Каква е връзката между ендометриозата и мигренозните пристъпи?

Ендометриозата и мигрената често се срещат заедно, вероятно поради влиянието на женските хормони и повишената чувствителност към болка.

Ендометриозата, състояние, при което подобна на маточната тъкан расте извън матката, е често срещана сред жените в репродуктивна възраст, което води до симптоми като болка в таза, болезнена менструация и безплодие.

Мигрената, неврологично разстройство, често придружава ендометриозата. Връзката между тези състояния може да бъде повлияна от женските хормони и повишената чувствителност към болка.

Ето по-отблизо връзката между ендометриозата и мигренозните пристъпи, заедно с прозрения за лечението на тези мигренозни пристъпи.

Често срещан симптом на ендометриоза ли са мигренозните пристъпи?

Мигрената обикновено не се счита за пряк симптом на ендометриоза. Въпреки това, няколко проучвания показват по-висока честота на мигренозни пристъпи сред индивиди с ендометриоза.

Едно проучване от 2019 г. разглежда жени с лапароскопски потвърдена ендометриоза и такива без. Използвайки въпросник за мигрена, изследователите установиха, че разпространението на мигрена е значително по-високо при тези с ендометриоза (44,7%) в сравнение с контролната група или тези без (26,8%).

По същия начин, друго проучване от 2021 г. установи, че шансовете за мигренозни пристъпи значително се увеличават при индивиди с тежка ендометриоза. Трябва да се отбележи, че рискът е по-голям в случаи на ендометриоза със съпътстваща аденомиоза, състояние, при което ендометриалната тъкан расте в мускулната стена на матката.

Ендометриозата се свързва с различни видове мигрена, но мигрената, свързана с менструалния цикъл, изглежда е най-честа.

Проучване от 2023 г. на 131 жени с ендометриоза установи, че 53,4% са диагностицирани с мигрена. Идентифицираните видове мигренозни пристъпи включват:

  • Чиста менструална мигрена (18,6%): Това са мигренозни пристъпи, които се появяват изключително по време на менструалния цикъл.
  • Свързана с менструация мигрена (45,7%): Това са мигренозни пристъпи, свързани с менструалния цикъл. Те могат да се появят по всяко време, с повишена честота около менструацията.
  • Неменструална мигрена (35,7%): Това са мигренозни пристъпи, които не са последователно свързани с менструалния цикъл. Те се случват по всяко време на месеца.

Жените с ендометриоза и мигрена съобщават за повече случаи на дисменорея (болезнена менструация) и дизурия (болезнено уриниране) в сравнение с тези без мигрена. Трябва да се отбележи, че появата на симптоми на главоболие често се появява години преди жените да получат диагноза ендометриоза.

Защо ендометриозата причинява мигренозни пристъпи?

Цикличните женски хормони, особено естрогенът, и повишената чувствителност към болка могат да играят значителна роля във връзката между ендометриозата и мигренозните пристъпи.

Жените са три до четири пъти по-вероятно е да получите мигренозни пристъпи.

Изследванията показват, че жените с хронична мигрена често са изправени пред по-голямо увреждане, по-голяма продължителност, по-висока честота и повече свързани с работата ефекти, отколкото мъжете със състоянието.

Жените с едно от двете заболявания може да са по-склонни да развият другото поради повишена чувствителност към болка. Това може да бъде повлияно от общи сигнални молекули като азотен оксид и простагландини, които допринасят за едновременното възникване или взаимодействие между двете състояния.

Някои проучвания предполагат, че общи молекулярни механизми, включително ген, наречен IFN-γ, могат да допринесат както за мигренозни пристъпи, така и за болка в таза, свързана с ендометриоза.

Лечение на мигренозни пристъпи, свързани с ендометриоза

Лечението на мигренозни пристъпи, свързани с ендометриоза, обикновено включва комбинация от подходи, насочени към управлението на двете състояния.

Ето някои общи стратегии, които трябва да имате предвид:

  • Управление на болката: Болкоуспокояващи без рецепта, като ибупрофен или ацетаминофен, могат да се използват за облекчаване на главоболие и болка при ендометриоза. Вашият медицински специалист може да препоръча лекарства с рецепта, включително триптани или нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), за по-тежки пристъпи на мигрена.
  • Специализирани лекарства: В някои случаи вашият медицински специалист може да предпише лекарства, специално предназначени за предотвратяване на мигрена, като бета-блокери, антиконвулсанти или моноклонални антитела срещу CGRP (пептид, свързан с ген на калцитонин).
  • Хормонални терапии: Прогестините и комбинираните орални контрацептиви (КОК) са първични терапии за ендометриоза, но тяхната употреба може да влоши мигренозните пристъпи, особено в случаи на мигренозна аура. Те също могат да увеличат риска от инсулт. Въпреки това, за здрави, непушачи жени под 35 години с мигрена без аура, употребата на COC остава предмет на дебат.
  • Промени в начина на живот: Идентифицирането и избягването на причините за мигрена, като определени храни, стрес или липса на сън, може да бъде от полза. Редовните упражнения, техниките за намаляване на стреса и последователният график на съня могат да допринесат за цялостното ви благосъстояние.

Долен ред

Ендометриозата е гинекологично състояние, при което подобна на матката тъкан расте извън матката, включително върху яйчниците, фалопиевите тръби и други тазови структури. При ендометриозата тази тъкан няма лесен начин да излезе от тялото, което води до възпаление, болка и образуване на белези.

Връзката между ендометриозата и мигрената е често срещана и се смята, че се влияе от цикъла на женските хормони, повишената чувствителност към болка и молекулярните механизми.

Ако изпитвате симптоми на ендометриоза, мигрена или и двете, говорете с вашия медицински специалист относно наличните лечения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss