История на успеха: Как технологията ми помага да управлявам моя диабет тип 2

Hyvelle Ferguson-Davis получи диагноза гестационен диабет на 33 години, когато беше бременна със сина си. Тази диагноза се промени на диабет тип 2, когато състоянието продължи след раждането.

Сега тя поглежда назад и подозира, че известно време е живяла с диабет тип 2.

„Сега, когато познавам признаците и симптомите, поглеждам назад и си мисля, че вероятно съм имала диабет години преди да забременея. Бях уморена, летаргична, бях жадна през цялото време“, каза тя пред Healthline. „Майка ми също има диабет и баща ми почина от него [diabetes] усложнения, така че това е в семейството ни, но никога не е било нещо, за което сме говорили.“

Hyvelle направи промени в диетата си и взе инсулин и перорални лекарства, за да управлява диабета, докато е бременна.

Но след като роди, тя се върна към старите си хранителни навици. Тя рядко проверяваше нивата на кръвната си захар. И за известно време тя спря да приема лекарствата си за диабет.

„Имаше момент, в който не можех да си позволя лекарството“, спомня си тя. „Загубих работата си по време на бременност, защото винаги бях навън по болест, така че бях без осигуровки месеци наред, докато си намеря нова работа.

„Имаше трудни избори, които трябваше да направя, защото нямах парите или застраховката, за да се справя наистина с това. И аз ходех на училище, бях майка, бях там за всички останали, но всъщност не отговарях на собствените си нужди.

Едва когато Hyvelle разви сериозни сърдечно-съдови усложнения, тя намери мотивацията, подкрепата и инструментите, от които се нуждаеше, за да направи трайни промени.

Равносметка след инсулт и инфаркт

Когато Hyvelle беше на 45 години, тя беше на работа един ден и започна да има проблеми с четенето на числата и думите пред себе си. Тя се прибра да си почине, докато дъщеря й се прибере от училище.

„Бях в кухнята и изпълнявах едновременно задачи с дъщеря си и тя каза: „Мамо, нямаш смисъл.“ Тя каза, че говоря “боклуци”. Затова тя се обади на сестра ми, която й каза да се обади в спешното отделение“, спомня си Хайвел.

Хивел не искаше да отиде в болницата, защото имаше толкова много неща в списъка си със задачи. Тя трябваше да приготви вечеря, да заведе сина си на тренировка по футбол и да вземе тест за училище по-късно същата вечер.

Когато съпругът й се прибра вкъщи, кракът й беше отпуснат.

Отидоха в болницата, където тя научи, че е получила инсулт. Тя получи лекарства и препоръка за център за рехабилитация след инсулт, където прекара седмици, за да се научи как да говори, ходи и да изпълнява отново рутинни задачи.

Това преживяване беше само началото на предизвикателствата, пред които щеше да се изправи.

„Около месец и половина след като се прибрах от рехабилитация, една вечер бях в леглото, чувствайки се депресиран и безполезен. Тогава усетих остра болка. Беше като светкавица, едно, две, три“, каза Хивел.

Тя се върна в спешното отделение и научи, че е получила сърдечен удар, който изискваше четворен байпас и множество стентове за лечение.

„Прибрах се вкъщи и се почувствах сякаш ще умра. Единствената ми мечта беше да се събудя и да видя изгрева. Когато се събудих и видях слънцето, си казах: „Да, даде ми се още един ден.“ Просто се придържах към тези дни“, каза тя.

Hyvelle започна да излиза всяка сутрин, за да гледа изгрева. Тя започна да прави кратки разходки.

И с течение на месеците тя направи и други промени.

Използване на силата на числата

Hyvelle започва да изследва сърдечно-съдовите заболявания и научава за връзката им с диабета. The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщава, че хората с диабет са два пъти по-склонни от средния да получат инсулт или сърдечно заболяване. Както диабетът, така и сърдечните заболявания изискват медицинска помощ и промени в начина на живот за справяне.

Hyvelle започна да разбира колко е важно да следи нивата на глюкозата си. Поддържането на кръвната захар в рамките на целевия диапазон намалява риска от усложнения на диабета. И като самоопределящ се като „човек с числата“, нейните показания на глюкозата й дадоха нещо управляемо за работа.

„Най-накрая разбрах какво представлява тестът A1C. Това беше показател за 3 месеца как се справя тялото ми. Целта беше да намаля тези числа, така че тялото ми да може да се приведе в съответствие с начина, по който исках да живея. Това е, върху което се съсредоточих“, каза тя.

Hyvelle не е в състояние да си позволи непрекъснат монитор за глюкоза, който непрекъснато следи нивата на кръвната захар. Така че вместо това тя използва ръчен монитор за глюкоза. Тя изисква да убожда кожата си с ланцет няколко пъти на ден, за да тества нивата на кръвната си захар. Не е лесно, но тя го намира за по-малко предизвикателство, отколкото преди.

“Когато бях [first] диагностициран, не бях човек, който проверяваше много номерата си, защото наистина боли. Това беше основен препъни камък“, обясни тя. „Но сега еволюира, за да бъде много по-добър от преди.

„Преди проверявах номерата си само когато се чувствах зле, но сега е всяка сутрин, защото имам този инструмент, който ми помага. Пише: „Хей, напомняне! Напомняне!’ Ланцетът е по-малък и мониторът следи числата ми, така че мога да видя средната стойност, която е страхотна. Виждам го като игра на числа.

Hyvelle започна да научава повече за храненето и диетичните промени, които може да направи, за да управлява кръвната си захар и да поддържа здравето на сърцето си. Тя правеше една малка промяна в навиците си след друга, празнувайки всяка като победа. Докато набираше инерция, тя придобиваше увереност.

И семейството й започна да прави промени в здравословния начин на живот заедно с нея.

Осъзнах, че не са ми необходими само лекарства, а цялостна промяна в начина на живот. Не само за себе си, но и за цялото ми семейство. Например, „Ако искаш да живея, всички трябва да се качат на борда.“

Нейните нива на A1C вече са паднали от 12% на около 6%.

Промяна на навиците, изграждане на знания и свързване чрез технологии

Глюкомерът на Hyvelle не е единствената технология, която тя използва за управление на диабет и сърдечни заболявания. Тя откри, че няколко приложения за смартфон са полезни за подкрепа на промените в начина на живот.

Американската диабетна асоциация и Националният комитет за осигуряване на качеството съобщават, че са разработени различни приложения и други дигитални инструменти в подкрепа на управлението на диабета. Но в момента няма универсални мерки за контрол на качеството или стандарти за оценка на тези инструменти. Това може да затрудни хората с диабет да намерят правилното приложение за тях.

Hyvelle използва приложение за проследяване на диета, за да следи приема на калории, въглехидрати, протеини и натрий.

Тя също използва приложение за сърдечна рехабилитация, за да проследява показателите за здравето на сърцето и да изпълнява ръководени упражнения за сърдечна рехабилитация у дома.

„Обичам тези приложения, защото ме държат отговорна всеки ден“, обясни тя.

Получаването на подкрепа от здравни специалисти, членове на семейството и други членове на общността също е важно.

Hyvelle е намерила лекар, с когото се чувства добре. Те са работили заедно, за да намерят лекарства, които й действат добре. И тя е изградила знанията си за здравето, така че да може да води по-информирани разговори с него относно нейните симптоми и целите на лечението.

„Попитах: „Мога ли да запиша тази среща на телефона си?“ Тъй като не можех да пиша толкова бързо, колкото говореше лекарят ми, не разбирах какво ми казва и исках да науча повече“, каза тя.

„Записвах всяка сесия и след това отивах и проучвах определени думи, които той използва. Сега знам за неща като фракция на изтласкване, съпътстващи заболявания и хипертония – думи, които не използвате в ежедневието, но които трябва да разбера, за да разговарям и да знам какво казва моят лекар.“

Hyvelle потърси достоверни източници на здравна информация онлайн и също така достигна чрез социалните медии до хора, живеещи с диабет и сърдечни заболявания.

В крайна сметка тя основава Heart Sistas, организация с нестопанска цел, която осигурява образование за здравето на сърцето и подкрепа за чернокожи жени и цветнокожи жени. Членове от цял ​​свят се свързват виртуално и лично, за да се подкрепят и мотивират взаимно.

„Понякога имате въпроси, на които лекарите не могат да отговорят, но ако срещнете някой, който е минал през нещо подобно? О Боже мой! Намирате общото. И тогава намираш надежда – защото ако те живеят с това, значи и ти можеш да живееш с това“, каза тя.

Hyvelle все още изпитва предизвикателства при управлението на диабета и сърдечните заболявания, но тя празнува промените, които е направила, и инструментите, които е намерила, за да поддържа здравето си и да изгражда общност.

„Казвам на всички, поемете си въздух. Животът е труден, пътуването е тежко и трябва да се научите как да го управлявате“, каза тя. „Ако живеете с диабет, грабнете и вижте числата си. Съсредоточете се върху нещо, което можете да управлявате. Набирайте инерция, като правите стъпка по стъпка.“


Хайвел Фъргюсън-Дейвис е основател на Heart Sistas, организация с нестопанска цел, която осигурява образование за здравето на сърцето и подкрепа на чернокожи жени и цветнокожи жени. Тя също така е посланик на пациента Познавайте диабета наизуст, съвместна инициатива на Американската диабетна асоциация и Американската сърдечна асоциация. Тя получи диагноза диабет на 33-годишна възраст и получи инсулт и инфаркт на 45-годишна възраст. Тези преживявания я изстреляха на пътешествие за оцеляване, чрез което тя научи повече за здравето си, направи промени, за да го поддържа, и се свърза с други хора изправени пред подобни предизвикателства.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss