Дихателна алкалоза

Какво е респираторна алкалоза?

Дихателната алкалоза възниква, когато нивата на въглероден диоксид и кислород в кръвта не са балансирани.

Вашето тяло се нуждае от кислород, за да функционира правилно. Когато вдишвате, въвеждате кислород в белите дробове. Когато издишате, отделяте въглероден диоксид, който е отпадъчен продукт. Обикновено дихателната система поддържа тези два газа в баланс.

Дихателната алкалоза възниква, когато дишате твърде бързо или твърде дълбоко и нивата на въглероден диоксид спадат твърде ниско. Това кара рН на кръвта да се повиши и да стане твърде алкална. Когато кръвта стане прекалено кисела, възниква респираторна ацидоза.

Хипервентилация и респираторна алкалоза

Хипервентилацията обикновено е основната причина за респираторна алкалоза. Хипервентилацията е известна още като свръхдишане. Някой, който хипервентилира, диша много дълбоко или бързо.

Причини за хипервентилация

Пристъпите на паника и тревожността са най -честите причини за хипервентилация. Те обаче не са единствените възможни причини. Други включват:

 • сърдечен удар
 • болка
 • употреба на наркотици
 • астма
 • треска
 • хронична обструктивна белодробна болест
 • инфекция
 • белодробна емболия
 • бременност

Ако изпитвате хипервентилация (особено за първи път), не предполагайте, че знаете причината. Уговорете среща с Вашия лекар.

Симптоми на респираторна алкалоза

Прекомерното дишане е знак, че е вероятно да се развие респираторна алкалоза. Въпреки това, ниските нива на въглероден диоксид в кръвта също имат редица физически ефекти, включително:

 • виене на свят
 • подуване на корема
 • чувство на замаяност
 • изтръпване или мускулни спазми в ръцете и краката
 • дискомфорт в областта на гърдите
 • объркване
 • суха уста
 • изтръпване в ръцете
 • сърцебиене
 • усещане за недостиг на въздух

Лечение на респираторна алкалоза

Лечението на респираторна алкалоза зависи от основната причина.

Причини, свързани с паника и тревожност

Лечението на състоянието е въпрос на повишаване на нивата на въглероден диоксид в кръвта. Следните стратегии и съвети са полезни за респираторна алкалоза, причинена от свръхдишане поради паника и тревожност.

Вдишайте в хартиена торбичка

 1. Напълнете хартиената торбичка с въглероден диоксид, като издишате в нея.
 2. Вдишайте издишания въздух от торбата обратно в белите дробове.
 3. Повторете това няколко пъти.

Правенето на това няколко пъти може да даде на тялото въглероден диоксид, от който се нуждае, и да върне нивата до мястото, където трябва да бъдат.

Получете успокоение

Симптомите на респираторна алкалоза могат да бъдат плашещи. Това често причинява по -бързо и по -дълбоко дишане, което влошава нещата. Наличието на спокоен любим човек ще ви успокои, което може да ви помогне да контролирате дишането си.

Ограничете приема на кислород в белите дробове

За да направите това, опитайте да дишате, докато стискате устните или дишате през една ноздра. За да бъде полезен вторият подход, устата и другата ноздра трябва да бъдат покрити.

Други причини

Горните стратегии са много прости начини за справяне с респираторната алкалоза. Хората, които често изпитват прекомерно дишане поради тревожност, могат да използват тези методи у дома.

Всеки, който изпитва прекалено дишане и симптомите на респираторна алкалоза за първи път, трябва незабавно да отиде в болницата. Стратегиите, описани в предишния раздел, трябва да се използват само ако лекарят е потвърдил точната причина за свръхдишане. Симптомите на свръхдишане са много подобни на симптомите на други сериозни здравословни състояния.

Възстановяване от дихателна алкалоза

Процесът на възстановяване зависи от причината. Ако развиете дихателна алкалоза поради състояния като тревожност, обикновено можете да очаквате пълно възстановяване. Симптомите трябва да изчезнат малко след като нивата на въглероден диоксид в кръвта се нормализират.

В други случаи това може да е истинска спешна медицинска помощ. Тогава перспективите ще зависят от тежестта на основната причина.

Как може да се предотврати дихателната алкалоза?

Превенцията е въпрос на справяне с причината за хипервентилация. Най -честите причини са психологически: стрес, паника и тревожност. Можете да се приспособите и да се научите да контролирате тези причини.

Работата с терапевт може да помогне. Също така могат да се използват дихателни упражнения, медитация и редовни упражнения. В някои случаи може да са необходими лекарства.

Добрите стратегии за справяне с този тип въпроси са от решаващо значение. Те могат да помогнат за намаляване на риска от хипервентилация и произтичащата от това респираторна алкалоза. Те също могат да ви помогнат да функционирате по -добре като цяло в ежедневието.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss