Всичко, което трябва да знаете за лезиите от херпес зостер

Лезиите от херпес зостер могат да се появят навсякъде по тялото ви. Лезиите по лицето или в устата ви са по-редки, но могат да бъдат по-сериозни. Лезиите престават да бъдат инфекциозни, след като се покрият с кора, но може да отнеме седмици, за да се изчистят.

Херпес зостер, наричан още херпес зостер, е вирусна инфекция, причинена от вируса варицела-зостер. Това е същият вирус, който причинява варицела. За разлика от варицелата, херпес зостер е най-често при възрастни 60 годишен.

Най-разпознаваемият симптом на херпес зостер е обрив, съставен от групи от лезии на херпес зостер. Може да не винаги имате обриви или лезии с херпес зостер, но те обикновено сигнализират за активна инфекция.

Прочетете, за да научите повече за това как да идентифицирате лезиите от херпес зостер, къде най-често се появяват по тялото ви и как можете да ги лекувате и управлявате.

Как изглеждат лезиите от херпес зостер?

Един от най-ранните признаци на херпес зостер е изтръпване или парене в определени области на тялото ви. Лезиите от херпес зостер често се появяват в тези области със забележими признаци и модели, включително:

 • наподобяващи карфиол по форма
 • състоящ се от малки подутини, покрити с пълни с гной мехури, които могат да изтекат течност, съдържаща вирус, когато са повредени
 • появяващи се в клъстер, лента или ивица
 • показвайки се само от едната страна на тялото в даден момент
 • придобивайки червеникав, розов, кафеникав или лилав цвят, в зависимост от тена на кожата ви

Къде се появяват лезиите от херпес зостер по тялото?

Лезиите от херпес зостер са най-чести около кръста и ребрата в така наречената зона на пояса на херпес зостер. Но те могат да се появят и на лицето или в устата ви.

Навсякъде по кожата ви

Херпес зостер най-често се появява по протежение на дерматомите. Това са участъци от кожата ви, които са гъсти с нерви, които се свързват директно с гръбнака ви.

Дерматомите са навсякъде по тялото, с изключение на лицето. Вирусът на херпес зостер може да се движи по сензорни нервни пътища, които минават от гръбначния ви мозък навън към кожата, където нервните пътища завършват по протежение на дерматомите.

Именно тук инфекцията с херпес зостер най-често създава лезии. Основните дерматоми около ребрата и талията са най-податливи на лезии, причинени от инфекция с херпес зостер.

На лицето или клепачите

Лезиите от херпес зостер понякога се появяват от едната страна на лицето или клепачите. Лезиите са много по-рядко срещани в тази област, но и много по-сериозни.

Важно е незабавно да потърсите медицинска помощ, ако имате лезии от херпес зостер по лицето или очите. Нелекуваните или сериозни инфекции на херпес зостер могат да доведат до:

 • продължителна нервна болка (постхерпетична невралгия)
 • слабост или парализа на лицевите мускули
 • пневмония
 • повишен риск от инсулт
 • възпаление в мозъка (енцефалит)
 • увреждане на очите
 • временна или постоянна слепота

Херпес зостер, който засяга очите ви, е спешна медицинска помощ

Отидете незабавно в местното отделение за спешна помощ или спешно отделение, ако имате лезии от херпес зостер по лицето или очите.

В устата си

Лезиите от херпес зостер понякога се появяват в устата ви. Те се появяват в тъканите на лигавицата, податливи на инфекция, особено ако имунната ви система е слаба поради заболяване или здравословно състояние.

Лезиите от херпес зостер в устата са по-рядко срещани. Ако ги получите, можете да раздразните лезиите, когато ядете, преглъщате или говорите. Това може да доведе до отваряне на блистера, което увеличава риска от бактериална инфекция.

Лезиите от херпес зостер в устата ви също могат да повлияят на усещането ви за вкус. Дълготрайна или сериозна инфекция може трайно да промени вкуса ви.

Може ли херпес зостер да причини лезии на мозъка ви?

Херпес зостер в мозъка е изключително рядко. Но херпес зостер понякога може да се разпространи от вашите нерви в гръбначния мозък и мозъка. Това е по-вероятно, ако лезиите от херпес зостер се появят на лицето или очите ви.

Когато това се случи, рискът от инсулт или менингит – когато мембраните около гръбначния и мозъка ви се заразят – се увеличава значително.

Колко дълго продължават лезиите от херпес зостер?

Лезиите от херпес зостер често продължават около 3 до 5 седмици, преди да започнат да изчезват.

Ето средна времева линия за херпес зостер, от най-ранните симптоми до момента, в който лезиите започнат да изчезват:

 • Дни 1 до 5: Лезиите се появяват 1 до 5 дни след началото на изтръпване, парене или сърбеж.
 • Дни 5 до 7: Лезиите често се превръщат в пълни с течност мехури.
 • Дни 7 до 10: Мехурите изсъхват или се покриват и се превръщат в струпеи.
 • Дни 10 до 21: Струпеите падат и зарастват.

Херпес зостер оставя ли белези?

Лезиите от херпес зостер от леки инфекции обикновено не оставят белези, особено ако нямате мехури, които се отварят и оставят струпеи.

Не забравяйте да третирате струпеи, останали след лезии, с локални мехлеми или кремове, които могат да помогнат за заздравяването на кожата. Счупените мехури могат да причинят белези.

Какво е лечението на лезиите от херпес зостер?

Херпес зостер няма лечение. Лечението се фокусира върху намаляване на тежестта на вашите симптоми, предотвратяване на болезнени или дълготрайни усложнения и подпомагане на по-бързото зарастване на лезиите.

Потърсете лечение в рамките на 72 часа след като за първи път сте забелязали лезиите.

Някои лечения за лезии от херпес зостер включват:

 • перорални антивирусни лекарства за облекчаване на болката и за по-бързо излекуване
 • локални кремове или гелове като лидокаин за болка и сърбеж

 • противовъзпалителни лекарства като ибупрофен за облекчаване на болката и намаляване на подуването от лезии
 • наркотични болкоуспокояващи за силна болка
 • антиконвулсанти или антидепресанти за хронична болка
 • антихистамини за сърбеж

Как мога да се справя с лезиите от херпес зостер у дома?

Можете да лекувате симптомите на лезии от херпес зостер и у дома. Опитайте някои от следните методи, за да облекчите болката, сърбежа и други свързани симптоми на херпес зостер:

 • Използвайте студен компрес, за да охладите кожата си и да облекчите болката.
 • Къпете се в хладка вода, за да облекчите болката и да почистите лезиите.
 • Подсилете диетата си с храни, богати на витамини А, В12, С и Е.
 • Нанесете каламинов лосион, за да помогнете със сърбежа.

Лезиите от херпес зостер заразни ли са?

Херпес зостер лезиите са само заразно ако някой, който не е боледувал от варицела или не е ваксиниран срещу вируса варицела-зостер, влезе в контакт с течността от отворен, течащ мехур. Това е така, защото течността в лезиите на херпес зостер съдържа вируса на варицела-зостер.

Когато някой, който не е ваксиниран срещу вируса или никога не е боледувал от варицела, се зарази с вируса, той може да развие варицела. След като са прекарали варицела, те са изложени на риск от херпес зостер – особено когато остареят.

Лезиите с кора от херпес зостер не са заразни.

Повечето лезии от херпес зостер изчезват за няколко седмици с лечение и не оставят забележими белези или странични ефекти.

Посетете лекар в рамките на 72 часа след като забележите лезии от херпес зостер, за да получите правилното лечение и да предотвратите сериозни инфекции или усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss