Имате ли нужда да отслабнете? Как да определите здравословен диапазон на теглото за вас

Индексът на телесна маса (ИТМ) и обиколката на талията са две измервания, които могат да ви помогнат да определите диапазона на здравословно тегло за вас. Лекарят също така взема предвид цялостното ви здраве и рискови фактори.

Стъпването на кантара може да бъде трудна задача. Не сте сами, ако се чувствате неудобно да мислите за теглото си.

Важно е да запомните, че телесното тегло е само един показател за цялостното ви здраве. Преди да решите дали трябва да наддадете или да отслабнете, важно е да говорите с лекар.

Лекар може да ви помогне да определите диапазон на здравословно тегло за вас. Те могат да използват вашия ИТМ или обиколката на талията, за да ви помогнат с това решение, но също така ще вземат предвид вашата възраст, етническа принадлежност, състав на тялото, здравна история и риск за здравословни състояния.

Тази статия разглежда по-подробно факторите, определящи диапазона на здравословно телесно тегло.

Какви фактори участват в определянето на диапазон на здравословно тегло?

Диапазонът на здравословното тегло може да зависи от:

 • твоята възраст
 • височина
 • секс
 • етническа принадлежност
 • тип тяло
 • цели в живота

Когато обмисля дали трябва да отслабнете, Вашият лекар може също така да търси допълнителни рискови фактори за сърдечни заболявания, включително:

 • високо кръвно налягане
 • висок LDL холестерол
 • нисък HDL холестерол
 • висока кръвна захар
 • пушене
 • фамилна анамнеза за сърдечни заболявания

Какъв е диапазонът на здравословно телесно тегло за вас?

Две измервания, които могат да бъдат полезни при определяне на подходящ диапазон на тегло, са ИТМ и обиколката на талията.

ИТМ се изчислява въз основа на вашето тегло и височина. Резултат по-долу 18.5 се счита за поднормено тегло. Резултат от 25 или повече се счита за наднормено тегло. Резултат от 30 или по-висока се счита за затлъстяване.

Въпреки че това е само оценка на телесните мазнини, резултатът от ИТМ може да ви помогне да посочите дали имате по-голям риск от развитие на здравословни проблеми.

Можете да използвате този калкулатор за ИТМ, за да определите своя ИТМ:

Резултатът от ИТМ трябва да се използва заедно с други измервания

ИТМ оценката сама по себе си не е перфектен инструмент за определяне на диапазон на здравословно тегло, тъй като не отчита вашата възраст, етническа принадлежност или състав на тялото.

Лекарите обикновено препоръчват да се вземе предвид ИТМ заедно с други измервания и тестове. Измерванията включват обиколката на талията и съотношението на талията към ханша.

За да изчислите съотношението на талията към ханша, измервате обиколките на талията и ханша. След това разделяте обиколката на талията си на обиколката на бедрата.

Вашето съотношение талия към ханш може да ви помогне да определите колко тегло се съхранява на талията, бедрото и задните части. Това е важно, защото мястото, където съхранявате теглото си, може да повлияе на риска от здравословни проблеми.

Получаването на точни измервания за обиколките на талията и бедрата обаче може да бъде трудно. В резултат на това може да получите неточно съотношение.

Можете да прочетете повече за съотношенията талия-ханш и тяхното оценяване тук.

Въпреки че ИТМ и съотношението талия към ханш могат да помогнат да се определи дали телесното тегло увеличава риска от здравословни проблеми, лекарят може да даде по-подробни и точни съвети, като разгледа цялостното ви здраве.

Какво трябва да претеглите? Съвети за здравословно телесно тегло

Беше ли Ви полезно?

Кой е най-добрият начин за поддържане на здравословно телесно тегло?

Ако се опитвате да намалите теглото си, това е важно за:

 • осигурете достатъчно сън
 • намалете нивата на стрес
 • ограничете или избягвайте ултрапреработените храни и дайте приоритет на пълноценните храни, богати на хранителни вещества
 • цел за 150-300 минути физически упражнения всяка седмица
 • работете с лекар за лечение и управление на всички здравословни проблеми, които може да имате

От друга страна, ако вашият лекар препоръчва наддаване на тегло, можете да помислите за:

 • правете редовни упражнения, за да изградите мускули и да увеличите апетита си
 • похапване често на цели храни с високо съдържание на протеини, като ядки и сирене
 • консумация на напитки като протеинови шейкове между храненията

Важно е да говорите с лекар относно вашите планове за коригиране на теглото ви. Те могат да предложат представа за потенциалните рискове за здравето и да предоставят препоръки за други специалисти, като диетолози и физиотерапевти, които могат да ви помогнат да постигнете целите си за здраве.

ИТМ и обиколката на талията са две измервания, които могат да помогнат за определяне на диапазони на здравословно тегло.

Лекарите също така вземат предвид вашата възраст, етническа принадлежност, състав на тялото, здравна история и риск за здравословни състояния, когато препоръчват подходящ диапазон на тегло.

Ако трябва да отслабнете, лекарят може да ви препоръча да работите с диетолог, физиотерапевт или треньор. Тези здравни специалисти могат да ви помогнат да насочите вашите тренировки и диета. Те също могат да ви помогнат да ви подкрепят, докато правите промени в здравословния начин на живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss