Грижа за пациент на Крон

Когато някой, когото обичате, има болест на Crohn, може да е трудно да знаете какво да правите. Крон може да накара любимия човек постоянно да тича до банята. Диария, коремни спазми и ректално кървене са често срещани симптоми. Инцидентите са ежедневие. Те могат да се оттеглят, да изпаднат в депресия или да се изолират.

Можете да помогнете на любимия човек, като осигурите подкрепа по няколко начина:

Медицинска поддръжка

Хората, които имат болест на Crohn, често имат хронична нужда от лекарства, лекари и процедури. Като техен поддръжник можете да им помогнете да останат организирани. Една от основните причини за обострянията на Крон е липсата на лекарства или неправилното приемане на лекарства. Може да е полезно да работите с любимия човек, за да организирате хапчетата си в кутия с хапчета и да им напомните да получават рецепти, напълнени навреме.

Ако вашият любим човек иска, можете също да отидете на лекар с тях и да слушате какви съвети дава лекарят. Можете да помогнете, като следите симптоми като честота на движение на червата, постоянство и болка и докладвате тези наблюдения на Вашия лекар. Може да забележите неща за болестта, които вашият любим човек не забелязва, което може да помогне на любимия човек и неговия лекар да направят по -добър избор.

Можете също така да помогнете на любимия човек, като му помогнете да води дневник за храна. Често помага да се отбележат всички храни, които ядат, и да се опитате да разберете кои от тях предизвикват обостряния.

Повечето хора с болестта на Crohn се нуждаят от операция в даден момент и може да се наложи да подкрепите любимия човек чрез това събитие.

Физическа подкрепа

Хората, които имат болест на Crohn, се нуждаят от голяма подкрепа и физически. Един чудесен начин да помогнете на любимия човек е винаги да знаете местоположението на най -близката баня. Помогнете им да планират пътувания и партита с мисълта за най -близката баня и винаги мислете предварително как могат да стигнат до нея при спешни случаи.

Дръжте комплекта за спешни случаи под ръка в багажника или чантата на колата си през цялото време. Влажните кърпички, смяна на бельо и дезодорант ще им помогнат да бъдат готови за внезапни пристъпи. Това ще даде на любимия човек чувство на увереност, когато излиза от къщата, тъй като той ще може да разчита на вас, ако възникне спешна ситуация.

Вашият любим човек може да се нуждае от помощ при нанасяне на рецепта мехлем върху ануса и задните части. Често тази тъкан се възпалява и се разпада поради постоянна диария. Понякога нанасянето на бариерен крем е единствената мярка, която може да осигури комфорт. Вашата помощ ще гарантира, че цялата площ е покрита.

Емоционална подкрепа

Болестта на Crohn може да бъде емоционална. Въпреки популярното схващане, че стресът и тревожността не причиняват болестта на Crohn, има противоречиви данни дали стресът причинява обостряния или не. Помагането на любимия човек да контролира стреса е чудесен начин да му помогнете да се справи с болестта.

Хората, които имат болест на Crohn, също са предразположени към депресия, тревожност и изолация. Може да бъде стресиращо да се чувствате така, сякаш може да имате инцидент на публично място. Това кара много хора с болестта на Crohn да останат у дома и да изпаднат в депресия. Ако забележите, че любимият ви човек винаги е тъжен или говори за самонараняване, незабавно уведомете Вашия лекар. Това са признаци на клинична депресия и може да се наложи да се лекуват с лекарства.

За да помогнете на любимия човек да се справи с тревогата, която идва с това заболяване, присъствайте и слушайте. Не отхвърляйте техните страхове и се опитайте да разберете как се чувстват. Насърчете ги да търсят групи за подкрепа за хора с болест на Crohn и евентуално терапевт.

Можете да помогнете на любимия човек да се справи с болестта на Crohn и да контролирате и предотвратите обострянията, като:

  • помагайки им при посещения на лекар, ако им е приятно да сте там
  • водене на бележки за обостряния и възможни задействания
  • подготвя се за изблици
  • осигуряване на емоционална подкрепа

Тези стъпки могат да помогнат за подобряване на тяхното и на вашия живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss