Заместителите на солта значително намаляват риска от високо кръвно налягане

Заместителите на солта значително намаляват риска от високо кръвно налягане
Проучване установява, че използването на заместители на солта за намаляване на редовния прием на сол помага за понижаване на високото кръвно налягане.

  • Прекомерната консумация на сол е известен рисков фактор за развитие на високо кръвно налягане.
  • Нови изследвания показват, че замяната на обикновена готварска сол със заместител на солта може да помогне регулира кръвното налягане при по-възрастни хора.
  • Заместителите на солта помагат за минимизиране на приема на натрий, като същевременно увеличават приема на калий, като и двете са свързани със здравословни нива на кръвното налягане.

Прекомерната консумация на сол е глобален двигател на сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане.

Нови изследвания показват, че използването на заместители на солта – ароматни хранителни добавки с по-малко натрий – вместо готварска сол помага за намаляване на риска от високо кръвно налягане.

Статия, публикувана на 12 февруари 2024 г. в списанието на Американския колеж по кардиология, установи, че по-възрастните хора с кръвно налягане над нормалното, които са използвали заместител на солта, са имали по-ниски случаи на развитие на високо кръвно налягане. Те също така имат по-ниско кръвно налягане като цяло в сравнение с тези, които използват готварска сол.

Освен това, случаите на ниско кръвно налягане, потенциален проблем за здравето на тези със здраво кръвно налягане, са почти идентични между двете групи.

„Това означава, че заместителят на солта е полезен не само за хора с хипертония, което беше доказано в предишни проучвания, но и за хора с нормално кръвно налягане и че е безопасен“, д-р Янгфенг Ву, д-р, изпълнителен директор от Института за клинични изследвания на Пекинския университет и старши автор на това проучване, ни каза.

Заместителят на солта намалява риска от високо кръвно налягане с 40%

Това изследване е резултат от изпитването DECIDE-Salt, многоцентрово изпитване, проведено в 48 заведения за грижи за възрастни хора в Китай. Около 75% от участниците са мъже, а средната възраст на участниците е 71 години.

По време на това двугодишно изпитване учените искаха да видят как различните инициативи със сол ще повлияят на кръвното налягане на участниците.

Факторният дизайн 2 × 2 сравнява обичайния прием на сол и прогресивно ограничавания прием на сол с обикновена сол или заместител на солта.

Участниците, които са получили заместителя на солта, демонстрират подобрения в кръвното налягане.

За да проучат по-нататък тези открития, изследователите искаха да видят как заместителят на солта ще повлияе само на хора с кръвно налягане под 140/90 mm Hg.

Това проучване включва приблизително 600 участници, разделени поравно на две групи: една група, която получава обикновена сол, и друга група, която получава заместител на солта.

За да бъдат включени в проучването, участниците трябваше да имат кръвно налягане под 140/90 mm Hg, за да отговарят на изискването за „нормално“ кръвно налягане на авторите на изследването и не можеха да приемат никакви лекарства за кръвно налягане.

Въпреки това е важно да се отбележи, че идеалната стойност на кръвното налягане е 120/80 mm Hg. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), всяка стойност над тази стойност се счита за рискова или прехипертензивна.

През 2-годишния период на това проучване изследователите установиха, че участниците в групата със заместители на солта са имали 40% по-малка вероятност да развият високо кръвно налягане, отколкото групата на солта.

Има 60 нови случая на високо кръвно налягане при тези, които използват заместител на солта, в сравнение с 95 случая сред тези, които използват сол.

Междувременно случаите на ниско кръвно налягане са приблизително равни: 16,6% от участниците в групата със заместител на солта и 11,7% в групата със сол. Изследователите не смятат констатацията за статистически значима.

Средната стойност на кръвното налягане между двете групи беше важна. В сравнение с изходната стойност, групата със заместител на солта отбеляза средно 8-пунктово понижение на систоличното кръвно налягане и по-малко силно, но все пак значително понижение с 2 пункта на диастоличното кръвно налягане.

„Това проучване показа, че средното кръвно налягане се е повишило в контролната група с обикновена сол, но е останало непроменено в групата със заместител на солта“, обясни д-р Ву.

Авторите отбелязват, че заместителят на солта изглежда предотвратява повишаването на кръвното налягане, вместо да причинява понижаване на кръвното налягане. Това разграничение помага да се обясни защо случаите на ниско кръвно налягане остават почти същите.

Трябва ли да намалите приема на сол?

Консумацията на сол се свързва с високо кръвно налягане и други негативни последици за здравето като:

  • сърдечен удар
  • мозъчно-съдов инцидент (инсулт)
  • увреждане на бъбреците
  • остеопороза

Все повече доказателства показват, че заместителите на солта могат да бъдат евтин и ефективен начин за намаляване на приема на сол.

В придружаваща редакционна статия към това проучване д-р Рик Олде Енгберинк, Ph.D., изследовател в Университета на Амстердам UMC, разгледа потенциалните ефекти върху общественото здраве от използването на заместители на солта в голям мащаб. Той написа, че опитите за ограничаване на приема на сол в световен мащаб са били „провалена стратегия“ и отбеляза, че заместването на солта е „привлекателна алтернатива“.

„В идеалния случай хората трябва да избират правилните продукти в супермаркета, които съдържат малко количество сол и не трябва сами да добавят сол. Доктор Енгберинк ни каза.

„Това обаче е доста трудно за хората. Бих предпочел пациентите ми да ядат по-малко от 5 грама сол, вместо да ядат 10 грама от заместителя на солта“, каза той.

Скрита сол в храните

Консумацията на натрий има по-малко общо със солницата на масата и много повече с това как се обработват храните днес.

Само около 10% от приема на натрий идва от солницата, по-голямата част идва от рафинирани, преработени храни и хранене навън.

Кристин Къркпатрик, регистриран диетолог в клиниката в Кливланд, ни каза, че препоръчва да се избягват преработените храни и да се замени солта с билки и корени.

„Свръхпреработените храни често са с много високо съдържание на сол. Заместителите на солта могат да играят роля“, каза тя.

Какъв е идеалният прием на натрий на ден?

Солта и натрият често се използват взаимозаменяемо, но е важно да знаете разликата.

Трапезната сол се състои от натриев хлорид, който е около 40% натрий и 60% хлорид. И така, в дадено количество сол, например супена лъжица, само 40% от нея е натрий, поради което дневните препоръки за прием на сол се различават от приема на натрий.

Световната здравна организация препоръчва да се консумират по-малко от 2000 милиграма натрий или 5 грама сол дневно. У нас се препоръчва по-малко от 2300 мг натрий на ден.

Натрият също не идва само от солта, той може да се намери и в консерванти като натриев нитрат и сода за хляб.

Различни заместители на солта

От друга страна, заместителите на солта, като този, използван в изследването, заместват част от съдържанието на натрий с друг минерал, калий, както и аромати като гъби, лимон, билки или водорасли.

В изпитването DECIDE-Salt, заместителят на солта е съставен от 62,5% натриев хлорид, 25% калиев хлорид и 12,5% изсушени хранителни аромати.

Заместителите на солта също показват двойна полза чрез намаляване на натрий и увеличаване на приема на калий – и двете подобряват кръвното налягане.

„Използването на заместител на солта, обогатен с калий, ще намали приема на натрий и ще увеличи приема на калий в същото време и има „двоен ефект“ при понижаване на кръвното налягане, без да са необходими много промени в навиците на живот“, каза д-р Ву.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss