Възможно ли е наддаване на тегло по време на овулация?

Може да качите малко тегло по време на овулация поради подуване на корема. Обикновено е временно.

Когато сте в овулация, може да откриете, че теглото ви леко се увеличава. Това може да е причинено от подуване на корема, често срещан симптом на овулация.

По време на менструалния цикъл нивата на хормоните ви се променят. Хормоните могат да повлияят на задържането на течности, така че да сте по-подути през определени фази от менструалния цикъл.

Ако теглото ви остане същото по време на овулация, това не е причина за безпокойство. Не всеки се подува по време на овулация.

Може дори да откриете, че тежите по-малко по време на овулация, отколкото по време на предменструалната фаза. Някои хора са по-подути – и следователно тежат повече – точно преди цикъла си.

Подуване и наддаване на тегло

По време на менструалния цикъл настъпват определени хормонални промени.

Точно преди овулацията нивата на лутеинизиращия хормон (LH) се повишават. Също така ще имате повишени нива на фоликулостимулиращ хормон (FSH). Естрогенът и тестостеронът също достигат своя връх по време на овулаторната фаза.

Тези хормонални промени стимулират процеса на овулация. По време на овулацията фоликул в яйчника се разкъсва, освобождавайки яйцеклетка. След това яйцето се премества във фалопиевата тръба, където може да бъде оплодено от сперма.

Смята се, че този скок на LH и FSH може да доведе до задържане на течности (известно също като подуване) по време на овулация.

А 2011 проучване документирането на задържане на течности при 62 участници за една година установи, че подуването е често срещан симптом на овулация. Проучването отбелязва, че подуването започва приблизително 5 дни преди овулацията и продължава до менструацията.

А 2017 проучване отбелязва, че тази връзка между овулаторните хормони и подуването на корема не е напълно разбрана.

Въпреки това, ако напълнеете по време на овулация, това вероятно не е причина за безпокойство – това е често срещан симптом на овулация, който не е непременно сигнал за основно здравословно състояние.

Други признаци на овулация

Овулацията обикновено настъпва около 12 до 16 дни след началото на вашия цикъл, въпреки че датата зависи от редовността и продължителността на вашия менструален цикъл.

Други често срещани признаци и симптоми на овулация включват:

 • Болка при овулация: Може да почувствате боцкане или пукане в областта на таза. Болката при овулация (mittelschmerz) не е причина за безпокойство, но силната болка в яйчниците може да бъде причинена от друго състояние. Ако изпитвате изтощителна болка в яйчниците, помислете за назначаване на лекар.
 • Повишаване на температурата: По време на овулация Вашата базална телесна температура (BBT) може да се повиши с около 1°F точно след настъпването на овулацията. BBT се отнася до вашата температура, когато се събудите за първи път сутрин.
 • Промени в цервикалната слуз: Около времето на овулацията цервикалната слуз може да е прозрачна, еластична и хлъзгава, като несготвен яйчен белтък. Възможно е също да имате повече секрет точно преди овулацията.
 • Чувствителност на гърдите: Може да почувствате подути гърди или разранени зърна по време на овулацията.
 • Повишаване на либидото: Някои хора установяват, че либидото им е по-високо по време на овулация. Това може да се дължи на повишени нива на естроген и тестостерон.
 • Кървене: Може да получите малко кървене или зацапване по време на овулация. Обикновено овулационното кървене е розово или яркочервено на цвят. Според проучване от 2012 г. около 5% на хората кървят по време на овулация. Макар и необичайно, това не е непременно причина за безпокойство.

Можете да оцените овулацията, като наблюдавате симптомите си и проследявате менструалната си карта.

Това е основата на метода за информираност за плодовитостта (FAM), естествена стратегия за семейно планиране, която може да ви помогне да забременеете или да избегнете бременност.

Можете също да използвате тестове за овулация или предиктори, за да ви помогнат да определите кога сте в овулация. Те обаче не са 100% точни и не могат да диагностицират състояния на плодовитостта.

Съвети за справяне с подуването, свързано с овулацията

Свързаното с овулацията подуване може да бъде доста неудобно.

За да намалите подуването на корема, можете да опитате:

 • избягване на храни, които причиняват газове, като леща, зеле и газирани напитки
 • избягване на дъвка, което може да ви накара да поглъщате допълнително въздух
 • яжте бавно и старателно дъвчете храната си, за да подобрите храносмилането
 • нежно масажирайте корема си
 • извършване на физическа активност редовно
 • пиене на много вода
 • разходка след хранене за подпомагане на храносмилането
 • приемане на пробиотици или пробиотични добавки за подпомагане на храносмилането
 • използване на добавки с фибри и други лекарства за запек, ако имате запек

Може да помислите дали някои храни ви карат да подувате. Ако се подуете повече след определени хранения, запишете го – може да имате чувствителност към храна.

Кога трябва да посетите лекар или друг медицински специалист?

Наддаването на тегло по време на овулация е често срещано явление. Това не е непременно признак на някакво основно здравословно състояние. По същия начин подуването на корема рядко е причина за безпокойство.

Въпреки това, потърсете спешна помощ, ако почувствате внезапна, силна болка в таза, която може да се излъчва към корема, гърба или отстрани, особено ако е придружена от:

 • гадене или повръщане
 • треска
 • студена или лепкава кожа
 • бързо дишане
 • замаяност
 • тежко вагинално кървене

Въпреки че причината не винаги може да е сериозна, тези симптоми могат да бъдат признак на разкъсана киста на яйчника или усукване на яйчника.

Долния ред

Някои хора наддават на тегло по време на овулация. Наддаването на тегло и подуването на корема не са непременно нещо, за което да се тревожите – това са често срещани симптоми на овулация, които хормоналните промени могат да причинят.

Ако обаче изпитвате подуване на корема заедно със силна болка, потърсете спешна помощ.


Сиан Фъргюсън е писател на свободна практика за здравето и канабиса, базиран в Кейптаун, Южна Африка. Тя е страстна за това да даде възможност на читателите да се грижат за психическото и физическото си здраве чрез научно обоснована, емпатично поднесена информация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss