Защо статините причиняват мускулна болка?

Преглед

Статините са често срещана група лекарства, предписани от лекарите за лечение на висок холестерол. Те блокират ензим в черния ви дроб, което намалява количеството холестерол, който тялото ви произвежда. Статините също така позволяват на черния ви дроб да премахва холестерола от кръвта ви. И двете от тези действия помагат за понижаване на общия холестерол. Това е важно, защото твърде много холестерол в кръвта ви увеличава риска от инфаркт и инсулт.

Статините са много ефективни. Въпреки това, както повечето лекарства, те идват със странични ефекти. Един от тези странични ефекти е мускулна болка.

Статини и мускулни болки

Как статините причиняват мускулна болка не е напълно изяснено. Една теория е, че статините могат да повлияят на протеин в мускулните клетки, което намалява мускулния растеж. Друга теория е, че статините намаляват нивата на естествено вещество в тялото ви, наречено коензим Q10. Това вещество помага на мускулите ви да произвеждат енергия. С по-малко енергия мускулните ви клетки може да не могат да работят правилно.

Всяко от тези действия може да причини:

 • мускулна болка
 • мускулна умора
 • мускулна слабост

Задачи, които някога са били прости, като катерене по стълби или ходене, може да ви накарат да се чувствате неудобно и уморени, докато използвате статини.

Мускулно разпадане

Рабдомиолизата или разпадането на мускулната тъкан е рядък страничен ефект на статините, който също може да причини мускулна болка. Това заболяване може да причини животозастрашаващо увреждане на мускулите. В допълнение към силната мускулна болка, рабдомиолизата може да доведе до увреждане на черния дроб, бъбречна недостатъчност и, в редки случаи, смърт.

Според FDA, следните статини съдържат специфични предупреждения в листовките на опаковката за мускулна болка и рабдомиолиза:

 • ловастатин с удължено освобождаване (Altoprev)
 • розувастатин (Crestor)
 • флувастатин (Lescol)
 • аторвастатин (Lipitor)
 • питавастатин (Ливало)
 • ловастатин (Mevacor)
 • правастатин (Правахол)
 • симвастатин (Zocor)

Рабдомиолизата звучи страшно, но средният потребител на статини не трябва да се тревожи за развитието на това разстройство. Въпреки това, приемането на високи дози статини или приемането им с някои други лекарства може да увеличи риска от това състояние. Ако се притеснявате, не забравяйте да говорите с Вашия лекар за риска.

Какво да правим с мускулна болка

Ако имате мускулна болка, докато приемате статин, уведомете незабавно Вашия лекар. Вашият лекар може да ви отмени статините за известно време, за да види как реагира тялото ви. Въпреки че мускулната ви болка може да бъде причинена от лекарството, тя може да бъде причинена от нещо друго.

Има и неща, които можете да направите, за да намалите болката си. Например, избягвайте да тренирате твърде много. Това влошава мускулните болки. Също така избягвайте да използвате болкоуспокояващи без рецепта. Тези лекарства обикновено не са ефективни за облекчаване на мускулна болка от статини.

Рискови фактори за странични ефекти

Някои хора са по-склонни да развият странични ефекти от статини, включително мускулна болка. Някои фактори могат да увеличат този риск. Те включват наличието на:

 • по-малко тяло
 • намалена бъбречна или чернодробна функция
 • диабет тип 1 или тип 2
 • минал инфаркт или инсулт
 • възраст над 65 години

Рискът от нежелани реакции също е по-висок, ако приемате много различни лекарства за холестерол едновременно.

Говорете с Вашия лекар

Статините причиняват мускулна болка при някои хора, въпреки че точната причина не е ясна. Това, което е ясно, е, че тези лекарства са доказали своята ефективност при лечение на висок холестерол.

Уведомете незабавно Вашия лекар, ако имате мускулна болка, докато приемате статини. Понякога тази болка може да е признак на увреждане, което може да бъде сериозно. Вашият лекар може да намали дозата Ви или да предпише друг статин. Вашият лекар може дори да предпише лекарство без статини, за да помогне за понижаване на холестерола. Заедно вие и вашият лекар можете да намерите лекарство, което ви помага да контролирате нивото на холестерола си, като същевременно балансирате правилно ефективността и страничните ефекти.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss