Всичко, което трябва да знаете за радиацията при рак на щитовидната жлеза

Лъчевата терапия използва високоенергийно лъчение за насочване и унищожаване на раковите клетки на щитовидната жлеза.

Ако вие или ваш близък сте били диагностицирани с рак на щитовидната жлеза, естествено е да се чувствате претоварени и несигурни относно най-добрия курс на лечение.

Лъчевата терапия е често срещана и ефективна възможност за лечение на рак на щитовидната жлеза. Целта му е да унищожи всички останали ракови клетки след операция или да намали тумори, които не могат да бъдат отстранени хирургически.

Проучването на различни видове лъчева терапия, как работи и какво да очаквате по време и след лечението може да ви помогне да се почувствате по-уверени в избора си на лечение.

Какъв вид лъчева терапия се използва за рак на щитовидната жлеза?

Има два основни вида лъчева терапия, които се използват за рак на щитовидната жлеза: терапия с радиоактивен йод (RAI) и терапия с външен лъч (EBRT).

Видът на лъчетерапията, която получавате, ще зависи от различни фактори, като стадия на вашия рак, размера и местоположението на тумора и цялостното ви здраве.

Терапия с радиоактивен йод (RAI)

Терапия с радиоактивен йод (RAI) включва приемане на малко количество радиоактивен йод под формата на хапче или течна форма. Радиоактивният йод се абсорбира от всички останали клетки на щитовидната жлеза, включително раковите клетки, и ги унищожава отвътре.

RAI се използва най-често при хора с папиларен или фоликуларен рак на щитовидната жлеза, които са най-честите видове рак на щитовидната жлеза.

Външна лъчева терапия (EBRT)

Външна лъчева терапия (EBRT) използва машина за доставяне на високоенергийни радиационни лъчи към засегнатата област извън тялото ви. Лъчението се фокусира върху щитовидната ви жлеза или останалите ракови клетки след операция, за да ги унищожи или свие.

Има няколко вида EBRT, включително:

 • Модулирана по интензитет лъчетерапия (IMRT): IMRT използва усъвършенствана компютърна технология, за да оформи радиационните лъчи, за да съответстват на формата на тумора.
 • Стереотактична лъчетерапия на тялото (SBRT): SBRT доставя високи дози радиация на тумора от множество ъгли в няколко много прецизни лечебни сесии.
 • Протонна терапия: Протонната терапия използва протони (малки, положително заредени частици), за да достави радиация на раковата тъкан.

Как действа радиацията при рак на щитовидната жлеза?

Целта на лъчевата терапия е да достави достатъчно висока доза радиация, за да причини значително увреждане на ДНК на раковите клетки.

С течение на времето увредените ракови клетки се елиминират от тялото чрез клетъчна смърт или чрез реакция на имунната система.

Какво да очаквате за лъчева терапия на щитовидната жлеза

Ето някои общи неща, които можете да очаквате, когато получавате лъчева терапия за рак на щитовидната жлеза:

 • Сесия за планиране: Това включва образни изследвания, като CT сканиране, MRI или PET сканиране, за да помогне на радиационния онколог да планира вашето лечение.
 • Лечебни сесии: Лъчевата терапия обикновено се извършва амбулаторно, което означава, че можете да се приберете у дома след всяка сесия.
 • Странични ефекти: Лъчевата терапия може да причини нежелани реакции, които могат да включват умора, дразнене на кожата или гадене. Ако получите RAI, може да се наложи да останете в изолация за няколко дни след лечението, за да предотвратите излагането на други хора на радиоактивния йод.
 • Последващи срещи: Ще имате последващи срещи с вашия радиационен онколог, за да наблюдавате напредъка си и да оцените ефективността на лечението. Може също да имате образни изследвания, като компютърна томография или ултразвук, за да проверите размера на тумора.

Колко дълго е лъчевата терапия за рак на щитовидната жлеза?

EBRT за рак на щитовидната жлеза може да изисква няколко седмици лечение, като ежедневните сесии продължават по няколко минути. Лечението с RAI обикновено се случва за по-дълъг период от време. Възстановяването от всяко лечение с RAI е по-дълго поради излагане на радиоактивен йод.

Колко лъчеви сесии са необходими при рак на щитовидната жлеза?

Външна лъчева терапия (EBRT) често се прилага в ежедневни сесии, от понеделник до петък, за период от 5 до 7 седмици. Общият брой сесии може да бъде около 25 до 30.

Ако обаче получавате лечение с RAI, може да се наложи да ходите на лечение на всеки три месеца, докато ракът ви изчезне.

За някои един сеанс е достатъчен за лечение на рак на щитовидната жлеза. Въпреки че вероятно ще се нуждаете от по-малко сесии с RAI, може да се наложи да бъдете хоспитализирани за няколко дни в изолация след всяка сесия, в зависимост от дозата на вашето лечение.

Какъв е успехът на радиацията при рак на щитовидната жлеза?

Степента на успеваемост на лъчевата терапия за рак на щитовидната жлеза зависи от няколко фактора, като стадия и вида на рака на щитовидната жлеза и приложената доза радиация.

един проучване установиха, че 10-годишната преживяемост при хора с рак на щитовидната жлеза, които са получили лъчева терапия, е 61,5%. Тези, чийто рак е бил само в областта на шията им (той не се е разпространил в други части на тялото им), са имали по-висок процент на преживяемост: 84,6% след 5 години и 80,3% след 10 години.

Според Американско общество за борба с ракатова са 5-годишните нива на преживяемост за различни видове рак на щитовидната жлеза (всички локализирани, което означава, че ракът не се е разпространил в други части на тялото):

 • Папиларен рак на щитовидната жлеза: над 99,5%
 • Фоликуларен рак на щитовидната жлеза: над 99,5%
 • Медуларен рак на щитовидната жлеза: над 99,5%
 • Анапластичен рак на щитовидната жлеза: 39%

Какви са страничните ефекти от радиацията при рак на щитовидната жлеза?

Някои често срещани странични ефекти от лъчева терапия за рак на щитовидната жлеза включват:

 • умора
 • кожни промени
 • подуване или възпаление
 • затруднено преглъщане
 • суха уста
 • промени във вкуса
 • пресипналост
 • гадене и повръщане

Болезнено ли е облъчването на щитовидната жлеза?

Самото облъчване не е болезнено. Въпреки това, някои хора могат да изпитат дискомфорт или болка в областта на врата или гърлото в резултат на лечението.

Живот след лъчева терапия за рак на щитовидната жлеза

Повечето хора са в състояние да възобновят обичайните си дейности в рамките на няколко седмици до няколко месеца след лечението.

Някои възможни промени или корекции в ежедневието след лъчева терапия за рак на щитовидната жлеза могат да включват:

 • Последващи срещи: Може да се наложи да имате редовни прегледи при вашия здравен екип, за да наблюдавате напредъка си и да проверявате за признаци на рецидив на рак.
 • Лекарства: Може да се наложи да приемате лекарства за заместване на хормоните на щитовидната жлеза, за да замените хормоните, които щитовидната ви жлеза вече не произвежда.
 • Емоционална подкрепа: Диагнозата и лечението на рак могат да бъдат емоционално предизвикателни. Много болници и онкологични центрове имат социални работници или навигатори за пациенти, които могат да ви помогнат да се свържете със съветници или местни групи за подкрепа.

Долен ред

Лъчевата терапия е ефективна възможност за лечение на рак на щитовидната жлеза, тъй като може да се насочи към раковите клетки, като същевременно минимизира увреждането на здравите тъкани.

Важно е да запомните, че пътуването на всеки с рака е уникално, но с правилния план за лечение е възможно да се преодолее ракът на щитовидната жлеза и да се продължи напред с надежда и позитивност.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss