Депресията отговаря ли на условията за асистирано самоубийство?

Асистираното самоубийство при депресия е противоречиво и експертите се притесняват от незамъгленото вземане на решения при пациенти и лекари.

Депресията е диагностицирано разстройство на психичното здраве. Това може значително да повлияе на качеството ви на живот и способността ви да функционирате у дома, на работа и/или междуличностно.

Основните характеристики на депресията са постоянно лошо настроение и неспособност да се преживяват – или загуба на интерес към – приятни дейности.

Лошото настроение може да бъде нещо повече от просто „отпадналост“. Често това са чувства на безполезност, ирационална вина и мисли за смърт или умиране, известни като идеи за самоубийство.

За много хора безмилостните негативни мисли могат да накарат асистираното самоубийство за депресия да изглежда като разумен вариант.

Какво е асистирано самоубийство?

Асистираното самоубийство, сега наричано смърт, асистирана от лекар, е един вид медицинска помощ при умиране (MAiD).

Прислужниците са част от движението „смърт с достойнство“, концепция за социални права, която твърди, че никой не трябва да преминава през унижението на ненужното страдание в края на живота си.

Дефиниции на асистирана от лекар смърт варират в зависимост от медицинските платформи и законови юрисдикции, но асистираната от лекар смърт обикновено настъпва, когато лекар предписва (но не прилага) доживотни лекарства на някой, който живее с терминална болест.

Това не е същото като евтаназия, термин, познат от ветеринарния свят, който показва, че лекарят е този, който прилага лекарства, слагащи край на живота.

Спорът за асистираното самоубийство

Разрешаването на хората да поискат смърт поради страдание винаги е било противоречиво. Кодекс на медицинската етика на Американската медицинска асоциация (AMA). поддържа позицията, че оказването на помощ при смърт противоречи на основния кодекс на практикуващите лекари.

AMA заявява, че тъй като лекарите също са хора, те не се управляват единствено от професията си. Техните собствени чувства, морални убеждения и текущо мислене могат да повлияят на способността им да вземат решения за живота или смъртта.

Как да се определят стандарти за одобрение за MAiD е друга причина за противоречия.

Когато поискате смърт, асистирана от лекар, вие разчитате на способността на някой друг да оцени нивото на вашето страдание, нещо, което AMA и други професионални агенции смятат, че е невъзможно да се регулира.

Ако двама души страдат от една и съща неизлечима болест, например, защо единият би отговарял на условията за асистирана от лекар смърт, но не и другият?

Може ли депресиран човек да получи евтаназия?

Медицинска помощ при умиране, включително евтаназия, понастоящем не е опция за хора, живеещи с психични разстройства в Съединените щати.

Американската психиатрична асоциация (APA) възприе същата позиция като AMA през 2016 г., заявявайки, че „психиатърът не трябва да предписва или прилага каквато и да е интервенция на нетерминално болен човек с цел причиняване на смърт“.

депресия е лечимо и симптомите могат да се подобрят в много случаи. Нещо повече, това е състояние, което може да изкриви способността ви за вземане на решения, елиминирайки го според повечето критерии за допустимост на MAiD.

Идеята за самоубийство при депресия, например, може да бъде по-скоро симптом на състоянието, отколкото рационална мисъл. Често може да се управлява чрез медикаменти и психологически интервенции.

Скрининг на депресия за асистирано самоубийство

Професионалистите по психично здраве имат своята роля, когато става въпрос за асистирана от лекар смърт. Съгласно повечето закони способността ви да вземате незамъглени решения е част от допустимостта.

Ако сте поискали асистирана от лекар смърт, може да се наложи да преминете през оценка на психичното здраве, включително скрининг за депресия, за да видите дали основните фактори може да влошават преценката.

Способността на депресията и други психични разстройства да изкривят възприятията и да повлияят на когнитивната функция е една от основните причини, поради които те могат да ви дисквалифицират от получаване на услуги на MAiD.

Американски щати с легализирано асистирано самоубийство

Смъртта, асистирана от лекар, не е универсална привилегия в Съединените щати.

В момента само окръг Колумбия и 7 щата имат действащи закони, позволяващи асистирана от лекар смърт. Тези състояния включват:

 • Мейн
 • Хавай
 • Колорадо
 • Ню Мексико
 • Ню Джърси
 • Върмонт
 • Орегон
 • Вашингтон

Други два щата, Монтана и Калифорния, ще разглеждат молбите за асистирана от лекар смърт чрез съдебни решения.

Това означава, че в тези два щата нямате право на асистирана от лекар смърт по закон, но в отделни случаи може да бъде дадено разрешение въз основа на техните обстоятелства.

Какви са критериите за асистирано самоубийство?

Законите за смърт с достойнство в САЩ могат да се различават според щата, но споделят определени изисквания за допустимост. За да отговаряте на условията по повечето разпоредби, трябва да сте:

 • възрастен, както е определено от държавата
 • жител на държавата, в която е в сила законът
 • способен да използва предписаните лекарства без чужда помощ
 • можете да вземате свои собствени решения за здравеопазване и да ги съобщавате
 • живеещи с терминална болест, която се очаква да причини смърт в рамките на 6 месеца, както е потвърдено от квалифицирани здравни специалисти

Подпомогнато самоубийство в Европа срещу САЩ

Позицията относно асистираната от лекар смърт в САЩ е по-твърда в сравнение с други страни, особено в Европа.

Швейцария например разрешава немедикализирана асистирана смърт и счита решението да сложиш край на живота си да бъде гражданско право.

В Холандия можете да се класирате за MAiD, ако живеете с тежко психично заболяване, като резистентна на лечение депресия или деменция. Допустимостта се определя, ако смятате, че здравословните ви обстоятелства са непоносими и няма изгледи за подобрение.

Подобни позиции имат Белгия и Люксембург. Смъртта, подпомагана от лекар, е достъпна независимо от очакваната продължителност на живота за физически и психически здравословни състояния.

В Северна Америка Канада може скоро да се присъедини към страните, предлагащи MAiD за психични заболявания. Окончателното решение се очаква в началото на 2023 г.

Долен ред

В САЩ седем щата и окръг Колумбия имат действащи закони, позволяващи асистирана от лекар смърт. Калифорния и Монтана могат да разрешат MAiD въз основа на съдебно решение за всеки отделен случай.

Понастоящем нито един щат не позволява смърт с помощта на лекар поради депресия или други психични разстройства.

Депресията се счита за лечима и притесненията относно способността за вземане на решения при депресия са това, което я предпазва от това да бъде одобрено състояние на MAiD в САЩ

Ако изпитвате постоянни мисли за смърт или умиране, можете да получите помощ 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, като се обадите на националната линия за помощ на SAMHSA на 1-800-662-4357.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss