Инсулинови помпи

Какво е инсулинова помпа?

Когато имате диабет и разчитате на инсулин да контролира кръвната Ви захар, прилагането на инсулин може да означава многократни дневни инжекции. Инсулиновите помпи служат като алтернатива. Вместо инжекции, инсулиновата помпа доставя непрекъснато, предварително зададено количество инсулин, плюс болус дози, когато е необходимо. Въпреки че все още трябва да проверявате нивата на кръвната си захар, помпата може да замести многократните ежедневни инжекции с инсулин и да помогне на някои хора с диабет да управляват по -добре кръвната си глюкоза.

Какво прави инсулиновата помпа?

Инсулиновата помпа е малко устройство, което много прилича на бийпър или миниатюрен компютър. Малко по -малка от тесте карти за игра, инсулиновата помпа има няколко ключови компонента:

  • Резервоар: Резервоарът е мястото, където се съхранява инсулинът. Периодично трябва да се зарежда отново, за да се осигури постоянен поток от инсулин.
  • Канюла: Малка игла и подобна на сламка тръба, поставена в мастната тъкан под кожата, която доставя инсулин. Иглата се изтегля, докато тръбата остава. Трябва периодично да изключвате канюлата и нейното място, за да намалите риска от инфекция.
  • Работни бутони: Тези бутони позволяват програмирано подаване на инсулин през целия ден и програмирано подаване на болус доза по време на хранене.
  • Тръби: Тънка, гъвкава пластмаса транспортира инсулина от помпата до канюлата.

За някои хора носенето на инсулинова помпа осигурява по -голяма гъвкавост за прилагане на инсулинови дози в движение, без да е необходимо да носят много консумативи за диабет. Той също така позволява по-прецизно дозиране на базалния инсулин и евентуално по-малка структура около времето за хранене.

Инсулиновите помпи имат два вида дози. Първият е базалната скорост, която е непрекъсната инфузия, която доставя малко количество инсулин през целия ден. Този инсулин помага да поддържате нивата на кръвната си захар стабилни между храненията и през нощта. Другата, наречена болусна доза инсулин, се дава по време на хранене, за да се поддържа нивото на кръвната захар в целевия диапазон след хранене.

Вашият лекар ще Ви помогне да определите както базалната, така и болусната доза на базата на нивата на кръвната Ви глюкоза, времето на деня, типичното Ви ежедневие и Вашите целеви нива на кръвната захар.

Носенето на инсулинова помпа означава, че трябва да поддържате помпата и мястото на помпата. Трябва да редувате мястото на поставяне на вашата помпа на всеки два до три дни, за да избегнете инфекция. Също така трябва да напълните резервоара за инсулин, ако е необходимо. За да улесните запомнянето, всеки път, когато променяте местоположението на мястото на инфузия, планирайте да смените или напълните резервоара за инсулин в помпата.

Няколко различни производители произвеждат инсулинови помпи. Прочетете внимателно инструкциите на вашата помпа, за да сте сигурни, че използвате инсулиновата си помпа по подходящ начин.

Има ли някакви рискове?

Инсулиновите помпи са безопасен и удобен начин за доставяне на инсулин и поддържане на контрола на кръвната захар, при условие че ги използвате правилно. Те обаче не са за всеки. Потребителите на инсулинова помпа трябва да проверяват често нивата на кръвната си захар и да разбират как да броят въглехидратите, за да могат да определят от колко инсулин се нуждаят по време на хранене. Те също трябва да управляват нивото на своята активност. Въпреки че може да изглежда по -лесно, използването на помпа изисква отдаденост. Само тези, които са готови да се ангажират с редовни тестове и строго управление на диетата и упражненията, трябва да обмислят използването на помпа.

Някои от рисковете, свързани с инсулиновите помпи, включват:

  • допълнително обучение, необходимо за правилната работа на помпата
  • разходи, свързани с закупуването и експлоатацията на помпата (въпреки че някои застрахователни планове покриват част от разходите)
  • възможност за инфекции на мястото на поставяне

Трябва също така да продължите да проверявате нивата на кръвната си захар поне четири пъти дневно, за да определите колко инсулин ви е необходим за болус и да видите къде са нивата на кръвната захар през деня. Това може да ви предупреди за факта, че тръбата или канюлата са се отделили от кожата ви или са се запушили.

Също така, трябва да изключите помпата си, когато сте изложени на вода или прекомерно изпотяване, например когато вземате душ, плувате или спортувате в горещо време. Канюлата е защитена и се държи на място с лепило. Водата може да накара лепилото да се износва и да измести канюлата. Не забравяйте да приложите отново помпата след излагане на вода. Говорете с Вашия лекар, за да решите кога да прекъснете връзката и да определите колко дълго можете да останете без връзка. Повечето хора не трябва да изключват помпата си повече от два часа наведнъж.

Какво да търсите в инсулинова помпа

Изборът на инсулинова помпа не е решение, което трябва да се взема леко. Вашата помпа буквално ще бъде вашата спасителна линия, като гарантира, че кръвната Ви захар остава на целевите нива. Помпата трябва да е лесна за използване и носене.

Питам наоколо

Можете да започнете, като поискате препоръки. Вашият лекар, преподавател по диабет, специфични блогове за диабет и дори ваши приятели, които носят инсулинови помпи, са добро начало. В допълнение към това да питате хората какви помпи харесват, попитайте какви помпи са опитвали и не им харесват.

Помислете за разходите

Вашата инсулинова помпа трябва да ви помогне, но не бива да ви кара да фалирате. Свържете се със застрахователната си компания, за да определите какви помпи (ако има такива) са обхванати от вашия застрахователен план. Въпреки че със сигурност можете да платите от джоба си за вашата помпа, ако цената е съображение, знанието предварително какви опции са обхванати може да помогне. Друго съображение, което трябва да се направи, са авансовите разходи в сравнение с дългосрочните разходи.

Например, някои помпи са по -скъпи за закупуване, но изискват по -рядка подмяна на патрони, тръби и други компоненти. Някои помпи в началото не са много скъпи, но изискват постоянни покупки на консумативи, които могат да ги направят по -малко сделка в дългосрочен план. В идеалния случай ще носите инсулиновата си помпа в продължение на четири до пет години. Вземете това предвид, когато разглеждате разходите.

Прочетете за функциите

Списание Diabetes Forecast предлага потребителско ръководство за инсулиновите помпи и техните характеристики. Можете също така да разгледате характеристиките на отделните помпи на уебсайтовете на производителите. Едва ли ще намерите абсолютно всяка функция, която искате, в една помпа. Приоритизирайте кои функции са най -важни за вас и се опитайте да получите помпата, която най -добре отговаря на тези функции. Примерите включват:

Дозиране

Подходящата за вас помпа може да зависи от това колко инсулин обикновено ви е необходим на дневна база. Някои помпи не доставят много малки дози, докато други може да не доставят много големи дози. Винаги проверявайте нуждите си от инсулин и се уверете, че помпата, която мислите да закупите, ще съвпадне по подходящ начин.

Програмируемост

Помпите могат да се различават значително по това колко програмируеми са. Например, някои не могат да бъдат програмирани да дават болус дози по -високи от 60, докато други ще ви позволят да зададете два отделни набора от базални дози, които могат да варират в зависимост от времето на деня, нуждите на болничния ден или нуждите от упражнения.

Резервоар

В идеалния случай помпата трябва да има резервоар, който издържа три дни. Някои хора имат по -ниски нужди от инсулин и се нуждаят от много по -малко инсулин на ден, докато други имат значителни нужди от инсулин и се нуждаят от по -голям резервоар.

Звук

Инсулиновата помпа ще издаде аларма, когато резервоарът е нисък или има прекъсване на мястото на поставяне. Поради тази причина винаги трябва да сте сигурни, че можете да чуете помпата си и че алармата ефективно ви предупреждава да проверите устройството.

Тръбопроводи

Някои помпи имат тръби, които свързват мястото на поставяне на кожата ви със самата помпа. Макар че това означава повече заплитане, то също така ви позволява да четете помпата си по -лесно. Алтернативата без тръби е тази, която носите директно върху кожата си. Известни като „шушулка“ или „кръпка помпа“, тези помпи обикновено имат отделно програмируемо устройство. Ако има проблем на мястото за вмъкване, цялата шушулка трябва да се смени. Производителите на помпи обаче създават нови помпи, които са програмируеми и без тръби.

Водоустойчивост

Ако очаквате да сте във водата доста, може да искате да закупите помпа, която има водонепропускливи възможности. Винаги четете внимателно дребния шрифт; понякога помпите са водонепроницаеми, но дистанционните управления за помпата не са.

Вие също ще искате да вземете предвид цялостния външен вид на помпата. Помпите се предлагат в различни цветове, форми и размери. Тъй като това ще бъде аксесоар на пълен работен ден за вас, важно е да изберете помпа, която нямате нищо против да носите.

Какво следва за инсулиновите помпи?

Някои инсулинови помпи на пазара са оборудвани със системи за непрекъснат мониторинг на кръвната захар. Това означава, че инсулиновата помпа може да следи нивата на кръвната захар през целия ден, без да е необходимо да се проверява с постоянни пръсти. Те обаче все още изискват тестване за калибриране на глюкомера.

Производителите на инсулинови помпи създават начини да направят тези помпи „по -умни“ на годишна база. Например, медицинската производствена компания Medtronic пусна системата MiniMed 640G. Тази система следи нивата на кръвната Ви захар и ще прекъсне доставката на инсулин, когато кръвната Ви захар спадне твърде ниско. Помпата няма да възобнови базалните Ви дози, докато кръвната Ви захар не достигне по -безопасно ниво. Въпреки че тази система в момента не е налична в Съединените щати, клиничните изпитвания продължават за одобрението й от FDA.

Друго нововъведение е, че помпите могат да предават данни за отчитане на глюкозата на отделно място, като компютър. Докато човек трябва да е близо (в рамките на поне 50 фута или по -малко), това позволява на родителите да следят нивата на глюкоза на детето си, докато спят, за да се гарантира, че няма да настъпи хипогликемия.

Изследователите се опитват да създадат алгоритми, при които инсулиновите помпи един ден да действат като изкуствен панкреас. Това означава, че човек може да носи инсулинова помпа и в идеалния случай да остави помпата да регулира отделянето на инсулин, без да се налага да прави ръчни настройки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss