Всичко за дозировката на Prolia

Въведение

Ако имате остеопороза или имате риск от загуба на костна маса, Вашият лекар може да Ви предложи Prolia (денозумаб) като опция за лечение за Вас.

Prolia е лекарство с рецепта, което лекува остеопороза и намалява загубата на костна маса при определени хора. По-конкретно, той се използва при следните възрастни, които имат висок риск от костни фрактури:

  • жени* с остеопороза, които са преминали през менопауза
  • мъже* с остеопороза
  • мъже или жени с остеопороза, които приемат дългосрочно кортикостероидни лекарства
  • мъже, които получават определени лечения, които намаляват нивата на мъжкия хормон за рак на простатата, който не се е разпространил в други части на тялото
  • жени, които получават адювантно лечение** за рак на гърдата с определени лекарства, които намаляват нивата на женските хормони

* В тази статия използваме термините „мъж“ и „жена“, за да обозначим нечий пол, определен при раждането. За информация относно разликата между пол и пол вижте тази статия.
** Адювантното лечение се използва за предотвратяване на повторното връщане на рак, след като е бил лекуван в миналото.

Подробности за наркотиците

Prolia се предлага като течен разтвор, който се прилага като инжекция под кожата Ви от Вашия лекар.

Prolia съдържа активното лекарство денозумаб. Той принадлежи към клас лекарства, наречени RANK лигандни инхибитори. (Класът лекарства е група лекарства, които действат по подобен начин.)

С течение на времето Prolia може да намали загубата на костна маса и да направи костите ви по-здрави. Вашият лекар може също да Ви накара да приемате определени добавки, които съдържат калций и витамин D, докато приемате Prolia.

Тази статия описва дозировката на Prolia, включително неговата форма, сила и как да приемате лекарството. За да научите повече за Prolia, вижте тази задълбочена статия.

Забележка: Тази статия обхваща типичните дози на Prolia, които са предоставени от производителя на лекарството. Но когато използвате Prolia, винаги приемайте дозата, предписана от Вашия лекар.

Каква е дозата на Prolia?

Този раздел обхваща често срещани въпроси относно дозировката на Prolia.

Каква е формата на Prolia?

Prolia се предлага като течен разтвор в предварително напълнена спринцовка. Прилага се като инжекция под кожата от Вашия лекар. Те ще инжектират Prolia под кожата на корема, горната част на ръката или горната част на бедрото.

Това не е често срещано, но в редки случаи Вашият лекар може да Ви посъветва сами да инжектирате дози Prolia. За да научите повече за това, вижте „Как се дава Prolia?“ раздел директно отдолу.

Каква сила има Prolia?

Prolia се предлага като предварително напълнена спринцовка, която съдържа 60 милиграма (mg) от лекарството. Всяка предварително напълнена спринцовка съдържа един милилитър течен разтвор, който съдържа една доза от лекарството.

Каква е типичната дозировка на Prolia?

Информацията по-долу описва дозираното количество Prolia, което обикновено се използва или препоръчва. Въпреки това, Вашият лекар ще определи най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Обичайната инжекционна доза Prolia е 60 mg. Ще получавате една инжекция Prolia на всеки 6 месеца.

Дългосрочно ли се използва Prolia?

Да, Prolia обикновено се използва като дългосрочно лечение. Прилага се по схема на дозиране от една инжекция на всеки 6 месеца. Ако вие и вашият лекар прецените, че Prolia е безопасен и ефективен за вас, вероятно ще го използвате дългосрочно.

Как се дава Prolia?

Prolia се прилага като инжекция под кожата Ви от Вашия лекар. Те ще инжектират Prolia под кожата на корема, горната част на ръката или горната част на бедрото.

Ако имате въпроси какво да очаквате по време на назначенията си за инжектиране, говорете с Вашия лекар.

В редки случаи Вашият лекар може да Ви накара да си инжектирате Prolia у дома. Ако Вашият лекар посъветва това, той ще Ви покаже как да инжектирате лекарството. Производителят на Prolia също предоставя някои инструкции за самоинжектиране, както и видео, демонстриращо как да инжектирате Prolia.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често срещани въпроси относно дозировката на Prolia.

Колко години мога да приемам Prolia?

Можете да продължите да приемате Prolia толкова години, колкото препоръча Вашият лекар. Проучванията на лекарството са направени за период от 3 години, но може да се използва за по-дълги периоди от време.

Доказано е, че Prolia е безопасен и ефективен вариант за лечение на остеопороза и намаляване на костната загуба. Докато нямате проблеми със страничните ефекти, Вашият лекар може да Ви препоръча дългосрочно използване на Prolia.

Къде мога да намеря видеоклип, който ми показва как да инжектирам Prolia?

В повечето случаи Вашият лекар или друг медицински специалист ще Ви постави инжекции с Prolia. Повечето хора получават своите инжекции Prolia в лекарския кабинет или клиника.

Но в някои редки ситуации Вашият лекар може да реши, че можете да си направите инжекции с Prolia у дома. Това може да не е опция за всеки. Вашият лекар ще определи дали инжекциите у дома са подходящи за Вас.

Ако ще инжектирате Prolia у дома, Вашият лекар ще Ви даде инструкции за дозиране. Можете също да гледате това видео, което ви показва как да инжектирате Prolia.

Ако инжектирате Prolia у дома, важно е да изхвърлите използваните спринцовки Prolia правилно. Най-добре е да използвате контейнер за остри предмети, който можете да получите от повечето аптеки. Или посетете Агенцията по храните и лекарствата (FDA) уебсайт за да научите как безопасно да се отървете от използвани спринцовки.

Колко често ще получавам инжекции с Prolia?

Честотата на дозиране на Prolia е една инжекция на всеки 6 месеца. Ако имате други въпроси относно получаването на вашите инжекции Prolia, говорете с Вашия лекар.

Ами ако пропусна доза?

Ако пропуснете среща, за да получите вашата инжекция Prolia, обадете се в кабинета на Вашия лекар възможно най-скоро, за да пренасрочите. Медицинският персонал ще Ви помогне да определите кога трябва да получите следващата доза Prolia.

За да сте сигурни, че няма да пропуснете час за вашата инжекция, опитайте да зададете напомняне на телефона си.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Вашият лекар може да Ви даде възможност да инжектирате дозите си Prolia у дома. Тази опция не се използва често. Но ако сами инжектирате дози, внимавайте да не използвате повече Prolia, отколкото е предписал Вашият лекар. Използването на повече от това може да доведе до сериозни странични ефекти.

Какво да направите, в случай че смятате, че сте получили твърде много Prolia

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако смятате, че сте получили твърде много Prolia. Можете също да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американската асоциация на центровете за контрол на отравянията или да използвате нейния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или местния номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Какво да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват типичната дозировка, предоставена от производителя на лекарството. Ако Вашият лекар Ви препоръча Prolia, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Ето някои примери за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

  • Ще помогне ли по-ниска доза Prolia да намали риска от странични ефекти от това лекарство?
  • Трябва ли да получа по-висока доза Prolia, ако вече съм имал костни фрактури?
  • Ще се промени ли дозата ми Prolia, ако костите ми станат по-силни с течение на времето?
  • Ще трябва ли да продължа лечението с Prolia, дори ако костите ми станат по-силни с течение на времето?

Попитайте фармацевт

Въпрос:

Как ще разбера дали моята доза Prolia работи за мен?

Анонимен пациент

A:

Prolia работи за намаляване на загубата на кост и намалява риска от фрактура с течение на времето. Няма да почувствате, че лекарството действа в тялото ви, но Вашият лекар ще наблюдава определени резултати от лабораторни тестове, за да провери дали Prolia работи за Вас.

По-конкретно, Вашият лекар ще извърши тест за костна минерална плътност, за да измери здравината на костите Ви. Въз основа на резултатите от този тест Вашият лекар ще определи дали Prolia е ефективен за Вас.

Ако имате въпроси дали Prolia е подходяща за Вас, говорете с Вашия лекар.

Нийл Пател, фармацевтОтговорите представляват мненията на нашите медицински експерти. Цялото съдържание е строго информационно и не трябва да се счита за медицински съвет.

Опровержение: Healthline положи всички усилия да се увери, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Въпреки това, тази статия не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да приемете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да покрива всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или нежелани реакции. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или лекарствената комбинация е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или за всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss