Депресия във взаимоотношенията: Кога да се сбогуваме

Общ преглед

Разделянето никога не е лесно. Прекъсването, когато вашият партньор се бори с психиатрично разстройство, може да бъде направо болезнено. Но във всяка връзка идва момент, когато може да се наложи да оцените възможностите си и да направите труден избор.

Никой не иска да бъде обвинен, че е изоставил любим човек в момент на най -голяма нужда. Но също така не бива да оставате в обтегнати отношения с немислимо бъдеще от чувство за дълг или вина. Понякога не можете да направите нищо друго освен да се сбогувате – в името на вашето психично здраве.

Преди да се стигне до това, заради вас самите и заради вашия партньор, трябва да сте сигурни, че сте направили всичко възможно, за да спасите връзката. В противен случай може да бъдете погълнати от вина или съмнение в себе си, чудейки се дали сте направили всичко, което можете да направите за партньора си-и за връзката си.

Стъпки, които трябва да предприемете, преди да го извикате

Проверете егото си на вратата

Вие не сте причината за депресията на партньора си. Депресираните хора могат да казват или правят неща, които обикновено не биха направили. Болестта им може да ги накара да се нахвърлят върху другите. Като човек, който е най -близо до пациента, вие сте лесна мишена. Опитайте се да не го приемате лично.

Наемете външна помощ

Споделете притесненията си с доверени приятели и членове на семейството. Поискайте съвет и подкрепа. Поемете от време на време дъх. Осъзнайте, че вашите нужди също са важни.

Не вземайте прибързани решения

В крайна сметка може да откриете, че просто не можете да продължите да живеете/да се занимавате с депресиран човек. Ако смятате, че и вас те влачат надолу, може би е време да помислите за дистанциране. Това може да означава всичко – от кратка почивка до трайна раздяла.

Във всеки случай отделете време, за да прецените внимателно възможностите си, преди да вземете каквито и да е решения, с които ще трябва да живеете постоянно. Въпреки че решението да напуснете или не несъмнено ще бъде емоционално, имайте предвид, че решенията, взети в гняв, рядко са мъдри.

Определете краен срок

Ако нещата изглеждат непоносими, помислете за определяне на график за промяна. Например, може да решите да му дадете още три месеца. Ако вашият любим човек не е потърсил или започнал лечение дотогава или не се е подобрил въпреки лечението или отказва да следва препоръките за лечение според инструкциите, само тогава ще си позволите да си тръгнете.

Помислете за практическите последици

Опитът да се поддържа връзка с депресиран човек може да накара здравия партньор да се чувства безпомощен и понякога повече от малко безнадежден. Ако смятате, че просто не можете да продължите, може да е време да скъсате връзките. Но напускането може да е по -лесно, отколкото звучи, особено ако сте в брак. Къде ще отидеш? С какво ще живеете? С какво ще живее вашият съпруг? Децата участват ли?

Понякога депресирани хора могат да употребяват наркотици или алкохол. Ако случаят е такъв, разходката може да е единственият ви избор. Емоционалното благополучие и физическата безопасност на вашите деца трябва да са вашият първи приоритет. Може да се наложи да разгледате внимателно тези и други практически съображения, преди да се сбогувате и да си тръгнете.

Ами ако партньорът ми заплаши да се самоубие по време на раздялата?

Понякога вашият партньор може да заплаши със самоубийство, ако го напуснете. Това е сериозна ситуация, която изисква незабавно внимание, но правилния вид внимание. Заплахата от самоубийство по време на раздялата не трябва да ви принуждава да останете във връзката.

Не можете да бъдете този, който кара партньора ви да реши дали иска да живее или да умре. Това зависи от тях. Опитът да „спасите“ партньора си, като останете с него, може само да направи връзката по -дисфункционална и в крайна сметка може да доведе до негодувание.

Потърсете съвет от двойка

Ако вашият партньор е достатъчно добре да участва, помислете за консултиране на двойката, за да можете да се справите с проблемите на отношенията си, преди да хвърлите кърпата. Терапевтът може да осигури перспектива, която никой от вас не може да управлява сам.

Може да откриете, че въпреки депресията връзката си заслужава да бъде спасена. Консултирането може да предостави необходимите инструменти, за да се излекувате и да продължите напред като двойка. Ако консултирането се провали, поне можете да си тръгнете, знаейки, че сте се постарали най -добре.

И накрая, ако сте опитали всичко и връзката ви изглежда безнадеждна или по -лошо – токсична – може би наистина е време да си тръгнете. Опитайте се да накарате партньора си да разбере, че все още ви е грижа. Пожелайте им най -доброто, но кажете, че трябва да направите чиста почивка заради себе си.

Кажете сбогом и си тръгнете без съжаление или прекалена драма. Напомнете на партньора си да продължи лечението си. Ако сте положили усилия да подобрите връзката си и сте се погрижили за здравето на партньора си, но нещата все още не се получават, можете да си тръгнете без вина. Вие също заслужавате шанс за щастие.

Предотвратяване на самоубийства

Ако смятате, че някой е в непосредствен риск от самонараняване или нараняване на друг човек:

  • Обадете се на 911 или на местния номер за спешни случаи.
  • Останете с човека, докато пристигне помощ.
  • Извадете всички оръжия, ножове, лекарства или други неща, които могат да навредят.
  • Слушайте, но не съдете, спорете, заплашвайте или викайте.

Ако мислите, че някой обмисля самоубийство, потърсете помощ от гореща линия за криза или превенция на самоубийствата. Опитайте Националната линия за превенция на самоубийствата на 800-273-8255.

Източници: Национална администрация за превенция на самоубийствата и злоупотреба с вещества и психично здраве

Взимането

Разпадането на връзка или брак може да бъде травмиращо събитие. Дори се цитира като едно от събитията, които често предизвикват пристъп на депресия. Въпреки че може да е болезнено да се сбогувате, имайте предвид, че раздялата може да има и положителни резултати.

Изследванията показват, че воденето на дневник, в който изразявате чувствата си за раздялата, може да помогне за превръщането на потенциално негативно преживяване в положително.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss