Има ли връзка между менопаузата и миризмата на тялото?

Няколко фактора могат да допринесат за промените в телесната миризма по време на менопаузата и начина, по който възприемате уникалния си аромат. Тези промени обикновено не са причина за безпокойство, но има начини за предотвратяване на нежелани миризми.

Хормоналните колебания са най-често срещаният виновник, казва Сузане Гилбърг-Ленц, доктор по медицина, автор на „Менопауза Bootcamp: Оптимизирайте здравето си, овластете себе си и процъфтявайте с възрастта“.

По-специално, повишаване или намаляване на кортизола, естрогена и тестостерона. Въпреки че тези хормони варират в голямо разнообразие от времена през целия ви живот, тези промени са по-драстични по време на пубертета, бременността и менопаузата.

Леките промени в миризмата на тялото често са временни. „Силните и постоянни телесни миризми обаче могат да бъдат признак на по-сериозен проблем като инфекция и трябва да бъдат разгледани от медицински специалист“, обясни Джудит Меър, PT, DPT, специалист по тазова рехабилитация в The Pelvic PT в Ню Джърси.

Промените във вагиналната миризма е по-вероятно да бъдат причина за безпокойство, особено ако миризмата е на риба, на гнило или на мая.

Защо се случват промени в миризмата на тялото по време на менопаузата

Вашето обоняние може да се промени

Някои промени в обонянието са естествен резултат от стареенето. Пресбиосмията, известна още като старческо обоняние, може да причини:

  • Хипосмия: притъпено или загубено обоняние
  • Дизосмия: изкривено обоняние
  • Фантосмия: миришещи халюцинации или миришещи неща, които не са там

„Дизосмията и фантосмията могат да накарат хората да си мислят, че миришат лошо, дори когато не миришат“, каза Меер.

Повишено изпотяване поради горещи вълни или нощно изпотяване

По време на менопаузата нивата на естроген намаляват. Естрогенът играе роля в еластичността на кръвоносните съдове, така че когато нивата на естроген спаднат, кръвоносните съдове не са толкова разширени, казва Гилбърг-Ленц.

„Това стесняване означава, че хората в менопауза не са достатъчно способни да освободят излишната телесна топлина“, каза тя, което увеличава честотата на горещи вълни и нощно изпотяване.

„Увеличаването на изпотяването, съчетано с по-голямото бактериално разнообразие в самата пот, може да доведе до телесна миризма“, обяснява Гилбърг-Ленц.

Увеличаването на тестостерона причинява това увеличение на бактериите. Тестостеронът също е свързан с производството на химикал, наречен андростенол, който се свързва с аромат на мускус.

По-голяма тревожност

Статистически анализ, публикуван през 2023 г., установи, че около 25% от жените в менопауза изпитват тревожност. По-тежките симптоми на менопаузата са свързани с по-високи нива на тревожност.

Обикновената пот се отделя от екринните потни жлези, докато стресовата пот се отделя през апокринните потни жлези, обяснява д-р Стефани Кълвър, сертифициран практикуващ от обществото по менопауза в Pandia Health.

Апокринните потни жлези съдържат повече протеини и мазнини в сравнение с други видове потни жлези, което се отразява негативно на миризмата, казва тя.

Така че, ако нивата ви на тревожност се повишат по време на менопаузата, естествено е потта ви да мирише различно от това, с което сте свикнали.

Намаленият естроген нарушава общия хормонален баланс на тялото ви

Намаленият естроген е основният фактор, който допринася за промените във вагиналната миризма.

Естрогенът помага на вулвата и вагиналните тъкани да се самосмазват. Когато нивата на естроген спаднат, намаляват и нивата на смазване, казва Кълвър.

„Промените в смазването и естрогена също влияят на вагиналното pH и променят общия състав на бактериите, които живеят в урогениталната област“, ​​каза тя.

Обикновено има намаление на концентрацията на Lactobacilli бактерии, често известни като „добри бактерии“ заради начина, по който поддържат вагиналното здраве, казва тя.

Намаляването на лактобацилите обикновено се свързва с увеличаване на други бактериални щамове, което може да причини промяна в миризмата и секрецията.

Повишено изтичане на урина

Много хора изпитват промени в тазовото дъно по време на менопаузата, включително разлики в мускулния тонус и цялостната функция.

„Намаляването на естрогена, например, може да доведе до значително изтъняване на мускулите и тъканите около уретрата“, обяснява Меер.

Слабото тазово дъно може да доведе до изтичане на урина (инконтиненция). Урината има отчетлива миризма и отделянето й може да повлияе на това как възприемате вагиналната и цялостната миризма, казва тя.

Какво можете да направите, за да облекчите нежеланите миризми по време на менопаузата

Нежеланата телесна миризма може да има отрицателен ефект върху вашето самочувствие, социални взаимодействия и качество на живот, казва Кълвър. Но има неща, които можете да направите, за да повлияете на аромата си точно сега и в дългосрочен план.

Обновете своята хигиенна рутина

След менопаузата може да се наложи да измислите нова система от хигиенни практики, казва Кълвър.

Дори ако никога преди не ви се е налагало да го правите, може да е полезно да се къпете веднага след усилие или упражнение, така че ароматът да не се задържа, казва тя.

По същия начин можете да направите бързо изплакване след горещи вълни, ако вашият график и начин на живот го позволяват.

Нанасяйте често дезодорант или антиперспирант

Сертифицираният практикуващ лекар по менопауза Катрин Хансен, ръководител на менопаузата в Pandia Health, предлага да прилагате антиперспиранти или дезодоранти в началото на деня, както и когато забележите промени в миризмата.

„Антиперспирантите „запушват“ потните жлези, за да възпрепятстват изтичането на пот върху кожата, където се метаболизира от бактерии“, обясни тя. Междувременно дезодорантът има антимикробен ефект, който помага за намаляване на бактериите.

И двете могат да помогнат за намаляване на миризмата, свързана с потта, казва тя.

Избягвайте обливането

Ако вашите netherbits пускат нов аромат, може да сте склонни да се захванете със сапуни и други аромати – но това само ще влоши проблема.

„Обливането, както и специалните измивания и спрейове, ще доведат до по-големи проблеми в дългосрочен план – като повтарящи се инфекции или засилваща се миризма – защото те елиминират добрите бактерии във вагиналния канал, които поддържат вагиналното здраве“, обясни Хансен.

„За да поддържате вулвата и вагината си чисти, използвайте обикновен сапун [externally] или просто вода“, казва тя.

Изпийте

„Поддържането на хидратация чрез пиене на вода ще помогне на потта ви да не е толкова концентрирана“, казва Гилбърг-Ленц. Колкото по-малко концентрирана е вашата пот, толкова по-малко мирише.

Как да предотвратим нежеланата телесна миризма напред

Водете дневник на приема

Като начало Culver предлага да водите дневник на приема на храна, употребата на наркотици и алкохол и лекарствата. Може да искате да избегнете тази стъпка, ако сте имали нездравословна връзка с храната в миналото или смятате, че може да причини такава.

„Някои храни и лекарства могат да допринесат за миризмата на тялото“, каза тя. Така че от ключово значение е да разберете кое допринася за промените в миризмата на тялото, което не ви харесва.

Само не забравяйте да се консултирате с вашия предписващ лекар, преди да промените рутинните си лекарства. Те може да са в състояние да препоръчат алтернативи и могат да ви помогнат да намалите лечението, което искате да прекратите.

Вземете пробиотик

Можете да помогнете за запълването на вагиналния канал с полезните за вас лактобацили бактерии, като приемате ежедневен пробиотик, според Хансен.

Прилагане на протоколи за облекчаване на стреса

„Стресът винаги може да бъде фактор за миризмата“, каза Гилбърг-Ленц.

„Практиките за внимателност, йогата преди лягане, минимизирането на излагането на синя светлина и упражненията за дълбоко дишане могат да бъдат част от здравословна рутина, която ви помага да останете спокойни и хладни“, каза тя.

Кога да се консултирате с лекар или друг медицински специалист

Ако необичайната или нежелана телесна миризма продължава, уговорете си среща със здравен специалист, за да обсъдите вашите симптоми. Тази промяна в миризмата може да е свързана с основно заболяване, което изисква диагностика и лечение.

Медицински състояния, произтичащи от черния дроб или бъбреците, например, могат да доведат до по-голямо производство на метаболити, които влияят на миризмата.

Постоянната генитална миризма може да бъде свързана с инфекция, предавана по полов път, като хламидия или друга вагинална инфекция. Бързата диагноза и лечение могат да помогнат за намаляване на риска от дългосрочни усложнения.

Ако подозирате, че изтичането на урина е допринесло за промени в миризмата, работата с терапевт на тазовото дъно може да помогне.

Долния ред

Леки промени в общата миризма са чести по време на менопаузата. Въпреки че може да отнеме известно време, за да свикнете с тези промени, те рядко са причина за безпокойство.

Ако обаче забележите внезапни или значителни промени в телесната или вагиналната миризма, добра идея е да се консултирате със здравен специалист, за да изключите всякакви основни заболявания.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss