Емфиземът същото ли е като ХОББ?

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е общ термин, който се отнася до възпаление на дихателните пътища, което затруднява дишането. Емфиземът е хронично белодробно заболяване, което попада под чадъра на ХОББ.

Ако имате емфизем, вие също имате ХОББ, но не всеки с ХОББ има емфизем.

Емфиземът е състояние на белите дробове, което уврежда малките въздушни торбички, наречени алвеоли, в белите дробове. Повредата може да бъде причинена от тютюнопушене, вдишване на вторичен дим или излагане на замърсяване и химикали. Емфиземът затруднява дишането и може да причини хрипове и стягане в гърдите.

В Съединените щати повече от 3 милиона души живеят с емфизем. Няма лек за емфизем, но има лечения, които помагат за справяне със симптомите.

Какво представлява ХОББ?

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е класификация, която се използва за група хронични белодробни заболявания. Емфиземът и хроничният бронхит са две от най-честите заболявания, които попадат под чадъра на ХОББ.

В Съединените щати около 12,5 милиона души живеят с ХОББ. Много хора може да имат ХОББ, въпреки че лекарят не е диагностицирал състоянието им като ХОББ.

Въпреки че ХОББ не може да бъде излекувана, правилното лечение може да помогне за справяне и контролиране на симптомите. Ако не се лекува, ХОББ може да прогресира бързо и да доведе до сериозни белодробни и сърдечни проблеми.

Около 85% до 90% от хората с ХОББ имат известна история на тютюнопушене. Други причини за ХОББ включват:

 • излагане на вторичен дим
 • излагане на определени химикали
 • излагане на замърсен въздух

Дразненето от дим, химикали или замърсяване може да причини възпаление в белите дробове и дихателните пътища. Възпалението може да стесни дихателните пътища и също да увреди алвеолите в белите дробове.

ХОББ е прогресивно състояние, но лечението може да помогне за справяне със симптомите.

Какво е емфизем?

Емфиземът е състояние, при което алвеолите в белите дробове са увредени.

Алвеолите поемат входящия кислород, който вдишвате, и го циркулират през кръвта ви до всички тъкани в тялото ви. Те също освобождават изходящия въглероден диоксид, който издишвате. Когато алвеолите се повредят, е по-трудно този обмен на въздух да се случи в белите дробове и тялото ви да получи кислорода, от който се нуждае.

Здравите алвеоли са като малки балони, които се надуват и изпускат, когато вдишвате и издишвате. Повредените алвеоли вече не се разтягат нормално и не могат да задържат толкова въздух. Много от тях също се разпадат, което води до по-малко алвеоли.

Илюстрация от Пол Лорънс

Ранните симптоми на емфизем са задух и кашлица, особено по време на физическа активност или ако се опитате да се натоварвате. С течение на времето може да стане по-трудно да дишате, дори ако просто си почивате.

С напредването на емфизема други симптоми могат да включват:

 • хрипове
 • стягане в гърдите
 • умора
 • отслабване
 • кашлица, която произвежда много слуз

Пушенето е най-честата причина за увреждане на алвеолите. Излагането на замърсен въздух и някои химически изпарения също може да причини увреждане.

Може ли емфиземът да бъде излекуван?

Няма лек за емфизем, но има лечения и промени в начина на живот, които могат да помогнат.

Ако в момента пушите, най-важната стъпка, която можете да предприемете, за да управлявате симптомите си, е да откажете пушенето. Също така е важно да избягвате излагането на вторичен дим и химикали на работното място.

Някои видове дихателни техники също могат да помогнат за справяне със задуха. Полезните дихателни упражнения за емфизем включват:

 • диафрагмено или коремно дишане

 • дишане със свити устни
 • координирано дишане

Има и няколко лекарства и лечения, които могат да се използват за лечение на симптомите на емфизем. Те включват:

 • Инхалаторни бронходилататори: Бронходилататорите помагат чрез отпускане на бронхиалните мускули, което улеснява дишането.
 • Стероиди: Стероидите помагат за намаляване на възпалението в белите дробове и дихателните пътища, което улеснява дишането. Те могат да бъдат инхалирани или могат да бъдат перорални лекарства като преднизон.
 • Допълнителен кислород: Ако емфиземът е по-напреднал, допълнителният кислород може да помогне за задоволяване на кислородните нужди на тялото
 • Програми за белодробна рехабилитация: Програмите за белодробна рехабилитация преподават дихателни техники и стратегии за упражнения. Те могат също да помогнат за осигуряване на връзка с други, живеещи с ХОББ.
 • Отхрачващи средства: Този тип лекарства помагат за намаляване на производството на слуз. Mucinex и Robitussin са две опции без рецепта (OTC).

Здравен екип може да обсъди с вас различните възможности за лечение и да ви помогне да разберете какво ще работи най-добре за вас.

Каква е перспективата?

Емфиземът е прогресивно състояние. С течение на времето има тенденция да има по-голямо увреждане на алвеолите и симптомите обикновено се влошават. Това може значително да повлияе на качеството ви на живот. Ранната диагностика и лечение могат да помогнат за забавяне на прогресията и да улеснят справянето със симптомите.

Изгледите за хората, живеещи с емфизем, зависят от няколко фактора, включително:

 • резултати от изследване на белите дробове
 • история на тютюнопушене
 • възраст
 • наличие на други хронични заболявания

Животът с емфизем увеличава риска от респираторни заболявания. Препоръчително е да сте в крак с ваксинациите, включително:

 • годишната ваксина срещу грип
 • основната серия ваксини срещу COVID-19 и препоръчаните бустери
 • пневмококовата ваксина за защита срещу пневмония

Ресурси за емфизем

Животът с хронично заболяване като емфизем може да бъде предизвикателство, но не е необходимо да се справяте с лечението сами. Има ресурси, които могат да ви помогнат да се откажете от пушенето, както и програми, които могат да ви помогнат да се свържете с други, които живеят с ХОББ.

Американската белодробна асоциация има няколко ресурса, като например:

 • Better Breathers Club, група, която се събира в Съединените щати и виртуално

 • Свобода от тютюнопушенето, програма, която включва виртуална програма, която да ви помогне да се откажете от тютюнопушенето, двуезична линия за отказване от тютюнопушене, обслужвана от регистрирани медицински сестри и респираторни терапевти, и ръководства за самопомощ

Групите за подкрепа предоставят възможност за свързване с други, живеещи с ХОББ. Те също са места за научаване на стратегии за живот с ХОББ. Попитайте лекар за групи за подкрепа, които може да са подходящи за вас.

Програмите за белодробна рехабилитация също са помогнали на много хора, живеещи с ХОББ. Тези програми осигуряват:

 • обучение за живот с ХОББ
 • насоки как да се упражняват за подобряване на силата и дишането
 • подкрепа от различни здравни специалисти
 • шанс да се свържете с други хора, живеещи с ХОББ

Говорете със здравен специалист или екип, ако се интересувате от белодробна рехабилитация.

Ресурси за лекарства

Медикаментите са важна част от управлението на емфизема, но те могат да бъдат скъпи. Цената пречи на много хора да приемат предписаните лекарства.

Ако имате проблеми с цената на лекарствата, инструментът за медицинска помощ (MAT) е един ресурс, който може да ви помогне с цената на лекарствата. Въведете имената на лекарствата, които приемате на уебсайта, и той ще ви уведоми как можете да спестите пари.

Долния ред

ХОББ се отнася до група хронични белодробни заболявания, които затрудняват дишането. Две от най-честите белодробни заболявания, които попадат под чадъра на ХОББ, са емфизем и хроничен бронхит.

Емфиземът се причинява основно от тютюнопушене, което уврежда алвеолите в белите дробове и ги кара да губят еластичност. С течение на времето може да стане по-трудно за обмен на въздух в алвеолата. В резултат на това дишането става по-трудно и тялото ви не може да получи кислорода, от който се нуждае.

Няма лек за емфизем, но има лечения, които да помогнат за справяне със симптомите. Ако пушите, отказването е най-важната стъпка, която можете да предприемете, за да управлявате симптомите на емфизем. Медикаментите, дихателните техники и белодробната рехабилитация също могат да бъдат част от вашия план за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss