Зъбни рентгенови лъчи

Преглед

Зъбните рентгенови снимки (рентгенографии) са изображения на зъбите, които вашият зъболекар използва, за да оцени вашето орално здраве. Тези рентгенови лъчи се използват с ниски нива на радиация за заснемане на изображения на вътрешността на вашите зъби и венци. Това може да помогне на вашия зъболекар да идентифицира проблеми, като кухини, кариес и засегнати зъби.

Рентгеновите лъчи на зъбите може да изглеждат сложни, но всъщност са много често срещани инструменти, които са също толкова важни, колкото и почистването на зъбите.

Защо се правят рентгенови снимки на зъбите

Зъбните рентгенови лъчи обикновено се извършват всяка година. Те могат да се случат по-често, ако вашият зъболекар проследява развитието на дентален проблем или лечение.

Факторите, влияещи върху това колко често получавате рентгенови лъчи на зъбите, могат да включват:

  • твоята възраст
  • Вашето текущо орално здраве
  • всякакви симптоми на орално заболяване
  • анамнеза за заболяване на венците (гингивит) или кариес

Ако сте нов пациент, вероятно ще се подложите на рентгенови лъчи на зъбите, за да може новият ви зъболекар да получи ясна картина за здравето на зъбите ви. Това е особено важно, ако нямате рентгенови снимки от предишния си зъболекар.

Децата може да се нуждаят от зъбни рентгенови лъчи по-често от възрастните, защото техните зъболекари може да се наложи да наблюдават растежа на възрастните им зъби. Това е важно, защото може да помогне на зъболекаря да определи дали млечните зъби трябва да бъдат извадени, за да се предотвратят усложнения, като зъби на възрастни, които растат зад млечните зъби.

Рискове от рентгенови лъчи на зъбите

Докато рентгеновите лъчи на зъбите включват радиация, експонираните нива са толкова ниски, че се считат за безопасни за деца и възрастни. Ако вашият зъболекар използва дигитални рентгенови лъчи, вместо да ги развива върху филм, рисковете от излагане на радиация са още по-ниски.

Вашият зъболекар също така ще постави оловен “лигавник” върху гърдите, корема и тазовата област, за да предотврати ненужното излагане на радиация на жизненоважните ви органи. В случай на заболявания на щитовидната жлеза може да се използва яка. Децата и жените в детеродна възраст също могат да ги носят заедно с оловния лигавник.

Бременността е изключение от правилото. Жените, които са бременни или вярват, че може да са бременни, трябва да избягват всички видове рентгенови лъчи. Кажете на вашия зъболекар, ако смятате, че сте бременна, тъй като радиацията не се счита за безопасна за развитието на плода.

Подготовка за рентгенови снимки на зъбите

Рентгеновите снимки на зъбите не изискват специална подготовка. Единственото нещо, което ще искате да направите, е да си миете зъбите преди срещата. Това създава по-хигиенична среда за тези, които работят в устата ви. Рентгеновите лъчи обикновено се правят преди почистване.

В зъболекарския кабинет ще седнете на стол с оловна жилетка през гърдите и скута. Рентгеновият апарат е разположен до главата ви, за да записва изображения на устата ви. Някои стоматологични кабинети имат отделна стая за рентгенови лъчи, докато други ги извършват в същото помещение като почистване и други процедури.

Видове рентгенови лъчи

Има няколко вида дентални рентгенови снимки, които записват малко по-различни изгледи на устата ви. Най-често срещаните са интраоралните рентгенови лъчи, като:

  • Ухапване. Тази техника включва отхапване на специален лист хартия, така че вашият зъболекар да може да види колко добре коронките на вашите зъби съвпадат. Това обикновено се използва за проверка на кухини между зъбите (междузъбни).
  • Оклузална. Тази рентгенова снимка се прави, когато челюстта ви е затворена, за да видите как горните и долните ви зъби са подредени. Може също да открие анатомични аномалии с дъното на устата или небцето.
  • Оклузална. Тази техника улавя всичките ви зъби в един кадър.
  • Панорамна. За този вид рентгенова снимка машината се върти около главата. Вашият зъболекар може да използва тази техника, за да провери вашите мъдреци, да планира имплантирани зъбни устройства или да изследва проблеми с челюстта.
  • Периапикална. Тази техника се фокусира върху два пълни зъба от корена до короната.

ЕкстраоралноРентгеновите лъчи могат да се използват, когато вашият зъболекар подозира, че може да има проблеми в области извън венците и зъбите, като челюстта.

Дентален хигиенист ще ви преведе през всяка стъпка от рентгеновия процес. Те може да излязат за кратко извън стаята, докато се правят изображенията. Ще бъдете инструктирани да задържите неподвижно, докато снимките се записват. Дистанционерите (държачи за филми), ако се използват, ще бъдат преместени и регулирани в устата ви, за да получите правилните изображения.

След рентгенови снимки на зъбите

Когато изображенията са готови-незабавно в случай на цифрови рентгенови лъчи-вашият зъболекар ще ги прегледа и ще провери за аномалии. Ако дентален хигиенист почиства зъбите ви, зъболекарят може да прегледа резултатите от рентгеновите лъчи с вас след почистването ви. Изключение е, ако хигиенистът открие някакви значителни проблеми по време на рентгеновите лъчи.

Ако вашият зъболекар открие проблеми, като кариес или кариес, той ще обсъди вашите възможности за лечение. Ако вашият зъболекар не открие проблеми, продължавайте в същия дух!

Перспективата

Подобно на миенето с четка и конеца, редовните рентгенови лъчи на зъбите са неразделна част от цялостното ви орално здраве.

Добрият преглед може да бъде облекчение, но това не означава, че не трябва да продължавате да получавате рентгенови лъчи.

В зависимост от вашата възраст, здраве и застрахователно покритие, рентгеновите лъчи могат да се извършват на всеки една до две години. Не забравяйте да се ангажирате с вашите срещи и да видите вашия зъболекар по -рано, ако почувствате болка или други промени в устата си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss