Има ли опции за билков контрол на раждаемостта?

Има много различни форми на контрол на раждаемостта, достъпни за жени, които искат да предотвратят бременност. Повечето видове съдържат синтетични хормони, които спират овулацията или по друг начин пречат на сперматозоидите да се срещнат с яйцеклетката. Ако не искате да приемате хормони, може да се чудите дали има някакви билкови опции за контрол на раждаемостта. Ето повече за това какво има, какво казва изследването и други методи, които може да работят за вас.

Какво е билков контрол на раждаемостта?

Растенията са били използвани за медицински цели от векове, може би и по-дълго. Въпреки че билковите добавки са обозначени като естествени, някои от тях предизвикват подобни на лекарства ефекти. В резултат на това приемането на определени добавки носи рискове. Важно е да разберете, че въпреки че може да видите много билкови добавки на рафтовете в местната бакалия или дрогерия, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) не е одобрила повечето от тези добавки.

Независимо от това, билковите добавки се използват широко и дори се популяризират от експерти в някои лечебни изкуства, като акупунктурата. Някои дори могат да се използват за целите на контрацепцията. Ако започнете да правите свои собствени изследвания за билков контрол на раждаемостта, скоро ще откриете, че няма много информация от утвърдени медицински източници.

Сара Поуп пише популярния блог The Healthy Home Economist. Тя обяснява, че билките могат да бъдат полезни както за повишаване, така и за „потискане“ на плодовитостта, в зависимост от вашите цели за семейно планиране. Жените могат да се обърнат към билки, ако не искат да приемат синтетични хормони, да начертаят цикъла си или да обърнат внимание на други признаци на плодовитост. Тя вярва, че билките, комбинирани с бариерен метод, като мъжки или женски презервативи, могат да осигурят добра защита срещу бременност.

Кейти Спиърс от Wellness Mama също е направила много изследвания за собственото си естествено семейно планиране. Тя предпочита да проследява плодовитостта си, за да избегне незащитен секс през фертилните дни всеки месец, отколкото да приема хапчето. Тя не насърчава използването на билки за контрол на раждаемостта по няколко основни причини.

 • Някои билки могат да съдържат агенти, които предизвикват аборт и причиняват спонтанен аборт.
 • Някои билки могат да повлияят на тялото и да предизвикат някои от същите странични ефекти като хормоналния контрол на раждаемостта.
 • Никоя билка не е 100% ефективна и използването им може да носи рискове за плода, ако настъпи бременност.

Тъй като голяма част от това, което ще намерите онлайн за билковия контрол на раждаемостта, идва от анекдотични сметки, можете да видите колко трудно може да бъде да преминете през информацията. Преди да се отправите към магазина, за да вземете някакви добавки, ето още малко подробности.

Опции за билков контрол на раждаемостта

Информацията на Поуп за билковия контрол на раждаемостта до голяма степен идва от книгата Билка Wise Woman за годината на раждане от Susun S. Weed. В текста Уид очертава различни билки, които могат да се използват за контрацепция по различни начини. Предполага се, че някои билки действат за предотвратяване на имплантирането. Някои билки предизвикват свиване на матката. Други билки насърчават стерилитета и списъкът продължава.

Тази информация е достъпна и на уебсайта на Weed, Natural Health, Herbal Medicine и Sprit Healing the Wise Woman Way, който предоставя откъс от нейната книга. Преди да прочетете, важно е да се отбележи, че според нейния авторски профил Уид няма „няма официални дипломи от какъвто и да е вид“. Тя започва да изучава билки през 1965 г., докато е бременна, и през годините е достигнала ниво на опит по темата в определени кръгове.

Промоторите на стерилитета

Уид казва, че някои хора смятат, че следното насърчаване на стерилитет:

 • Коренът от каменно семе е бил използван от жените от племето Дакота. Коренът се накисва в студена вода в продължение на часове и след това се поглъща всеки ден в продължение на шест месеца.
 • Коренът от амвона, макар и не толкова мощен, е бил приеман по подобен начин от жените от племето хопи, след като е бил смесен със студена вода.
 • Твърди се предполага, че насърчават временния стерилитет. Те са били сварени във вода, за да се създаде чай и се консумирали от жените от племето Quinault.

Предотвратители на имплантиране

Уид казва, че някои хора смятат, че следното предотвратява имплантирането:

 • Дантелата на кралица Ан е известна още като семето на диви моркови се използва като контрол на раждаемостта и води корените си до Индия. Семената се приемат в продължение на седем дни след незащитен полов акт по време на фертилния период, за да се предотврати имплантирането на оплодени яйцеклетки в матката.
 • Листата на Smartweed растат по целия свят и се предполага, че съдържат вещества, които предотвратяват имплантирането, като рутин, кверцетин и галова киселина.
 • Рутинът може да бъде закупен и самостоятелно за подобна цел. Може да се приема след незащитен секс до началото на менструацията.

Започващи менструация

Уид казва, че някои хора смятат, че следните билки насърчават менструацията:

 • Коренът от джинджифил се счита за най-мощната билка, която можете да вземете, за да стимулирате менструацията. Приема се чрез захранване, смесено с вряща вода няколко пъти на ден в продължение на около пет дни.
 • Витамин С може да има подобен ефект, но трябва да се приема в по-високи дози. Приемането на високи дози витамин С в синтетична форма може да разхлаби червата ви.

От всички тези билки, дантелата на кралица Ан е една от по-широко обсъжданите опции за контрол на раждаемостта в този списък. Неговото влияние се простира до древността. Дори днес изследователи от Университета на Илинойс в Чикаго споделят, че е известно, че някои жени в селските райони на Северна Каролина консумират семената, смесени с вода, за да предотвратят бременност. Очевидно дъвченето на семената дава най-ефективни резултати.

Важно е да запомните, че тези билкови методи за контрол на раждаемостта рядко се обсъждат, популяризират или изследват от западната медицина. Все още искате да проучите билките като опция за контрол на раждаемостта? Добра идея е да се срещнете с професионален билкар или друг лицензиран практикуващ, който редовно се занимава с билки, преди да започнете самостоятелно курс.

Потенциални странични ефекти от билков контрол на раждаемостта

Както при много лекарства, билковите добавки могат да предизвикат множество странични ефекти, дори когато се използват правилно. Дантелата на кралица Ан, например, може да причини различни неприятни симптоми, ако се използва неправилно.

Според Ръководството за взаимодействие на основни билки-лекарство-витамин, страничните ефекти могат да включват:

 • гадене
 • умора
 • алергична реакция
 • ниско кръвно налягане
 • прекомерна седация или депресия, когато се комбинират с определени лекарства
 • повишена чувствителност към слънчева светлина, когато се комбинира с някои лекарства
 • влошено дразнене или възпаление на бъбреците
 • засилени ефекти на други добавки със седативни свойства

Различните билки ще имат различни странични ефекти. Различните тела ще реагират различно на билките. Вашият фармацевт може да има повече информация, която да сподели, преди да започнете нещо ново, особено ако приемате лекарства.

За да избегнете странични ефекти, винаги използвайте билки, както е указано на етикета или според указанията на Вашия лекар. Проследявайте всички тревожни симптоми, които може да имате, за да можете да ги обсъдите с Вашия лекар.

Рискови фактори, които трябва да се вземат предвид

Има няколко причини, поради които билковите добавки може да не са за вас. Продължете с повишено внимание, ако имате някой от следните рискови фактори:

 • Независимо дали имате рецепта или приемате лекарства, които се продават без рецепта, може да има взаимодействия с билки. Попитайте Вашия фармацевт за повече информация относно специфични взаимодействия.
 • Това е важно, ако обмисляте да използвате билки за предотвратяване на бременност. Билките могат да бъдат вредни за плода или кърмещото бебе. Ако все пак забременеете, докато приемате билки, трябва да спрете приема на билките, докато не говорите с Вашия лекар за тях.
 • Някои билки могат да взаимодействат с анестезия или да предизвикат други странични ефекти в операционната зала. Уведомете Вашия лекар, ако приемате някакви билки, преди да отидете на операция.
 • Билките не са тествани върху много хора под 18 години. Хората над 65 години също могат да обработват билките по различен начин.

Как да използвате билков контрол на раждаемостта

Ако решите да опитате билкови методи за контрол на раждаемостта, говорете с Вашия лекар за всички странични ефекти, които може да изпитате. Лечението може да бъде толкова просто като прекратяване на употребата и използване на друг вид контрол на раждаемостта.

Прочетете повече: Домашни билкови лекарства »

Билковите добавки не се регулират от FDA. Когато приемате билков контрол на раждаемостта, важно е да:

 • Следвайте всички инструкции за добавки. Не приемайте повече от препоръчаното на етикета или от Вашия лекар.
 • Проследявайте употребата си. Това може да бъде полезно, ако усетите странични ефекти. Обърнете внимание колко от добавката приемате, колко време сте я приемали и каквито и да било симптоми.
 • Прочетете етикетите. Трябва да бъдете особено внимателни към добавките, произведени извън Съединените щати. Беше разкрито, че някои билкови добавки от Китай, Индия и Мексико съдържат токсични съставки и лекарства, отпускани с рецепта.
 • Дръжте се в течение. Билковите добавки не са одобрени от FDA, но FDA може да издаде различни прегледи или доклади, след като са на пазара. Можете да проверите онлайн за всякакви актуализации.

Ако все пак приемате билки за контрацепция, добра идея е да използвате резервен метод, като презервативи, за да осигурите допълнителна защита срещу бременност. Презервативите не съдържат синтетични хормони и са до 82 процента ефективни. С други думи, около 18 от 100 жени ще забременеят всяка година, когато разчитат само на мъжки презервативи за контрол на раждаемостта.

Презервативите също така предпазват от полово предавани болести (STD), което е област, която билковите добавки не покриват.

Алтернативни опции за контрол на раждаемостта

Търсите ли повече възможности за контрацепция без хормони? Методите, базирани на фертилността (FAM) са надежден начин да опознаете тялото си и фертилните периоди. За да практикувате FAM, трябва да обърнете внимание на знаците и сигналите на тялото си, за да предскажете кога може да се случи овулация. Най-хубавото от това е, че няма странични ефекти.

Вие сте най-фертилни през петте дни преди овулацията, както и в деня на овулацията. FAM ви помага да определите овулацията, като проследявате базалната си телесна температура с термометър при събуждане. Можете също да наблюдавате цервикалната си слуз, да следите датите на овулация в стандартен календар или да проследявате менструалните цикли, за да оцените възможните фертилни времена.

Ефективността на FAMs е малко по-ниска от ефективността на други опции за контрол на раждаемостта. Двадесет и четири от 100 жени, практикуващи FAM, ще забременеят всяка година, ако не използват метода перфектно. Използването на тези методи постоянно подобрява степента на предотвратяване на бременност.

Разговор с Вашия лекар

Няма много резултати от изследвания, които доказват, че билките са ефективни или безопасни като форма на контрол на раждаемостта. Винаги информирайте Вашия лекар, ако приемате билки, за да предотвратите всякакви взаимодействия с медицински състояния или лекарства, които може да приемате.

Трябва да внимавате, когато използвате билкови добавки, за да предотвратите бременност. Между лекарствените взаимодействия, страничните ефекти и други неизвестни, билките може да не си струват рисковете. Можете да си уговорите среща, за да говорите с Вашия лекар относно притесненията си относно хормоналния контрол на раждаемостта и желанието си да проучите други възможности. Има алтернативи, като FAM и други, които не включват консумация на билки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss