Каква е връзката между псориазис и ревматоиден артрит?

Псориазисът и ревматоидният артрит са автоимунни заболявания, които причиняват възпаление. Докато хората с псориазис са по-склонни да развият псориатичен артрит, отколкото ревматоиден артрит, вие можете да развиете и двете състояния.

Отблизо на ръка с плаки от псориазис.
200 мм/Гети изображения

Псориазисът е автоимунно състояние, което засяга предимно кожата, докато ревматоидният артрит (РА) е автоимунно състояние, което засяга предимно ставите. И двете състояния включват имунната система на тялото и могат да причинят възпаление в тялото, но са различни едно от друго.

Възможно е да имате както псориазис, така и RA. Всъщност автоимунните заболявания често се появяват едновременно. Но хората с псориазис всъщност са изложени на по-висок риск от развитие на вид артрит, наречен псориатичен артрит. Псориатичният артрит засяга ставите, също като ревматоидния артрит, но симптомите са малко по-различни.

Тази статия ще разгледа връзките между псориазис и ревматоиден артрит, дали могат да се появят заедно, връзката между псориазиса и ревматоидния артрит и как всяко състояние се диагностицира и лекува.

Прилики между псориазис и ревматоиден артрит

Псориазисът и ревматоидният артрит са свързани с автоимунни заболявания, които се развиват, когато имунната ви система погрешно атакува вашите здрави клетки и тъкани. Предполага се, че имунната система защитава тялото от вредни чужди нашественици, като микроби, но тя може да прави грешки.

Някои автоимунни заболявания следват сходни симптоми. Състояния като ревматоиден артрит са склонни да се обострят и след това да преминат в период на ремисия, където симптомите изчезват за известно време. Тези ремисии могат да продължат дни, месеци или години.

Псориазисът и псориатичният артрит следват същия модел, което е една от причините лекарите отдавна да ги смятат за автоимунни заболявания. Въпреки това, развиващи се изследвания предполага, че може да има нещо повече: псориазисът и псориатичният артрит може да са автовъзпалителни състояния, които са много подобни на автоимунните заболявания.

Възпалението е често срещан симптом на автоимунни заболявания. При псориазис възпалението засяга кожата. При RA възпалението засяга ставите и води до подуване и болка. При псориатичен артрит, който засяга много хора с псориазис, ставните тъкани също се възпаляват.

Можете ли да получите псориазис и ревматоиден артрит?

Възможно е да получите както псориазис, така и RA. Псориазисът и RA са автоимунни състояния. Изследователите не знаят точно какво причинява автоимунни заболявания, но подозират, че това е комбинация от няколко фактора.

Факторите, които могат да доведат до автоимунно заболяване, включват:

 • генетика
 • вирусни или бактериални инфекции
 • задействания от околната среда
 • аномалии на имунната система
 • стрес
 • дисбаланс на микробиома
 • наранявания на тъканите

Някои лекарства, използвани за лечение на RA, известни като биологични, също могат отключват псориазис и други автоимунни състояния при хора, които са генетично предразположени.

Някои автоимунни заболявания се появяват едновременно с други автоимунни заболявания. Например диабет тип 1 често се среща едновременно с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза.

Съществува и рядко състояние, известно като множествен автоимунен синдром, което възниква, когато някой има три или повече автоимунни заболявания. При това състояние едно от автоимунните заболявания винаги е свързано с кожата, като псориазис.

Псориатичен артрит

Въпреки че има вероятност да развиете както псориазис, така и ревматоиден артрит, по-често хората с псориазис развиват псориатичен артрит.

Псориазисът е заболяване, което се проявява по няколко различни начина, като най-честият е плакатен псориазис, който причинява образуването на дебели, люспести петна по повърхността на кожата. Псориатичният артрит е заболяване, което се проявява в ставите, причинявайки подуване и болка.

Около 33% от хората с псориазис развиват псориатичен артрит.

Псориатичен артрит ли е или ревматоиден артрит?

Ако имате псориазис и изпитвате болки в ставите, вероятно се чудите какво ги причинява. Няколко различни вида артрит може да са виновникът.

RA обикновено се появява симетрично в тялото, като често засяга по-малки стави като пръстите, китките, глезените и лактите. Това означава, че ако имате болка в едната китка, ще имате болка и в другата китка.

Псориатичният артрит е по-вероятно да засегне става от едната страна, но не и от другата.

Други симптоми на псориатичен артрит включват:

 • хлътване и обезцветяване на ноктите
 • подути стави
 • наденица пръсти и пръсти
 • подути пети на ахилесовото сухожилие

Симптоми на RA включват:

 • леко до умерено възпаление в няколко стави
 • болка, която засяга повече стави с течение на времето
 • болка, която се засилва и след това изчезва за периоди от време

Как се диагностицира ревматоидният артрит?

За да диагностицира RA, лекарят ще прегледа пълната ви медицинска история и ще проведе физически преглед. Те ще ви попитат как вашите симптоми влияят върху способността ви да се движите или да участвате в различни дейности. Те може да попитат за ограничения, които засягат вашата работа, хобита или ежедневни отговорности, като домакинска работа.

Лекарят може да назначи кръвни изследвания и изображения като рентгенови лъчи, ЯМР или ултразвук.

Няма единичен тест за RA, но кръвните изследвания могат да разкрият наличието на автоантитела и възпалителни маркери, които са често срещани при хора с автоимунни заболявания като RA.

С кръвни изследвания лекарите могат да тестват за:

 • ревматоиден фактор
 • антициклично цитрулинирано пептидно антитяло
 • пълна кръвна картина
 • скорост на утаяване на еритроцитите
 • С-реактивен протеин

Тестовете за изображения могат да включват:

 • рентгенови лъчи
 • MRI сканиране
 • сканиране на костите
 • DEXA сканира
 • ултразвук

Лечение на псориазис и ревматоиден артрит

Някои от леченията за псориазис и RA са доста сходни. Например, лекарства, които помагат за намаляване на активността на имунната система, могат да помогнат за предотвратяване на обостряния на псориазис и RA. Медикаментите, които помагат за намаляване на възпалението, могат да осигурят облекчаване на болката по време на пристъп.

Медикаментите, използвани за лечение на двете състояния, включват:

 • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС): НСПВС помагат за намаляване на възпалението и лечение на болезнени кожни лезии и стави.
 • Антиревматични лекарства, модифициращи заболяването (DMARD): DMARDs като метотрексат действат чрез потискане на вашия имунен отговор. Те могат да помогнат за намаляване на вероятността от обостряне.
 • Биологични: Биологичните DMARD работят за прекъсване на възпалителния процес на тялото ви. Тези целеви лекарства могат да намалят вероятността от псориазис и обостряния на RA и имат по-малко странични ефекти от традиционните DMARDs.

Има допълнителни лечения за псориазис, от които може да се възползвате в зависимост от тежестта на вашите симптоми. Лечението може да включва кремове и мехлеми, които нанасяте върху кожата и терапия с ултравиолетова светлина.

Псориазисът, псориатичният артрит и ревматоидният артрит са автоимунни състояния, които причиняват възпаление в тялото. Тези състояния могат да се появят по едно и също време, но хората с псориазис имат по-висок риск от развитие на псориатичен артрит, отколкото ревматоиден артрит. Тези състояния споделят много от същите рискови фактори и лечения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss