Илеоколит

Илеоколитът е вид болест на Crohn, която понякога проявява симптоми, основани на хранителни навици и начин на живот. Работейки с вашия здравен екип, можете да създадете план за справяне със състоянието.

Илеоколит се случва, когато илеумът се възпали или раздразни, причинявайки обостряне на симптоми като коремна болка. Илеумът е последната част от тънките черва, преди да започне прехода си в дебелото черво.

Илеоколитът е често срещано състояние, свързано с болестта на Crohn и други възпалителни заболявания на червата (IBD). Ако не се лекува навреме, илеоколитът може да увреди храносмилателния ви тракт и да изисква операция за лечение или отстраняване на увредената тъкан.

Прочетете, за да научите как да идентифицирате симптомите на илеоколит, как се диагностицира и лекува и как можете да се научите да водите здравословен начин на живот с илеоколит.

Симптоми на илеоколит

Може да не забележите симптоми на илеоколит в началото, ако раздразнената област е малка или не консумирате нищо, което да предизвика обостряне.

Най-честите симптоми на илеоколит включват:

 • коремна болка и спазми около средната или долната част на стомаха

 • диария
 • загуба на тегло без видима причина

Може винаги да усещате тези симптоми, но можете също така да останете без симптоми за дълги периоди, ако нямате никакви пристъпи поради хранителни причини или начин на живот.

Илеоколитът причинява подобни симптоми на други заболявания на червата, които засягат тънките черва и дебелото черво, като илеит и йеюноилеит. Медицински специалист ще използва диагностични тестове, за да идентифицира възпалението в илеума и дебелото черво, за да разбере по-добре кои лечения ще работят най-добре.

Причини за илеоколит

Няма известна причина за илеоколит или болест на Crohn.

Но някои фактори, които могат да причинят или отключат илеоколит, включват:

 • Преживява атаки на имунната система върху собствената си здрава тъкан, което води до възпаление: Това е известно като необичаен автоимунен отговор – това е най-вероятната причина за IBD при много хора. Не е необходимо да се раждате с автоимунно заболяване, за да развиете такова през живота си.
 • Да имате близък член на семейството, който има болест на Crohn: Вашите гени може да играе роля в това как тялото ви реагира на определени задействания на IBD, което ви прави по-вероятно да развиете състояния като илеоколит.
 • Яденето на храни, които увеличават риска от болестта на Crohn: Храни с високо съдържание на мазнини са ясно свързани с болестта на Crohn, но яденето на много храни с високо съдържание на фибри или пиенето на газирани напитки може да предизвика пристъпи на илеоколит. Всеки човек е склонен да яде малко по-различни храни и напитки, които предизвикват симптоми.
 • Използване на продукти за пушене или вейпинг, съдържащи тютюн или никотин: Пушенето е а основен тригер на болестта на Crohn и илеоколит. Тютюневите изделия като цигари и пури, както и продуктите на основата на пара с високо съдържание на никотин, могат да предизвикат симптоми.
 • Прием на лекарства, които могат да предизвикат симптоми: Нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС) като ибупрофен и аспирин могат да раздразнят храносмилателния тракт и да причинят симптоми. Някои антибиотици и противозачатъчни също може да предизвика илеоколит.

Диагностика на илеоколит

Медицински специалист вероятно ще извърши физически преглед и ще поиска медицинската ви история, за да разбере по-добре цялостното ви здраве. Тези процеси могат също така да дадат представа как вашата диета, начин на живот и други състояния може да са причинили илеоколит или болест на Crohn.

Медицински специалист може също да нареди диагностични тестове, за да провери за други задействащи симптоми, като инфекции. Тестовете могат да включват:

 • кръвни изследвания за търсене на повишени нива на имунни клетки

 • проби от изпражнения за тестване за наличие на инфекциозни бактерии или маркери за възпаление в червата

Медицински специалист може да нареди образни тестове, за да разгледа храносмилателния ви тракт, за да идентифицира причините за симптомите. Тестовете за изображения могат да включват:

 • Ендоскопия: да погледнете вътрешността на червата си и да проверите за възпалени или увредени области
 • рентгенови лъчи: за да получите по-голям изглед на храносмилателния си тракт и да потърсите нередности
 • Компютърна томография (CT): за да получите подробни „нарязани“ изображения на вашия храносмилателен тракт

Лечение на илеоколит

Лечението на илеоколит може да зависи от причината и колко тежки са вашите симптоми. Понастоящем няма лечения, които могат да излекуват трайно илеоколит или болест на Crohn.

Някои възможности за лечение на илеоколит включват:

 • Вземане лекарства, които могат да помогнат за справяне с възпалението: Кортикостероидите и пероралните 5-аминосалицилати (5-ASA) могат да помогнат за намаляване на симптомите и риска от увреждане на червата с течение на времето. Супресанти на имунната система и биологични продукти, като инфликсимаб, също могат да помогнат за спиране на имунната ви система да атакува здравата тъкан на червата.
 • Изработка диетични промени, за да се намалят или премахнат тригерите: Можете да опитате елиминираща диета, за да идентифицирате специфични задействания, които помагат за облекчаване на симптомите. Ако симптомите ви са тежки или продължителни, помислете за работа с диетолог или диетолог, който може да ви помогне да развиете структуриран хранителен план за вашите специфични задействания.
 • Ограничаване на приема на храна и напитки за кратки периоди от време: През това време ще ядете или пиете много малко, за да облекчите червата си от възпаление за няколко дни, това се нарича почивка на червата. Важно е да работите заедно със здравен специалист за правилни насоки. Може да получите интравенозни (IV) течности или да пиете само вода, докато червата ви почиват.
 • Имайки операция за отстраняване на увредена или болна тъкан: Премахването на части от илеума или дебелото черво, увредени с течение на времето от възпаление, може да помогне за облекчаване на тежките симптоми и да спре възпалението в близките части на храносмилателния ви тракт. Хирургията за болестта на Crohn се препоръчва само когато по-малко инвазивните лечения не са подействали.

Справяне с илеоколит

Животът с илеоколит може да бъде труден, тъй като се опитвате да намерите правилното поведение на хранене и начин на живот, които помагат да управлявате вашите обостряния. Но следните съвети могат да ви помогнат да управлявате състоянието си.

Научете повече за състоянието

Лесно е да бъдете затрупани от огромното количество информация за илеоколит, налична онлайн. Опитът да намерите ресурси, които ви помагат да разберете вашите собствени симптоми и начина, по който илеоколитът засяга собствения ви начин на живот, може да бъде от полза.

Не забравяйте, че всеки преживява илеоколит по различен начин, така че няма един правилен начин за справяне.

Следвайте указанията на лекарите

Не забравяйте да следвате стриктно всички инструкции, които медицински специалист ви дава за справяне с вашите обостряния. Проследявайте ги редовно за препоръчани оценки или тестове, които могат да ви помогнат да намалите риска от дългосрочно възпаление и неговите усложнения.

Ако се чувствате комфортно, говорете с вашите приятели, членове на семейството, колеги и други доверени лица, за да им помогнете да разберат по-добре през какво преминавате. Знанието през какво преминавате може да им помогне да бъдат по-добре подготвени да предоставят подкрепа, когато имате нужда от тях.

Работата със специалисти по психично здраве, професионални терапевти и поведенчески терапевти може да ви помогне да управлявате личния и професионалния си живот, докато се справяте със симптомите.

Илеоколитът е болезнено състояние, което може да се появи и изчезне с времето. Ако не се лекува или управлява добре, илеоколитът може да причини увреждане на червата и да изисква операция.

Ако имате чести или продължителни болки в червата, важно е да поговорите с медицински специалист за преглед за илеоколит или други състояния, свързани с болестта на Crohn.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss