Има ли полза за вашето здраве операцията за коремна пластика?

Абдоминопластиката – известна като “прибиране на корема” – е козметична хирургична процедура, която има за цел да изравни коремната област чрез отстраняване на излишната кожа и мазнини и стягане на коремните мускули.

Хората често търсят тази операция, когато са бременни или са загубили значително тегло и имат излишна кожа, от която е трудно да се отърват.

Докато хората обикновено се подлагат на тази процедура по козметични причини, може да се чудите дали абдоминопластиката има някакви ползи за здравето.

Тази статия ви казва дали има ползи за здравето от абдоминопластиката и обсъжда потенциалните рискове, алтернативите и отговорите на някои често задавани въпроси.

Добрата бригада/Гети изображения

Има ли полза за вашето здраве?

Проучванията показват, че загубата 5–10% или повече наднорменото тегло е свързано с намален риск от хронични заболявания, така че може да се чудите дали подлагането на абдоминопластика също би донесло тези ползи.

Все пак основната цел на корема е да премахне излишната кожа, а не излишните мазнини. Въпреки че някои мазнини могат да бъдат премахнати, процедурата не е предназначена за значително премахване на мазнини. Смята се за операция за оформяне на тялото, а не за операция за загуба на мазнини.

Целта на операцията е да се изравни коремната област чрез премахване на отпусната кожа и стягане на коремните мускули, ако е необходимо. Често най-добрите кандидати за тази операция са тези, които вече са отслабнали или са се възстановили от бременност.

Ако сте загубили значително количество тегло, преди да получите коремна корема, може да изпитате ползи като намален риск от хронично заболяване, но това не е резултат от операцията.

Въпреки това, получаването на абдоминопластика все още може да осигури други ползи за някои хора.

Имайте предвид, че много проучвания за ползите за здравето от абдоминопластиката са малки и разчитат на информация за симптомите, докладвана от самите вас, така че не е ясно какъв ефект наистина има операцията. Необходими са повече изследвания.

Може да намали болката в гърба

След бременност или загуба на тегло коремните мускули могат да станат по-слаби или да се раздалечат (състояние, наречено диастаза на ректите). Хирургът може да възстанови отслабените или отделени коремни мускули, което може да укрепи сърцевината, за да осигури повече опора на гърба.

Интересното е, че проучване от 2018 г. установи, че пациентите, които са претърпели корема, са имали значително подобрение на болките в гърба в рамките на 6 седмици до 6 месеца след операцията.

Може да поддържа по-добра стойка

Стягането на коремните мускули помага за поддържането на по-силна сърцевина, която е необходима за стабилизиране на гръбначния стълб. Едно проучване установи, че това може да помогне за промяна на позицията на таза и поддържане на гърба изправен, което може да подобри стойката с течение на времето.

Може да помогне за подобряване на стресовата уринарна инконтиненция (SUI)

SUI възниква, когато има свръхнатиск върху пикочния мехур или уретрата.

Въпреки че това състояние обикновено се лекува без коремна корема, някои изследвания показват подобрения в SUI след коремна корема.

Може да коригира вентрална херния

Стягането на корема може да помогне за коригиране на вентралната херния чрез намаляване на натиска върху коремната стена и укрепване на отслабените коремни мускули.

Понякога се добавя абдоминопластика към a стандартна корекция на херния операция.

Може да подобри увереността и самочувствието

Основната причина, поради която повечето хора си правят корема, е да подобрят външния вид на корема си.

Въпреки че често няма медицинска необходимост от прибиране на корема, а отпуснатата кожа е естествено явление, изследвания показа, че получателите на корема често се чувстват по-уверени във външния си вид след операцията.

Имайте предвид, че тези ефекти върху здравето обикновено са допълнителни ползи от абдоминопластиката – те не са самостоятелни причини да се подложите на процедурата. Пластичният хирург може да предостави лична оценка, за да разбере дали сте идеалният кандидат за операцията.

Има ли рискове, свързани с абдоминопластиката?

Абдоминопластиката се счита за безопасна и ефективна операция. Въпреки това, както всяка друга операция, тя крие някои рискове.

Често срещани рискове свързани с прибиране на корема включват:

 • дълго време за възстановяване
 • отрицателна реакция към анестезия
 • кървене
 • сърдечни и белодробни усложнения
 • дълбока венозна тромбоза
 • натрупване на течности
 • продължително подуване
 • обезцветяване на кожата
 • инфекция
 • бавно зарастване на рани
 • болка
 • загуба на кожа
 • кожна или мастна некроза (смърт на тъкан)
 • белези

един 2015 преглед от 2946 абдоминопластики установи, че 19,5% от пациентите са имали общо усложнение. Тези ефекти варират от леки усложнения на рани и инфекции до по-сериозни проблеми като екстремно кървене, бъбречна недостатъчност и сърдечни усложнения.

Освен това 8,5% трябваше да бъдат повторно приети в болницата, а 5% се нуждаеха от друга операция.

Изследователите установяват, че по-висок индекс на телесна маса (ИТМ), стационар, съпътстващи заболявания (други здравословни състояния, възникващи по същото време, като сърдечни заболявания) и бърза загуба на тегло с повече от 10% от телесното тегло през предходните 6 месеца повишен риск от усложнения при хората.

Освен това, тези, които са имали абдоминопластика, извършена от пластичен хирург, за разлика от друг вид професионалист по хирургия, изглежда имат по-нисък риск от големи усложнения.

Авторите подозират, че това е резултат от напреднало обучение и способността на хирурзите да идентифицират идеалните кандидати.

Въпреки че тази сериозна операция със сигурност крие някои потенциални рискове, можете да разберете по-добре риска от усложнения, като работите в тясно сътрудничество със сертифициран пластичен хирург. Те могат да определят дали сте подходящ кандидат за процедурата.

Алтернативи на абдоминопластиката

Ако целта ви е да подобрите здравето си, може да опитате нехирургични интервенции, преди да решите да се подложите на коремна корема.

Естествено е да имате отпусната кожа след отслабване или възстановяване от бременност и обикновено това не е проблем за здравето.

В някои случаи вашата отпусната кожа може да се стегне с течение на времето, ако поддържате теглото си, спортувате редовно и се храните здравословно.

Тези навици могат също така да подобрят качеството ви на живот, като намалят риска от хронични заболявания, предизвикателства при мобилността и преждевременни признаци на стареене.

Но упражненията и диетата сами по себе си няма да премахнат отпуснатата кожа, особено ако сте загубили значително тегло.

В крайна сметка изборът на абдоминопластика е много лично решение, което вие и вашият хирург трябва внимателно да обмислите.

Често задавани въпроси

Ето някои въпроси, които хората често задават относно абдоминопластиката.

Колко време трае една абдоминопластика?

Резултатите от абдоминопластиката се считат за постоянни, тъй като мазнините и кожните клетки се отстраняват и следователно не могат да растат отново. Въпреки това, вашите резултати може да се променят, ако наддадете или загубите значително тегло или забременеете отново.

Може също така да изпитате някои промени във външния си вид поради естествени фактори като възрастта.

Много ли е болезнена абдоминопластиката?

Абдоминопластиката е сериозна операция и изисква значително време за възстановяване – често поне 2 седмици.

Първата седмица или две често е най-болезнена и болката ви обикновено ще отшуми, когато тялото ви се възстанови. Вашият хирург може да Ви предпише лекарства за облекчаване на болката.

Какво е пълна или мини абдоминопластика?

А пълна абдоминопластика включва стягане на отпусната кожа и отслабени коремни мускули по целия корем.

За разлика от това, мини абдоминопластиката се фокусира върху областта точно под пъпа и често е запазена за хора с леко увисване на кожата.

Помага ли абдоминопластиката при отслабване?

Въпреки че абдоминопластиката може да включва премахване на малко мазнини, тя не е предназначена като операция за отслабване. Все пак може да видите малко намаление на скалата, в зависимост от това колко кожа е отстранена.

Хирурзите често препоръчват на хората да отслабнат преди подложени на абдоминопластика, тъй като процедурата се фокусира най-вече върху премахването на излишната кожа, която е резултат от загуба на тегло или бременност.

Долния ред

Получаването на абдоминопластика или „издърпване на корема“ е лично решение, което много хора вземат, за да подобрят външния вид на корема си след бременност или значителна загуба на тегло.

Въпреки че процедурата най-често се извършва по козметични причини, други ползи от абдоминопластиката включват подобрения в болките в гърба, стойката и уринарната инконтиненция – в резултат на коригиране на отслабени или отделени коремни мускули – както и подобрено самочувствие и увереност.

Стягането на корема обаче е процедура за оформяне на тялото и не е предназначена като операция за отслабване. Всъщност лекарите често препоръчват на хората да отслабнат и да поддържат тази загуба, преди да се подложат на операцията.

Въпреки че процедурата се счита за безопасна, тя крие някои рискове, които трябва да обсъдите с вашия хирург. Вашият хирург също ще извърши оценка, за да определи дали сте подходящ кандидат за операцията и дали ще имате полза от нея.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss