Изчерпателен списък на състояния, вторични за болки в долната част на гърба

Болката в долната част на гърба може да допринесе за много други физически и психически здравословни състояния. Усложненията може да зависят от причината за болката в гърба, но включват болка в други области, артрит, депресия и проблеми със съня.

възрастен, седнал на легло, обърнат настрани и хванал долната част на гърба с лявата си ръка
Getty Images

Болката в долната част на гърба е едно от многото често срещани състояния, които могат да бъдат резултат от физически тежки професии като военна служба. Има много възможни вторични състояния, които могат да възникнат, ако не лекувате или управлявате правилно болката в долната част на гърба.

Прочетете, за да научите какво казва изследването за това кои вторични заболявания могат да имат връзка с болката в долната част на гърба.

Какво е вторично състояние и защо е важно?

Вторично състояние се случва, когато здравословен проблем или медицинско състояние, което имате, причинява развитие на друго състояние. По същество това е усложнение на друго състояние.

Установяването на ясна връзка между първично състояние и вторично състояние може да ви помогне да получите правилното застрахователно покритие, от което се нуждаете.

Беше ли Ви полезно?

Артрит

Има силна връзка между болките в долната част на гърба от състояния като дискова херния или дегенерация на ставни тъкани и тежки видове артрит, които иначе просто могат да се появят с възрастта.

Остеоартритът е особено често срещан като усложнение от нараняване, износване или дегенерация, което се случва заедно с болка в долната част на гърба и различните причини.

Експертите предполагат, че болката в долната част на гърба, свързана с артрит, е фактор за няколко вторични състояния, включително безсъние и намалена подвижност.

депресия

А Проучване от 2021 г предполага, че някои специфични видове дългосрочна, нелекувана болка в долната част на гърба могат значително да повишат риска от голямо депресивно разстройство (MDD). Вашият риск може да бъде по-висок, ако изпитвате други увреждания или стрес поради финансови затруднения.

Еректилна дисфункция

Болката в долната част на гърба може да причини еректилна дисфункция (ЕД) по редица различни начини.

А прещипан нерв от възпаление поради болки в долната част на гърба и нараняване може да намали усещането в гениталната ви област. Това може да затрудни правилното стимулиране на пениса ви в ерекция.

Чувства на депресия или промени в начина на живот които са резултат от болки в долната част на гърба, също могат да доведат до ЕД.

Болка в тазобедрената става

Възпалението от болка в долната част на гърба и нараняване може да окаже натиск върху нервите около гръбначния стълб, включително седалищния нерв.

Когато вашият седалищен нерв е притиснат, болката може да се разпространи във вашия бедрата и краката. Този вид болка в тазобедрената става може да се влоши, ако седите дълго време. Ходенето или други ежедневни дейности също могат да го предизвикат.

Миелопатия (нараняване на гръбначния стълб)

Миелопатия се случва, когато изпитвате болка, свързана с компресия на гръбначния мозък. Това е възможно усложнение от наранявания на гръбначния стълб или дегенерация на гръбначните ви дискове от наранявания или артрит.

Хората с болки в долната част на гърба могат да имат възпаление, което води до миелопатия и повишена болка от спинална компресия. Въпреки че болката може да започне в долната част на гърба, болката може да се разпространи към други части на гръбначния стълб.

Болки във врата

Вратът и долната част на гърба са горната и долната част на гръбнака. Разбираемо е, че болката в една област може да доведе до болка в другата. Болката в кръста може да повлияе на стойката и движението ви, което може да доведе до болка във врата.

Преглед на изследване от 2018 г. идентифицира болката в кръста като общ рисков фактор за нова болка във врата.

затлъстяване

Болката в долната част на гърба може да затрудни упражненията или ежедневните дейности. С течение на времето неспособността ви да спортувате може да доведе до затлъстяване.

Затлъстяването също може да натовари долната част на гърба ви, влошаване на болката в гърба.

парализа

Някои причини за болка в долната част на гърба, като например дискова херния, могат да причинят парализа, ако не се лекуват.

Парализата може да започне просто като изтръпване, изтръпване или слабост в краката, заедно с болка в долната част на гърба. Това понякога могат да бъдат ранни симптоми на дискова дегенерация, херния или нараняване, което може да доведе до парализа с течение на времето.

Постоянно нарушение на гениталната възбуда

Постоянното разстройство на гениталната възбуда (PGAD) се случва, когато хората с вулва изпитат внезапно чувство на сексуална възбуда без видима стимулация или причина. Това може да доведе до неприятно и нежелано изтръпване и дори нервна болка в гениталиите, включително клитора.

А Казус от 2020 г предполага връзка между болката в долната част на гърба, причинена от нараняване, и PGAD, въпреки че връзката не е добре разбрана. Изглежда, че леченията за болка в долната част на гърба също намаляват тежестта на PGAD.

Плантарна болка в петата

Плантарната болка в петата може да е резултат от възпаление или дегенерация на връзките в долната част на крака. Болката в гърба може да промени начина, по който ходите, като натоварва тези връзки и причинява възпаление и болка.

Проучване от 2018 г. установи значителна връзка между нелекуваната болка в долната част на гърба и плантарната болка в петата. Изследователите също предполагат, че лечението на болки в кръста може да помогне за подобряване на симптомите на плантарна болка в петата.

Радикулопатия (увреждане на нервите)

Болката в долната част на гърба е обикновено поради нервна болка или увреждане на нерв. Често е резултат от прищипан нерв от дискова херния или дегенерация на гръбначните стави.

Този вид болка често може да се разпространи от долната част на гърба в бедрата, краката и стъпалата.

Болка в рамото

Болката в долната част на гърба може да повлияе на това колко свободно може да се движи и върти гръбнакът ви. Това може да накара други части на тялото ви да компенсират загубата на свобода на движение. Вашият раменни мускули често носят част от тази отговорност, което може да доведе до пренапрежение.

Нарушения на съня

А Преглед на изследването за 2021 г отбелязват връзка между хроничната болка в кръста и нарушенията на съня като безсъние. Изследователите също установиха, че колкото по-силна е болката на някого, толкова повече се отразява на съня му.

Но връзката върви и в двете посоки, така че проблемите могат да се надграждат един върху друг. Лошият сън често може да влоши болката в гърба, която вече имате.

Често уриниране и инконтиненция

Болката в долната част на гърба може да засегне тазовите нерви, които ви помагат да контролирате пикочния си мехур. Загубата на чувствителност или мускулна слабост от болки в долната част на гърба може да ви накара да се почувствате, че трябва да пикаете много или да загубите контрол върху функцията на пикочния мехур.

Болката в долната част на гърба и честото уриниране понякога могат да показват, че имате камъни в бъбреците или бъбречна инфекция. Тези състояния също могат да повлияят на това колко често пикаете или колко добре можете да контролирате урината си.

Болката в долната част на гърба има много причини, които могат да доведат до вторични състояния, ако причината не се лекува.

Разбирането на връзката между болката в долната част на гърба и други състояния, които може да са се развили, може да ви помогне да получите лечението, от което се нуждаете, и правилното застрахователно покритие за всички състояния, които изпитвате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss