Защо има дупка в венците ми и как мога да я лекувам?

Всички изпитваме болезнени или възпалени венци от време на време. Но какво означава това, когато откриете дупка във венците си?

„Дупка“ във венците може да се появи като област, която е станала джобове, надраскана или вдлъбната в сравнение с околната тъкан. Има няколко неща, които могат да причинят това. Най-често срещаното е заболяване на венците.

Продължавайте да четете, докато се гмуркаме по-дълбоко в потенциалните причини, как се лекуват и стъпките, които можете да предприемете, за да ги предотвратите.

Какво може да причини появата на дупка във венците или линията на венците?

Нека да разгледаме нещата, които могат да причинят образуването на дупки във венците. За всяка причина ще разберем какво представлява, как може да изглежда дупката и всички други симптоми, за които трябва да внимавате.

Пародонтит

Пародонтитът е напреднала форма на заболяване на венците. Заболяването на венците се случва, когато върху зъбите ви се натрупва плака. Плаката се състои главно от бактерии, които ядат захарите от храната ни, за да получат енергията, от която се нуждаят.

Тъй като бактериите ядат тези захари, те също произвеждат отпадни продукти, които могат да причинят дразнене и възпаление на венците ви и лесно кървене. Това се нарича гингивит.

Когато това възпаление се разпространи по-нататък в тъканта на венците и засегне костта, то може да се превърне в пародонтит.

Американската стоматологична асоциация изчислява, че пародонтитът засяга 47,2 процента от възрастните над 30-годишна възраст в Съединените щати.

Пародонтитът може да причини загуба на тъкан и кост. Когато това се случи, венците могат да се отдръпнат от зъбите, създавайки джобове или дупки в областта между зъбите и венците.

Други симптоми на пародонтит включват:

 • червени, подути венци
 • венците, които кървят лесно, когато миете с четка или конец
 • възпалени венци
 • лош дъх
 • отдръпване на венците
 • чувствителни зъби
 • разхлабени зъби
 • дискомфорт или болка при дъвчене

Инфекции

Понякога инфекциите могат да причинят появата на дупки във венците. Това може да се случи поради вируси или бактерии.

Един пример за това е състояние, наречено херпетичен гингивостоматит, което се причинява от вируса на херпес симплекс (HSV). Това състояние най-често се среща при деца, които първоначално са се заразили с HSV, но понякога може да се случи и при възрастни.

Херпетичният гингивостоматит причинява появата на лезии в устата, включително върху венците. Тези лезии могат да изглеждат вдлъбнати или кратерирани и могат да образуват язви.

Състоянието може да включва и други симптоми като:

 • червени, подути венци
 • треска
 • загуба на апетит
 • раздразнителност
 • неразположение
 • подути лимфни възли

Обикновено се решава от само себе си.

Други инфекции могат да причинят появата на дупки във венците, въпреки че те са по-редки. Пример за това е актиномикоза, бактериална инфекция, която може да засегне устата и челюстта. В редки случаи тази инфекция има е документирано да доведе до дупки във венците.

Отворено гнездо за зъб

Друга причина за дупка във венците е отворена зъбна ямка, която се появява след изваждане на зъб. Тази „дупка“ заздравява с течение на времето, запълвайки се с кост около 8 седмици след екстракцията.

Болката и подуването са често срещани след екстракция. Важно е да не нарушавате твърде много зоната, тъй като тя лекува. Това може да доведе до сухо гнездо, болезнено състояние, при което нервът и костта на заздравяващия зъбен гнездо са изложени.

Некротизираща пародонтална болест

Некротизиращата пародонтална болест е рядка форма на заболяване на венците. Обикновено се появява внезапно и се свързва с тъканна смърт (некроза). Най-често се наблюдава при хора с отслабена имунна система.

При некротизиращо пародонтално заболяване тъканта на венците може да изглежда нарязана или избита. Могат да се появят и болезнени язви. Некротичните зони могат също да бъдат покрити от нещо, наречено псевдомембрана, която е бяла или жълта на цвят.

Допълнителните симптоми включват:

 • силна болка
 • спонтанно кървене
 • лош дъх
 • отдръпване на венците
 • подути лимфни възли
 • треска

Къде могат да се появят дупки във венците?

Местоположението на дупка във венците ви зависи от това какво я причинява. Например, на мястото на екстракция се открива отворен гнездо за зъб.

При пародонтит и некротизиращо пародонтално заболяване, дупките или джобовете обикновено се появяват в общата област, където венците се срещат със зъбите.

Междувременно инфекциите могат да причинят появата на дупки на всяко място на венците.

Как изглежда дупка във венците ви?

Следните снимки дават представа как може да изглежда дупка във венците.

Как се лекува дупка във венците ви

Как точно се лекува дупка във венците зависи от причината. Нека проучим някои потенциални възможности за лечение.

Мащабване и рендосване на корени

Мащенето и рендосването на корените се използват за премахване на плака, която се намира както над, така и под линията на венците. Използва се за лечение на пародонтит. Може да познавате това лечение като „дълбоко почистване“.

Това лечение е двуетапен процес:

 1. Мащабиране. По време на лющене, зъболекар премахва плака, която се намира по зъбите и в джобовете около линията на венците.
 2. Рендосване на корени. Рендосването на корените включва лющене на корените на зъбите, които са разположени по-дълбоко под линията на венците. Рендосването помага за изглаждане на корените, което може да им помогне да се прикрепят отново към венците ви.

Лющене и рендосване на корена е амбулаторна стоматологична процедура. Често се използва локална анестезия, за да се сведе до минимум дискомфорта. В зависимост от тежестта на пародонтита може да са необходими повече от една среща.

Пародонтална хирургия

Ако пародонталното заболяване е станало тежко, може да се препоръча пародонтална хирургия. Има няколко вида пародонтална хирургия. Някои примери включват:

 • Хирургия на клапата. При операция на ламбо се прави малък разрез на венците. След това тъканта на венците се повдига, така че плаката може да се отстрани от по-дълбоките повърхности на зъба. Това може да помогне на венците ви да прилепнат по-плътно към зъбите ви.
 • Регенеративни процедури. Тъканта на венците се сгъва назад и плаката се отстранява. Поставя се парче материал, който може да бъде направен от протеини или кости, за да помогне за регенерирането на изгубените тъкани и кости.
 • Присаждане на венците. Присаждането на венците помага за лечение на отстъпили венци. Това включва вземане на тъкан от венците от друга област на устата ви и използването й за покриване на откритата зона на зъба.

Антибиотици

В случаи на тежко пародонтално заболяване или бактериална инфекция, вашият зъболекар може да предпише антибиотици. Това са лекарства, които убиват бактериите или забавят техния растеж.

Предотвратяване или забавяне на заболяването на венците

Има много начини, по които можете да предотвратите състояния, които могат да доведат до дупки във венците ви.

Ежедневно почиствайте с четка и конец

Миенето и почистването на зъбите с конец всеки ден помага за намаляване на натрупването на плака. Това е един от най-добрите начини за предотвратяване на заболяване на венците.

Следвайте съветите по-долу:

 • Мийте зъбите си с паста за зъби с флуорид за около 2 минути два пъти всеки ден.

 • Стремете се да използвате нежни кръгови движения при четкане. Избягвайте твърди движения напред-назад.
 • Наклонете влакната на четката към линията на венците, за да могат да почистят зоната между венците и зъбите.
 • Уверете се, че сте покрили всички страни на зъбите си и също така измийте езика си.
 • Почиствайте всеки ден с конец за зъби, за да почистите пространството между зъбите. Опциите включват конец за конец с предварително резба или конец за конец за вода (Waterpiks).

Ограничете сладките храни

Захарните храни помагат да се хранят бактериите в устата ви, като допринасят за развитието на плака. Поради това се стремете да ограничите консумацията на сладки храни като бонбони, сладкиши и газирани напитки.

Посещавайте редовно зъболекар

Плака може да се натрупва върху зъбите ви, въпреки редовното миене и почистване с конец. Поради това посетете зъболекар за рутинно почистване на зъбите. За повечето хора това означава ходене на зъболекар на всеки 6 месеца.

Също така е важно да посетите зъболекар, ако забележите някакви тревожни симптоми, свързани със зъбите или венците. Зъболекарят може да ви помогне да разберете какво може да ги причинява и да препоръча лечение.

Ако нямате застраховка, може да има достъпни опции за зъболекар на ниска цена.

Ако пушите, откажете се

Пушенето е голям рисков фактор за заболяване на венците и много други здравословни състояния. Ако пушите, опитайте се да предприемете стъпки, за да се откажете.

Това може да бъде трудно и може да отнеме няколко опита за отказване. Помислете да се свържете с Вашия лекар или друг медицински специалист, за да разработите план за спиране. Наличието на подкрепа може да направи всичко различно.

За вкъщи

Дупка във венците може да се появи като зона с джобове, кратери или вдлъбнати. Напредналото заболяване на венците е често срещана причина, въпреки че някои видове инфекции могат да причинят и дупки.

Лечението на дупка във венците зависи от причината. За пародонтално заболяване може да се използва лющене и рендосване на корена. Хирургията може да се препоръча в по-сериозни ситуации. Антибиотиците могат да лекуват бактериални инфекции.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss