Действат ли добавките с L-лизин при псориазис? Ето какво казва изследването

Няма специфични изследвания, които да подкрепят добавките с L-лизин като ефективно лечение на псориазис. Но яденето на балансирана диета, богата на основни хранителни вещества като лизин, може да ви помогне да управлявате симптомите на псориазис и обострянията.

Аминокиселината лизин играе съществена роля в процесите на тялото като усвояването на калций и растежа на костите и мускулите. Но тъй като тялото ви не може само да произвежда лизин, трябва да си го набавяте от храна или добавки.

Може да сте попаднали на някои анекдотични доказателства, които предполагат, че добавките с L-лизин могат да облекчат симптомите на кожни заболявания като псориазис. Но резултатите от изследванията все още не подкрепят тези твърдения.

„Понастоящем няма научни доказателства, които да предполагат, че консумацията на L-лизин може ефективно да помогне при лечението на псориазис“, казва дерматологът и лазерен кожен хирург д-р Камерън Рохсар. Поради тази причина той не препоръчва на хората с псориазис да приемат добавки с L-лизин за облекчаване на симптомите.

Ето какво трябва да знаете за приема на L-лизин за псориазис.

Какви ползи има L-лизинът?

Аминокиселината лизин насърчава здравето на кожата, като подпомага производството на колаген, което помага на кожата и костите ви да останат здрави и силни. Може също така да подпомогне естественото възстановяване на тялото ви, като ускори процеса на зарастване на рани.

Поради тези способности може да е логично добавките с L-лизин също да помогнат при симптомите на псориазис – и това със сигурност е възможно.

И все пак според Rokhsar изследванията върху L-лизин като лекарство за псориазис остават ограничени и са необходими повече проучвания, за да се определи неговата ефективност и безопасност.

някои ограничени доказателства предполага, че добавките с L-лизин могат да помогнат за предотвратяване на репликацията на някои вируси в тялото. Изследователите вярват, че лизинът намалява производството на аргинин, друга аминокиселина, която е от съществено значение за размножаването на вирусите.

Изследователите са открили силна връзка между вирусни или гъбични инфекции и огнища на псориазис. И докато L-лизинът не е антивирусно лекарство, той все пак може да има потенциала да помогне за забавяне или спиране на растежа на вируса и косвено да предотврати обостряне на псориазис.

Има ли L-лизин други ползи?

Други предполагаеми предимства на L-лизин включват:

 • помага за намаляване на риска от рак
 • подобряване на здравето на очите
 • поддържане на здравословно кръвно налягане
 • облекчаване на тревожността, която се развива в отговор на стрес
 • подобрете способността си да абсорбирате и задържате калций

Но отново, научните изследвания все още не са намерили убедителна подкрепа за тези ползи при хората.

Изследванията върху L-лизин за псориазис остават много ограничени

един Казус от 2015 г изследва потенциална връзка между добавките с L-лизин и симптомите на псориазис.

Авторите на изследването проследиха жена на 30 години с тежък псориазис, като ги помолиха да:

 • яжте много зеленчуци и ограничете месото
 • избягвайте нездравословна храна и захар
 • приемайте различни хранителни добавки, които включват витамини от група В, витамин С, L-лизин и пролин

След 6 месеца след този режим петната от псориазис напълно изчезнаха.

И все пак, тъй като L-лизинът не е единствената включена добавка, няма убедителни доказателства в подкрепа на ползите от него при псориазис. Въпреки това, ползите от питателна диета, допълнена с основни витамини, може да си струва да се проучат допълнително.

Изследователите отбелязват също, че витамин С, лизин и пролин играят важна роля за здравето на колагена, което от своя страна поддържа здравето на вашата кожа.

Беше ли Ви полезно?

Как да използвате L-lysine

Въпреки че Rokhsar не препоръчва приема на добавки с L-лизин за облекчаване на симптомите на псориазис, той казва, че добавянето на повече богати на лизин храни към балансирана диета може да бъде добър избор, когато живеете с псориазис.

Храните, богати на лизин, включват:

 • меса като телешко, пилешко и свинско

 • риба, особено треска и сардини

 • млечни продукти като сирене, кисело мляко и мляко

 • бобови растения като леща, нахут и соя

Добавянето на някои или всички тези храни към вашата подходяща за псориазис диета може да помогне за намаляване на огнищата на псориазис.

Той също така предлага да се ядат пълнозърнести храни, здравословни мазнини и много плодове и зеленчуци и да се ограничават или избягват храни, които могат да предизвикат псориазис.

Примери за задействащи храни могат да включват:

 • глутен
 • млечни продукти
 • нощница зеленчуци
 • сладки напитки и закуски
 • алкохол

Въпреки това, отключващите фактори за псориазис варират от човек на човек, така че тези храни и напитки може да не повлияят на всички по един и същи начин.

Съображения за безопасност

Ако решите да приемате добавки с L-лизин, разумно е първо да говорите с вашия медицински екип, за да сте сигурни, че няма да повлияят на съществуващите здравословни състояния или лекарства или добавки, които приемате в момента.

Например, L-лизинът може да повлияе на способността на тялото ви да абсорбира калций, така че ще искате да попитате медицински специалист относно използването на L-лизин, ако приемате калциеви добавки.

Имайте предвид също, че Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не оценява качеството или съставките в добавките. Това е още една причина, поради която е най-добре да се консултирате със здравен специалист, преди да опитате каквито и да било добавки, особено ако сте бременна или кърмите.

Въпреки че ще намерите L-лизин в много хранителни добавки, няма много информация за безопасност относно прекомерната консумация на L-лизин. Тази добавка изглежда доста безопасна за консумация в малки дози. Но ако вземете по-големи количества, вие може да има странични ефектикато:

 • диария
 • стомашни спазми
 • гадене

Когато пазарувате добавки, изберете продукти, тествани от трети страни с добри отзиви, които съдържат безопасни количества от витамина или минерала. Например, L-лизинът изглежда безопасен, когато се консумира в дози до 300-500 mg на ден.

Получете още съвети за избор на качествени добавки.

Други добавки, които да опитате за псориазис

Въпреки че много добавки могат да предложат някои ползи за управлението на псориазис, Rokshar специално препоръчва на хората, живеещи с псориазис, да обмислят приема на:

 • витамин D
 • омега-3 мастни киселини
 • пробиотици

По-стара 2014 преглед от проучвания, разглеждащи ползите от някои добавки за псориазис, отбелязва, че витамин D и омега-3 мастни киселини имат най-много доказателства в подкрепа на тяхната употреба. Клинично изпитване от 2022 г. установи, че хората с псориазис, приемащи пробиотична добавка, са имали значително повишаване на качеството на живот и намаляване на тежестта на техните симптоми.

Долния ред

L-лизинът подпомага заздравяването на рани и производството на колаген, но съществуващите доказателства не подкрепят тази добавка като ефективно лечение на псориазис.

Тъй като информацията за безопасността на добавките с L-лизин също остава ограничена, най-безопасният вариант може да е да получите дозата си от тази аминокиселина от хранителни източници като месо, млечни продукти, риба или бобови растения.

Балансираната, питателна диета, богата на витамини и минерали, може да помогне за намаляване на огнищата на псориазис.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss