Възможности за лечение на тардивна дискинезия

Тардивната дискинезия (TD) е двигателно разстройство, което се развива от приема на лекарства, блокиращи допаминовите рецептори, като някои антипсихотици от първо поколение („типични“). Причинява неконтролирани движения в тялото.

Има опции за справяне с това състояние и понякога то може да бъде излекувано напълно. Лекарят може да препоръча смяна на лекарства, за да се забави прогресията на TD.

Други опции включват лекарства, предназначени за насочване на TD, определени добавки или промени в начина на живот.

Смяна на основното Ви лекарство

Тъй като TD е свързан с определени лекарства, отпускани с рецепта, като антипсихотици от първо поколение, някои лекари може да препоръчат намаляване на дозата или преминаване към версия от второ поколение.

Например, ако приемате антипсихотик от първо поколение за лечение на шизофрения, лекарят може да предпише версия от второ поколение, която е по-малко вероятно да причини TD, като рисперидон или кветиапин.

При някои хора обаче симптомите на TD продължават дори след преустановяване на употребата на антипсихотик от първо поколение. Част от проблема е, че TD се развива за дълъг период от време, обикновено няколко години. Спирането на възможно лекарство, свързано с TD, не винаги обръща началото на това двигателно разстройство.

Има също някои доказателства, че атипичните лекарства, блокиращи допаминовите рецептори, могат допълнително да влошат симптомите на TD. Ако лекар смени основното ви лекарство от типичен към различен антипсихотик, той ще иска редовно да ви проверява за TD.

Лекарства за TD

Лекарството, което е одобрено за лечение на TD, може да помогне за облекчаване на симптомите, без да спирате основното си лекарство. Те включват деутетрабеназин (Austedo) и валбеназин (Ingrezza).

Въпреки че тези лечения не лекуват TD, те могат да помогнат за спиране на прогресията му, като същевременно намаляват симптомите. И двете лекарства действат чрез инхибиране на протеини на везикуларен моноаминов транспортер тип 2 (VMAT2) в мозъка, което може да помогне за намаляване на излишните нива на допамин, допринасящи за TD.

Дейтетрабеназин

Продаван под търговската марка Austedo, това лекарство се използва за лечение на TD, както и други двигателни нарушения, като хорея на Хънтингтън. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) го одобри за TD през 2017 г.

Когато се използва за TD, лекарят може да предпише по-висока начална доза и постепенно да я намали до поддържаща доза.

Въпреки че не е доказано, че това лекарство напълно премахва симптомите, като неконтролирани движения, има шанс те поне да се подобрят. Всъщност едно 12-седмично клинично проучване установиха, че деутетрабеназин значително намалява симптомите на TD с малко странични ефекти.

Валбеназин

Валбеназин (Ingrezza) се предписва предимно за лечение на TD. FDA също одобри това лекарство за TD през 2017 г. Подобно на деутетрабеназин, валбеназин се предписва в по-високи дози в началото.

Клиничните проучвания показват, че валбеназин може да подобри симптомите на TD при някои хора, въпреки че е вероятно те да се появят отново или да се влошат, след като спрете приема на това лекарство.

Дълбока мозъчна стимулация

Дълбоката мозъчна стимулация (DBS) е вид операция, която обикновено се използва за лечение на неврологични разстройства с помощта на имплантирано устройство в мозъка ви, което помага да се контролират движенията на тялото. Може също да помогне за лечение на симптоми на дистония, като неволни мускулни движения.

Докато DBS не се счита за лечение от първа линия за TD, той може да бъде безопасна и ефективна опция за тежка TD, която не реагира на лекарства.

Ботокс инжекции

Инжекциите с ботулинов токсин тип А (ботокс) са може би най-известни като козметични процедури. Начинът, по който това лекарство помага да се блокират целевите нерви и мускули, може да бъде полезно за различни други състояния, включително мигрена, дистония и свръхактивен пикочен мехур.

Инжекциите с ботокс се изследват за TD поради клинично доказаните им ефекти върху други двигателни нарушения.

Добавки, използвани за ТД

Освен лекарствата, може да помислите да говорите с лекар, за да видите дали приемането на определени добавки може да помогне на вашите симптоми на TD. Въпреки че са необходими по-дългосрочни изследвания по отношение на безопасността и ефикасността, следните добавки в момента показват най-обещаващите:

  • Витамин Е: Този мастноразтворим витамин е може би най-широко изследваната добавка за TD. Докато витамин Е не може да предотврати TD, изследване предполага че може да помогне за спиране на влошаването на симптомите. Един преглед от 2018 г съобщава, че витамин Е може да бъде най-ефективен в рамките на 5 години от началото на TD.
  • Витамин B6: Според а Мета-анализ за 2020 гтози витамин В може да помогне за лечение на симптоми на TD, особено когато се използва заедно с витамин Е и инхибитори на VMAT2.
  • Гинко билоба: Тази билкова добавка има антиоксидантни и противовъзпалителни компоненти, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на TD, когато се комбинират с лекарства, въпреки че са необходими повече изследвания.

Промени в начина на живот

Докато TD се причинява от приема на определени лекарства за дълъг период от време, някои промени в начина на живот могат да намалят риска от развитие на това двигателно разстройство. Те включват отказване от пушенето и избягване на употребата на вещества.

Освен това, неконтролираният диабет може да увеличи риска от развитие на TD, докато приемате блокери на допаминовите рецептори. Говорете с лекар за начини, по които можете да помогнете да управлявате нивата на кръвната си захар, включително лекарства за диабет, балансирана диета и редовни упражнения.

TD е сложно състояние, което в крайна сметка може да стане изтощително. Ранната диагностика е важна, за да може лекарят да ви помогне да лекувате и управлявате това двигателно разстройство.

Точно както TD не се причинява от едно конкретно лекарство, няма универсално лечение.

Не спирайте приема на предписани лекарства без одобрението на лекар. Важно е да прецените възможностите си с лекар и да опитате друг метод, ако някой не работи за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss