Инфекции по време на бременност: мастит

Какво е мастит?

Маститът е инфекция на гърдата. Обикновено се развива при кърмещи жени през първите няколко седмици след раждането. Понякога тази инфекция се среща при кърмещи жени няколко месеца след раждането на бебето.

Маститът се развива, когато бактериите (обикновено стафилококи или стрептококи) от устата на бебето влизат в гърдите през зърното на майката. Това причинява инфекция и възпаление в и около млечните жлези. Обикновено една жена с мастит развива треска и забелязва болка и зачервяване в една област на гърдата. Вероятно ще развие и грипоподобни болки в тялото и умора.

Как се диагностицира маститът?

Маститът често е лесен за диагностициране. Докладването на симптомите на Вашия лекар трябва да е достатъчно, за да идентифицират проблема и да предпишат лечение. Всъщност рядко са необходими лабораторни изследвания.

Какви са усложненията при мастит?

Ако не се разпознае или лекува, простият мастит може да прогресира в натрупване на гной, наречено абсцес. Вашият лекар ще подозира абсцес, ако открие бучка под зоната на зачервяване на кожата Ви.

Образуването на абсцес е рядкост. Повечето жени посещават лекаря си, когато изпитват болка в гърдите и повишена температура. Важно е обаче да се идентифицира абсцес, тъй като той изисква различно лечение от мастита.

Какви са обичайните лечения за мастит?

Маститът обикновено реагира на антибиотично лечение в рамките на 24 часа. Вашият лекар може да Ви предпише антибиотик диклоксацилин. Ако сте алергични към пеницилин, алтернативите включват еритромицин (Ery-Tab) или клиндамицин (клеоцин). Също така можете да изчистите инфекцията по-бързо с продължително кърмене или изцеждане. Това ще ви помогне да премахнете млякото от гърдите си.

Ако вашият мастит не се подобри в рамките на 48 до 72 часа, може да развиете абсцес. В тези случаи лечението е по -агресивно. Хирургът трябва да копие (чрез разрез) и да източи абсцеса. Това може да изисква пътуване до спешното отделение или операционната. Може да се нуждаете и от антибиотици. В зависимост от тежестта на инфекцията, може да Ви бъдат дадени антибиотици интравенозно, а не перорално.

След като абсцесът е поставен, проба от гръдната ви тъкан се изпраща в лабораторията. Това ще помогне на лекарите да идентифицират бактериите, които са причинили инфекцията. Лекарите могат също така да изследват пробата, за да се уверят, че няма рак. Ракът обаче е необичаен при млади жени с мастит.

Какви са перспективите за мастит?

Антибиотиците обикновено са ефективни при лечение на мастит. Въпреки това, в някои случаи резистентните към антибиотици инфекции могат да бъдат трудни за лечение. В тези случаи може да се предпишат няколко антибиотици или пробиотици.

Започнете възможно най -скоро план за лечение, за да намалите риска от образуване на абсцес. Ако внимателно следвате указанията за лечение, вашият случай на мастит вероятно ще изчезне в рамките на няколко дни.

Как можете да предотвратите мастит?

Много млади майки намират за полезно да говорят с консултант по кърмене, преди да започнат да кърмят. Консултант по кърмене може да ви даде информация как правилно да кърмите бебето си и да избегнете проблеми с кърменето като мастит.

Ето някои други съвети за намаляване на риска от получаване на мастит:

  • Уверете се, че сте изцедили напълно млякото от гърдите си, докато кърмите
  • Оставете бебето си да изпразни напълно една гърда, преди да премине към друга
  • Променяйте позицията на кърмене всеки път
  • Проверете дали бебето ви се захваща правилно по време на хранене

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss