Дали ревматоидният артрит причинява загубата на коса?

Какво е ревматоиден артрит?

Ревматоидният артрит (РА) е автоимунно заболяване. Това е, когато имунната ви система погрешно атакува вашите здрави тъкани. Ако имате RA, вашата имунна система атакува тъканите в ставите ви. Това ги кара да станат подути, схванати и болезнени.

Няма лек за РА. Но Вашият лекар може да Ви предпише лечение, за да сведе до минимум увреждането на ставите и да намали симптомите Ви. Ранната диагностика и лечение могат да ви помогнат да управлявате това хронично състояние.

Научете как загубата на коса може да бъде резултат от РА или лекарства, които може да приемате за лечението му.

Усложнения на РА

РА може да засегне много части на тялото ви, извън ставите. Това ви излага на по-висок риск от развитие на различни състояния, като например:

 • остеопороза
 • болест на дробовете
 • сърдечни състояния
 • невропатия
 • анемия
 • инфекции

Ако имате RA, може да имате проблеми с кожата и очите. В редки случаи може да доведе и до загуба на коса.

RA може да причини загуба на коса

Ако имате RA, имунната ви система може да започне да атакува тъканите в кожата ви. Това е мястото, където се намират космените фоликули. Това може да доведе до падане на част от косата ви.

Загубата на коса е рядко усложнение на РА. Когато се случи, обикновено не е тежко. Това може да доведе до изтъняване на косата ви на места, вместо да пада на петна. Някои от лекарствата, използвани за лечение на РА, са по-склонни да причинят загуба на коса, отколкото самото заболяване.

Лекарствата за RA също могат да причинят загуба на коса

Най-често срещаните видове лекарства, използвани за лечение на RA, са антиревматични лекарства, модифициращи болестта (DMARDs). Тези лекарства контролират РА чрез потискане на имунната ви система.

Биологичните препарати са друг клас лекарства, използвани за лечение на РА. Те намаляват възпалението, причинено от имунната ви система, като блокират определени клетки и протеините, които произвеждат.

Някои DMARD могат да причинят загуба на коса. Биологичните препарати също могат да причинят изтъняване на косата ви, въпреки че този страничен ефект е рядък.

Метотрексат и други DMARDs

Няколко различни вида DMARD се използват за лечение на РА. Най-често срещаният вид е метотрексат.

Метотрексат потиска имунната ви система чрез насочване към бързо растящи клетки. За съжаление, тези клетки включват космените фоликули. Това може да доведе до загуба на коса. Метотрексатът не причинява изтъняване на косата за всеки, който го приема, но леката загуба на коса е един от потенциалните странични ефекти.

Други DMARD също могат да причинят изтъняване на косата ви.

Етанерцепт и други биологични продукти

Някои биологични продукти, като етанерцепт, също могат да причинят изтъняване на косата ви. Експертите не са сигурни защо тези лекарства засягат косата ви. Може да е свързано с молекули-пратеници, наречени цитокини.

Ако имате загуба на коса от приемане на биологични лекарства за RA, вероятно няма да е тежка. Ръстът на косата ви вероятно ще се върне към нормалното, след като спрете да приемате лекарството.

Други автоимунни нарушения

Други автоимунни заболявания също могат да доведат до загуба на коса.

Например, алопеция ареата е автоимунно заболяване, при което имунната ви система е насочена към космените фоликули. Ако имате алопеция, вероятно ще загубите петна от косата. В по-редки случаи може да загубите по-голямата част от косата на главата си.

Лупусът е друго автоимунно заболяване, което може да причини загуба на коса. При това състояние имунната ви система атакува различни части на тялото ви. Ако имате лупус, скалпът ви може да бъде засегнат и може да изпитате загуба на коса. Всъщност загубата на коса понякога е ранен симптом на лупус, който се появява преди диагностицирането на състоянието.

Други причини за косопад

Автоимунните заболявания не са единствените причини за изтъняване на косата. Най-честата причина за косопад е наследствено състояние, свързано с хормони, наречено оплешивяване по мъжки модел при мъжете и оплешивяване по женски при жените.

Други възможни причини за загуба на коса включват:

 • инфекции на скалпа
 • проблеми с щитовидната жлеза
 • анемия (недостиг на желязо)
 • проблеми със сърцето
 • депресия
 • лекарства за рак
 • придърпване на косата твърде плътно в определени прически, като например конски опашки

Ако имате необяснима загуба на коса, уговорете среща с Вашия лекар. Това може да е признак на основно здравословно състояние.

Справяне с изтъняването на косата

Независимо дали е причинено от усложнения от ревматоиден артрит, лекарства или други проблеми, можете да предприемете стъпки за управление на косопада.

Избягвайте да претоварвате косата си. Оставете го да изсъхне естествено и го срешете внимателно с гребен с широки зъбци. Използвайте продукти за коса, които могат да придадат на косата ви повече обем. Например спрей за обем, нанесен в корените на косата ви, може да помогне. Избягвайте тежки стилизиращи продукти, като гел, мус или твърде много балсам. Можете също да добавите удължения за коса, за да създадете по-пълна корона.

Не спирайте да приемате лекарствата си. Ако се притеснявате за загуба на коса или други възможни странични ефекти, говорете с Вашия лекар. Те могат да ви помогнат да прецените потенциалните ползи и рискове от промяна на режима на лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss