Диария и други стомашно-чревни симптоми на хипертиреоидизъм

Когато имате хипертиреоидизъм, това може да накара системата „бий се или бягай“ на тялото ти да работи твърде много и да причини диария и други симптоми на стомашно-чревния (GI) тракт. Те могат да включват чести движения на червата и недохранване

Вашата щитовидна жлеза е малка жлеза във врата, която произвежда хормони, наречени тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3), които играят роля в метаболизма ви.

Хипертиреоидизъм се случва, когато щитовидната жлеза произвежда твърде много от тези хормони, ускорявайки метаболизма ви. Причините за хипертиреоидизъм включват състояния като болест на Грейвс, прекомерна консумация на йод или безобидни възли, които растат върху щитовидната жлеза.

Хипертиреоидизмът може да засегне типичните телесни функции, включително стомашно-чревния тракт, което води до симптоми като диария.

Прочетете, за да научите повече за това защо хипертиреоидизмът може да причини диария и други стомашно-чревни симптоми, как да лекувате и предотвратите диария от хипертиреоидизъм и кога да потърсите незабавна медицинска помощ за вашите симптоми.

Защо хипертиреоидизмът причинява диария?

Щитовидната жлеза е един от основните органи, който играе роля във вашия метаболизъм. Метаболизмът е начинът, по който тялото ви консумира и използва енергия от храна и други източници.

Друг процес, който играе роля във вашия метаболизъм е симпатикова нервна система. Тази част от нервната ви система управлява вашата реакция „бий се или бягай“ чрез повишаване на енергийните ви нива, както и нервни реакции в органите в тялото ви.

Щитовидната жлеза има тясна връзка с тези реакции на симпатиковата нервна система. При хипертиреоидизъм щитовидната жлеза произвежда твърде много Т4 и Т3 хормонисвръхстимулиране на нервите, които управляват храносмилателния ви тракт.

Когато чревните ви нерви са свръхстимулирани, те могат да увеличат чревната ви подвижност, което се отнася до движението и свиването на мускулите в червата. Това кара мускулите на червата ви да се свиват по-бързо от обикновено и да прокарват храната, преди да е усвоена напълно. Това също така предотвратява пълното абсорбиране на течности от храната, докато тя преминава, което води до водниста диария.

Хипертиреоидизъм и други стомашно-чревни проблеми

Хипертиреоидизмът също има връзки с други проблеми на стомашно-чревния тракт, които могат да бъдат резултат от повишен метаболизъм.

Хипертиреоидизъм и чести движения на червата

Хипертиреоидизмът не винаги причинява диария. Но увеличените движения в червата ви могат да ви накарат да се чувствате така, сякаш трябва да ходите до тоалетната по-често.

По-честите движения на червата, отколкото сте свикнали, могат да раздразнят тъканите и мускулите около ректума и ануса.

Честите движения на червата за дълъг период от време могат да доведат до усложнения като:

 • ректално кървене
 • хемороиди
 • анални фистули

Хипертиреоидизъм и малабсорбция

Когато храната преминава през храносмилателния ви тракт твърде бързо, червата ви нямат достатъчно време да усвоят хранителните вещества от храната ви. Това се нарича малабсорбция. Възпалението, което може да е резултат от хипертиреоидизъм, също може да попречи на червата ви да абсорбират хранителни вещества както обикновено, което води до недохранване.

С течение на времето може да не получавате достатъчно хранителни вещества и да изпитате недохранване. Колкото по-дълго изпитвате недохранване, толкова по-вероятно е органите в тялото ви да спрат да функционират както обикновено.

Кога да се свържете с лекар

Експертите препоръчват да потърсите медицинска помощ, ако имате някое от следните симптоми на хипертиреоидизъм заедно с диария, която продължава повече от един ден:

 • много изпотяване без причина

 • треперене или треперене
 • ускорен сърдечен ритъм (тахикардия)
 • неравномерен сърдечен ритъм (предсърдно мъждене)
 • треска от 102°F (39°C) или по-висока
 • кръв или гной в изпражненията ви
 • изпражнения, които са черни и катранени
 • повръщане
 • възбуда или безпокойство

 • объркване
 • загуба на съзнание

Някои от тези симптоми са резултат от спешно състояние, наречено тиреоидна буря. Това се случва, когато внезапно изпитате тежки симптоми, свързани с хипертиреоидизъм, които засягат важни функции като дишането и сърдечната честота.

Лечение на диария при хипертиреоидизъм

За да помогнат за предотвратяване на диария в резултат на хипертиреоидизъм, здравните специалисти могат да препоръчат лекарства като метимазол (тапазол, Northyx) за забавяне на мускулите на червата.

Антитироидните лекарства помагат на щитовидната жлеза да не произвежда твърде много Т4 и Т3. Лекарства като метимазол и пропилтиоурацил се считат за безопасни за повечето хора и могат да намалят симптомите, свързани с хипертиреоидизъм.

При тежки случаи на хипертиреоидизъм лекарят може да предложи тиреоидектомия за отстраняване на част или цялата ви щитовидна жлеза. Лекарите обикновено препоръчват тази процедура, когато други лечения не са подействали или ако възлите на щитовидната жлеза причиняват хипертиреоидизъм.

Можете ли да предотвратите диарията, ако имате хипертиреоидизъм?

Лечението на хипертиреоидизъм може да ви помогне да предотвратите диария, причинена от хипертиреоидизъм.

Но ако все още имате диария, дори когато получавате лечение за хипертиреоидизъм, можете да опитате някои от тези домашни средства за предотвратяване на диария:

 • Опитайте се да пиете много вода, особено след дълги епизоди на диария, които могат да ви дехидратират.
 • Вземете пробиотици за диария, за да подпомогнете насърчаването на „добрите“ чревни бактерии и да подобрите храносмилането.
 • Използвайте Pepto-Bismol или Imodium, ако е необходимо, за да подпомогнете абсорбцията на течности и да намалите възпалението в червата.
 • Включете BRAT диета с ниско съдържание на фибри (банани, ориз, ябълково пюре и препечен хляб) във вашата рутина, за да забавите храносмилането.
 • Опитайте се да избягвате храни, които могат да причинят диария, като пшенични продукти с високо съдържание на фибри или млечни продукти.

За вкъщи

Хипертиреоидизмът може да свръхстимулира симпатиковата нервна система и да причини диария и други симптоми на стомашно-чревния (GI) тракт. Те могат да включват чести движения на червата и недохранване.

Ако имате запек, който е болезнен или продължава повече от няколко дни, препоръчително е да потърсите медицинска помощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss