Външен вид на луковата кожа на костни тумори при сарком на Юинг

Костните тумори на саркома на Юинг изглеждат като люспи от лук при изображения. Това се случва, защото туморите стимулират растежа на мембрана, която обгражда костите.

Саркомът на Юинг е рак на костите, който се среща предимно при деца и тийнейджъри. Това е вторият най-често срещан вид рак на костите при деца след остеосаркома.

относно 1 към 3 Ракът на костите, диагностициран в Съединените щати, е сарком на Юинг и 1,5 на всеки 1 милион деца под 15-годишна възраст развиват този вид рак.

Туморите най-често се развиват върху костите на таза и краката, но могат да се появят навсякъде. Лечението обикновено включва химиотерапия, операция и понякога радиация.

Какво е сарком на Юинг?

Саркомът на Юинг е рак, който се образува в костите и меките тъкани, които заобикалят костите. Може да се появи във всяка кост, но най-често се развива в костите на таза, краката и горната част на ръката.

Саркомът на Юинг причинява симптоми като болка и подуване в близост до мястото на тумора, треска, умора и неволна загуба на тегло. Децата и юношите под 30 години са по-застрашени от този вид рак, отколкото хората от всяка друга възрастова група.

Прочетете повече за саркома на Юинг тук.

Беше ли Ви полезно?

Защо костните тумори на саркома на Юинг изглеждат като лукова кожа?

При образни тестове като рентгенови лъчи, туморите на саркома на Юинг могат да изглеждат като лукова кожа. Това се случва, защото туморът стимулира периосталния слой.

Периосталният слой е мембрана, която покрива вашите кости. Нараняването на този слой, подобно на тумора на саркома на Юинг, може да причини реакция, която води до слоеве на необичаен костен растеж. Това причинява подобен на лук външен вид при образни тестове.

Как се диагностицира сарком на Юинг?

Първата стъпка в диагностицирането на сарком на Юинг е лекарска среща и физически преглед.

По време на прегледа лекарят ще прегледа вашите симптоми, фамилна история и всички предишни здравословни проблеми. Ако подозират сарком на Юинг или друг вид рак на костите, ще назначат тестове. Те ще включват:

  • Тестове за изображения: Образни тестове като рентгенови лъчи, компютърна томография, магнитен резонанс, PET сканиране и сканиране на кости могат да помогнат на лекарите да разгледат отблизо тумора и всяко увреждане на костите.
  • Биопсия: Биопсията позволява на лекарите да вземат проба от клетки от тумора и да ги тестват за рак. Това може да потвърди диагнозата сарком на Юинг и да го разграничи от други видове рак на костите, като остеосаркома. В зависимост от местоположението на тумора, вашата биопсия може да бъде биопсия с игла или хирургична биопсия.
  • Тестове за генни мутации: Клетките, отстранени по време на вашата биопсия, също могат да бъдат тествани за генни мутации. Има специфични мутации, свързани със саркома на Юинг, и наличието на тези мутации може да помогне за потвърждаване на вашата диагноза. Тестовете за генна мутация също могат да помогнат на Вашия лекар да планира лечението Ви.

Как се лекува сарком на Юинг?

Лечението на саркома на Юинг включва комбинация от терапии за унищожаване на раковите клетки и отстраняване на тумора. Типичните лечения включват:

  • Химиотерапия: Лечението често е с химиотерапия за намаляване на тумора.
  • Хирургия: Хирургията за отстраняване на тумора обикновено следва кръг от химиотерапия. Премахването на тумора ще премахне и външния вид на люспите от лук.
  • Радиация: Понякога след операция се използва радиация за убиване на останалите ракови клетки.

Какви са перспективите за деца със сарком на Юинг?

Както при всички видове рак, саркомът на Юинг има най-доброто перспектива когато се диагностицира и лекува навреме. Според Американско общество за борба с ракаобщата 5-годишна относителна преживяемост за саркома на Юинг е била 63% между 2012 г. и 2018 г. Допълнителните 5-годишни относителни нива на преживяемост са:

  • Тумор в ранен стадий: 83%
  • Регионално разпространение на рака: 71%
  • Далечно разпространение на рака: 39%

Важно е да запомните, че тези проценти на преживяемост се основават на данни, събрани между 2012 г. и 2018 г. През последното десетилетие има значителни подобрения в лечението на саркома на Юинг и е вероятно настоящите проценти на преживяемост да отразяват това.

Освен това индивидуалните резултати се влияят от фактори като възраст, генетика, реакция към лечението и цялостно здраве.

Саркомът на Юинг е вид рак на костите, който засяга предимно деца и тийнейджъри.

Туморите, свързани със саркома на Юинг, могат да създадат вид, подобен на кора от лук, при сканиране на изображения. Това се случва, защото туморите могат да стимулират растежа на мембрана, която обгражда костите.

Диагнозата на саркома на Юинг помага да се разграничи от други видове рак на костите, като остеосаркома, и включва образни тестове, биопсии и генетични изследвания.

Лечението за убиване на ракови клетки и премахване на тумори също ще премахне появата на люспи от лук, причинени от тумори.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss