Време е да спрем да се хвалим, че не спим достатъчно

Илюстрация от Мария Родригес

Едно от първите неща, които забелязах, когато се преместих в северната част на щата от Ню Йорк, беше колко много се наслаждавах на тишината и спокойния ритъм на живот.

Има милион неща, които обичах в града, но не харесвах конкурентоспособността; необходимостта да бъде супер зает през цялото време; липсата на сън поради споменатата заетост и на всичкото отгоре блясъка от липсата на достатъчно сън.

Разбира се, това нездравословно самохвалство не е ограничено до Ню Йорк – и ако има нещо положително, което да излезе от пандемията, надяваме се, че това ще бъде нашата колективна прегръдка за забавяне на нещата. И все пак, с всички онези есета, които поддържат по-малко неистов начин на живот, ние все още сме красива зает.

Ние практически се социализираме и работим по-дълго, сега, когато никога не напускаме домашните си офиси. Лично аз съм малко уморен да слушам как хората се хвалят колко са заети и колко малко спят, сякаш това е нещо добро или благородно.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), една трета от възрастните не спят редовно. Докато в някои случаи това се дължи на безсъние или други нарушения на съня, повечето хора не спят достатъчно, защото удължават будните си часове от рано сутрин до късно през нощта, често с вярата, че са непобедими .

Има огромни медицински доказателстваобаче, че добрият сън е от решаващо значение за доброто здраве и че обратното може да доведе до здравословни състояния като диабет и затлъстяване.

Някои изследователи дори поставят под съмнение ефекта, който лятното часово време може да има върху съня ни, достатъчно, за да обмислят напълно да се отърват от него, защото допълнителният час сън, според тях, е толкова важен.

Поддържане на мачо стереотипи

Миналата година излезе проучване, наречено Стереотип за мъжественост, лишена от сън, в което авторите проведоха 12 експеримента с над 2500 участници, задаващи въпроси за собствения си сън, тяхното възприятие за сън и начина, по който преценяват себе си и другите въз основа на това колко спят. те получават.

Експериментите установяват, че обществото вижда мъжете, които спят по-малко, като по-мъжествени и ги оценява по-положително. (Забележка: Те не откриха, че същото е вярно и за жените.)

Д-р Нерина Рамлахан, физиолог, експерт по съня и базиран в Лондон автор, смята, че има два вида безсънни самохвалци. Първата, обяснява тя, е „видът на мачизъм“, който виждате в градовете – корпоративни ръководители, които смятат, че нямат нужда от сън.

„Цялата култура в града е просто да отделяте парченца от съня си в двата края, за да свършите работата и да мислите… това показва, че сте отдадени на работата си.”

И тогава има това, което тя нарича „духовните гурута“, които нямат нужда да спят, защото са толкова просветлени.

„Мисля, че има причина природата да ни е създала да прекараме една трета от живота си в сън“, казва тя.

Защо добрата нощна почивка е от ключово значение

„Когато спим добре, имаме повече жизненост и физическа енергия“, казва Рамлахан. Когато се чувстваме добре емоционално, ние сме по-способни да се свързваме с хората около нас – близки, колеги, клиенти – и да се справяме със стреса в живота.

„Психически ние сме по-резки и фокусирани върху лазера“, казва тя. „Духовно се чувстваме по-вдъхновени и по-страстни. Събуждаш се с това, как го наричат ​​французите, joie de vivre! Този хъс за живота.”

Получаването на добър нощен сън може да доведе до повишена издръжливост и когнитивно функциониране, по-добро представяне на работа и физическо, емоционално, умствено и духовно възстановяване.

Определено открих това в собствения си живот. Не е случайно, че когато започнах да давам приоритет на съня и по-здравословния начин на живот – да пия по-малко, да ям по-чисто (по-малко гевреци, повече зеленчуци), да спортувам повече – започнах да приемам себе си и кариерата си по-сериозно.

Преди това бях в групи, свирех шоута през делничните вечери и излизах постоянно. Със сигурност не спях достатъчно и в резултат нямах енергия или издръжливост, за да положа толкова усилия в професионалните си амбиции, колкото би ми се искало.

Отрицателните ефекти от липсата на сън върху нашето здраве

Ако не спите достатъчно, може да започнете да се чувствате по-раздразнителни, изтощени, по-малко остри и по-малко мотивирани.

„Каквото и да е нашето конкретно заболяване – за някои хора това може да е мигрена, за някои може да е раздразненост на червата – каквото и да е това, което сме склонни да получим, когато сме изтощени“, казва Рамлахан. “Ако не спим достатъчно, това ще се появи.”

Рамлахан, която е работила 10 години в психиатрията, обяснява, че е видяла влиянието на липсата на достатъчно сън върху психичното здраве на хората, което често води до тревожност и депресия.

Лично аз откривам, че винаги, когато горя свещта в двата края, без да ограничавам ангажиментите си дори когато знам, че трябва да бъда, веднага получавам хрема. Тялото ми просто не ми позволява да се размина.

Смяната на часовниците

Донякъде подлежащи на дебат са негативните ефекти, свързани с лятното часово време.

Проучване от 2014 г. показва 24% увеличение на сърдечните пристъпи в деня след началото на лятното часово време през март, когато губим един час сън. Той също така показа 21% намаление след края на лятното часово време през есента, когато печелим един час.

През 2016 г. проучване показа, че през първите 2 дни след прехода към лятно часово време, процентът на исхемичния инсулт е бил с 8 процента по-висок. Изследванията показват и леко увеличение на автомобилните катастрофи.

Рамлахан вярва, че отдаваме твърде голямо значение на тази смяна на часовника, че човешките същества трябва да бъдат по-устойчиви.

„Мисля, че е подходящо да говорим за „Как ще се грижим за себе си, ако 1-часова смяна във времето ще има толкова дълбоко въздействие върху здравето ни?““ казва тя.

Тя предполага, че тези негативни ефекти не са толкова изолирани.

„Подозирам, че тези хора, които са толкова неблагоприятно засегнати от 1-часовата смяна на часовника, вече имат съществуващи медицински състояния или някои ограничения в навиците им на живот, които ги правят по-уязвими към ефектите от смяната на часовника, ” тя казва.

Значението на здравословния, холистичен начин на живот

Тайната да бъдем по-малко уязвими към смяната на часовника, смята Рамлахан, е воденето на холистичен начин на живот. С други думи, получаването на достатъчно сън е само част от пълната закуска, а не цялото хранене. Вие също трябва:

  • хранете се здравословно
  • движете се редовно
  • пийте много вода
  • не разчитайте прекалено на кофеина
  • избягвайте прекомерната консумация на алкохол
  • погрижете се за вашите взаимоотношения и ума си

„Начинът, по който спим, е отражение на това как живеем“, казва Рамлахан. „От момента, в който се събудим, ние се подготвяме за това как ще спим през нощта. Всички избори, които правим през деня, оказват влияние върху съня ни.”

Стигане до „истинската работа“

За съжаление, някои хора трябва да изгорят, преди да намерят различен начин да правят нещата.

„Това е тъжната реалност“, казва Рамлахан. Често, когато хората са препоръчани при нея за сесии за сън, те идват точно преди да стигнат до този момент.

Рамлахан ще работи с тези клиенти, за да подобри съня им (използвайки петте неща, които не се договарят за добра почивка), и само след като има забележима разлика в съня им, тя може да стигне до това, което тя нарича „истинската работа“.

Истинската работа е разкриването на корена на това защо хората избират да избягват съня – че не харесват работата си, не са щастливи във взаимоотношенията си или имат нещо друго в живота си, което им пречи.

„Понякога избираме безполезни решения по отношение на съня, защото всъщност не искаме да гледаме слона в стаята“, казва Рамлахан.

С адекватна почивка сме по-добре подготвени да се справяме с всякакви предизвикателства, пред които можем да се сблъскаме, така че да можем да процъфтяваме, а не просто да оцелеем.

Промяна на разговора

Рамлахан вярва, че начинът да се насочи разговора към гордо възвръщане на пълната нощна почивка е да се повиши осведомеността относно важността на съня.

„Ариана Хъфингтън разказа прословутата история, когато беше толкова лишена от сън, че припадна… Хора като тези, които са много открито успешни хора, които говорят колко важен е сънят за тях, това започва да променя културата.”

Рамлахан вярва, че тези разговори започват да стават все по-разпространени, но на страни като Съединените щати и Обединеното кралство все още им предстои дълъг път.

„Все още има тази мачо култура като „Мога да си махна парченца от съня си и съм по-ефективен“. Но всъщност не сме. Ставаме по-малко продуктивни“, казва Рамлахан.

Работата е там, че добрият сън никога не е бил по-важен, отколкото е в момента.

„В момента, с всичко, през което преминаваме… трябва да дадем приоритет на съня си“, казва тя.

Също така никога не е имало по-добро време да се похвалим с пълноценна нощна почивка. ще започна. Снощи спах 7 часа, а тази сутрин закусих купа овесени ядки и чаша зелен чай, което ми позволи да се съсредоточа върху завършването на тази история. Чувствам се прекрасно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss