости с междупрешленни дискове, които помагат за абсорбиране на удар по време на движение.

Множество мускули и връзки също са в тази област, за да ви помогнат да движите врата си, да поддържате тежестта на главата си и да осигурявате опора на останалата част от гръбначния стълб.

Вашият врат по числата

Основната задача на врата ви е да поддържа и движи главата ви, а средната глава тежи около 10 паунда. Главата ви поставя около 60 паунда сила върху шийния ви прешлен само като гледате надолу. Само тази увеличена сила кара мускулите на врата и раменете ви да работят по-усилено, за да поддържат допълнителната тежест – и това е без допълнителна сила.

Смята се, че мозъчното сътресение доставя около 95 g. Едно „g“ е единица, която описва количеството сила на гравитацията, прилагана върху обект.

За сравнение, пилот на изтребител изпитва около 9 g сила по време на полет, а футболист поддържа приблизително 100 g сила по време на удар. Но може да са необходими само 10 g сила, за да се повредят връзките на врата ви.

Беше ли Ви полезно?

Болка във врата или проблеми с движението след мозъчно сътресение могат да бъдат резултат от неща като:

 • нараняване или увреждане на прешлените на шийните прешлени
 • увреждане на дисковете между прешлените
 • отслабени или увредени мускули на врата
 • навяхвания на връзки или разтягане на мускули на врата
 • дегенеративни проблеми в гръбначния стълб
 • лоша поза

Болка във врата, която се появява веднага или дори след сътресение, може да е признак за по-тежко нараняване, което ще изисква по-дълго възстановяване.

Болката във врата също е по-често срещана при хора, които получават мозъчно сътресение след падане или катастрофа с моторно превозно средство в сравнение със сътресенията, свързани със спорт.

Как можете да облекчите болката във врата поради сътресение?

Вашият план за лечение ще зависи от пълната степен на вашите наранявания от мозъчно сътресение. Има обаче няколко препоръчителни стратегии, които могат да помогнат при проблеми, специфични за болката във врата:

 • Поддържайте добра поза, за да предотвратите допълнително мускулно напрежение.
 • Опитайте се да държите ръцете и врата си в неутрални позиции, когато работите, за да намалите напрежението на мускулите на врата.
 • Не навеждайте главата си, за да видите нещата. Вместо това донесете предметите, които гледате, до лицето си.
 • Избягвайте да се навеждате, за да видите екран или монитор. Преместете тези предмети по-близо до вас.
 • Гледайте телевизия или други събития от позиция с лице напред. Избягвайте да обръщате врата си в една посока за продължителни периоди от време.
 • Използвайте малка възглавница под тила си, ако спите на гърба.
 • Използвайте достатъчно възглавници, за да държите врата си изправен в съответствие с останалата част от тялото, ако спите настрани.
 • Избягвайте да спите по корем с обърната настрани глава.
 • Използвайте лед върху топлина за лечение на болка във врата. Ако ще използвате топлина, нанесете влажна топлина като затоплена кърпа или пакет с гел и я оставете на място за 10–15 минути.
 • Поставете пакет с лед, увит в суха кърпа, за 15-20 минути или разтрийте кубче лед надолу по областта, където чувствате болка, за 5-7 минути наведнъж.
 • Използвайте упражнения за разтягане бавно и редовно – в идеалния случай след топлинна терапия.

В много случаи болката във врата след мозъчно сътресение може да отшуми за месеци до година, но в тежки случаи може да доведе до хронична болка или увреждане, което продължава повече от година.

Как можете да предотвратите мозъчни сътресения и болки във врата?

Безопасността е ключова, когато става въпрос за предотвратяване на сътресения и болката във врата, която може да дойде с тях.

Що се отнася до спортната безопасност, сертифицираните шапки и каски са важни. Защитната екипировка е направена за много спортове, но особено шлемовете или шапките са силно препоръчителни за спортове като:

 • бейзбол (батинг)
 • футбол
 • хокей
 • каране на ски
 • борба
 • Колоездене
 • конна езда
 • каране на скейтборд или скутер
 • шофиране на превозни средства за отдих

Шапките също могат да помогнат за предотвратяване на наранявания при други спортове и дейности, които не са в този списък.

За неспортни наранявания превантивните мерки включват:

 • поддържане на добра стойка
 • премахване на опасностите от падане около дома ви
 • поставяне на предпазен колан всеки път, когато сте в превозно средство
 • никога не управлявайте превозно средство под въздействието на наркотици или алкохол
 • никога да не се возите в превозно средство, управлявано от някой под влияние

Силовите тренировки също могат да помогнат за предотвратяване на наранявания на врата, особено ако участвате в по-рискови дейности като контактни спортове.

Проучване от 2023 г. установи, че за всеки килограм увеличена сила на врата, рискът от сътресение сред спортистите в гимназията намалява с 5%.

Нараняванията на врата не винаги са първото безпокойство, когато претърпите мозъчно сътресение, но нараняванията на врата могат да усложнят възстановяването ви и да доведат до дълготрайни проблеми.

Силовите тренировки, добрата стойка и стандартните мерки за безопасност могат да ви помогнат да избегнете сериозно сътресение и болката във врата, която следва.

Ако забележите болка във врата след мозъчно сътресение, говорете с вашия здравен екип за терапии и тестове, за да предотвратите превръщането на нараняването в хроничен проблем или трайно увреждане.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss