Инфекции по време на бременност: Хепатит А

Какво представлява хепатит А?

Хепатит А е силно заразно чернодробно заболяване, причинено от вируса на хепатит А (HAV). Въпреки това, за разлика от хепатит В и С, той не причинява хронично чернодробно заболяване и рядко е фатален.

Инфекцията с хепатит А протича на случаен цикъл. Въпреки това, той намалява в Съединените щати през последните 40 години. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), това отчасти се дължи на въвеждането на ваксината срещу хепатит А през 1995 г.

През 2013 г. в Съединените щати са докладвани около 3473 случая на остра инфекция с хепатит А. Въпреки това, много инфекции с хепатит А не показват симптоми, така че реалният брой на инфекциите в тази страна се смята за по -голям.

HAV е по -разпространен в пренаселени райони с лоши санитарни условия. Също така, инфекцията с хепатит А се среща с еднаква честота при бременни жени, както и в общата популация.

Какви са симптомите и последиците от хепатит А?

Симптомите на инфекция с хепатит А са широки и варират от никакви до тежки. Според Световната здравна организация (СЗО), повечето деца под 6 години с хепатит А нямат никакви симптоми. Въпреки това, възрастните проявяват симптоми. Например, около 70 процента от възрастните с хепатит А развиват жълтеница.

Въпреки че повечето случаи на хепатит А продължават една до четири седмици, някои случаи могат да продължат няколко месеца. Заразеното лице е най -заразно точно преди появата на симптомите и трае по време на инфекцията.

Честите симптоми на инфекция с хепатит А включват:

 • умора
 • гадене и повръщане
 • болка около капсулата около черния дроб.
 • промяна в цвета на движенията на червата
 • загуба на апетит
 • субфебрилна температура
 • тъмна урина
 • болки в ставите
 • жълтеница или пожълтяване на кожата и очите

При повечето пациенти дългосрочните последици от инфекцията не съществуват. След като човек се възстанови, той има антитела срещу хепатит А, които осигуряват доживотен имунитет към болестта. Има обаче редки случаи на рецидив на хепатит А в рамките на месеци след първоначалната инфекция. Около 80 души годишно умират в САЩ от инфекции с хепатит А.

Кой е изложен на риск?

Хората с най -висок риск от инфекция с хепатит А са тези, които влизат в личен контакт със заразен човек. Други рискови фактори включват:

 • пътуване до страни с висок или междинен процент на хепатит А, особено Африка, Азия (с изключение на Япония), Източна Европа, Близкия изток, Южна и Централна Америка, Мексико и Гренландия
 • орално-анален сексуален контакт със заразен човек
 • употребата на незаконни наркотици
 • с хронично чернодробно заболяване
 • работа с хепатит А в лабораторни условия
 • имате нарушение на кръвосъсирването или получавате концентрати на фактор на кръвосъсирването
 • живеещи в общности с висок процент на хепатит А – това се отнася за деца в дневни центрове
 • боравене с храна
 • грижи за хронично болни или инвалиди
 • с отслабена имунна система поради рак, ХИВ, хронични стероидни лекарства или трансплантация на органи

Какво причинява хепатит А?

HAV се отделя чрез изпражненията на заразени индивиди. Той се разпространява най-вече чрез директен контакт човек-човек и излагане на замърсена вода и хранителни запаси. Хепатит А може да се предава и чрез директно заразяване на кръвта, като например споделяне на игла със заразен човек.

При повечето други видове вирусен хепатит човек носи и предава вируса без симптоми. Това обаче не е вярно за хепатит А.

Хепатит А обикновено не представлява особен риск за бременна жена или нейното бебе. Майчината инфекция не води до вродени дефекти и майката обикновено не предава инфекцията на бебето си.

Хепатит А и бременност

По време на бременност инфекцията с хепатит А може да бъде свързана с по -висок риск от преждевременно раждане, особено ако инфекцията настъпи през втория или третия триместър. Други повишени рискове, свързани с инфекция с хепатит А, могат да включват:

 • преждевременни маточни контракции
 • отлепване на плацентата
 • преждевременно разкъсване на мембраните

Въпреки това, заразяването с хепатит А по време на бременност е рядкост. Въпреки че съществува повишен риск от усложнения, те обикновено не са сериозни. Също така не е доказано, че хепатит А причинява смърт нито при майката, нито при детето, а бебетата, родени от майки с хепатит А, рядко го заразяват.

Предотвратяване

Хепатит А няма лек. За да предотвратите получаването на хепатит А, опитайте се да избягвате високорискови дейности. Също така, не забравяйте да измиете ръцете си след боравене със сурова храна и след използване на тоалетната.

За HAV е налична обща ваксина, която е лесна за получаване. Ваксината се прилага в две инжекции. Вторият изстрел се прави 6 до 12 месеца след първия.

Outlook

Хепатит А може да бъде трудно откриваем, тъй като може да няма симптоми. Не забравяйте да се тествате, когато разберете, че сте бременна, за да сте наясно с всички рискове за бременността.

Предаването на хепатит А на вашето бебе е рядкост, но може да доведе до усложнения по време на бременност.

Ако сте диагностицирани с хепатит А, Вашият лекар е задължен по закон да уведоми местния орган по обществено здраве. Това помага да се идентифицира източникът на инфекцията и да се предотвратят по -нататъшни огнища на болестта.

Има няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите или избегнете инфекция с хепатит А. Избягвайте рисковото поведение, практикувайте добра хигиена и не забравяйте да говорите за ваксинация с Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss