Вмъкване на гръдна тръба (торакостомия)

Какво представлява поставянето на гръдна тръба?

Гръдна тръба може да помогне за източване на въздух, кръв или течност от пространството около белите дробове, наречено плеврално пространство.

Вмъкването на гръдната тръба се нарича още торакостомия на гръдната тръба. Обикновено това е спешна процедура. Може да се направи и след операция на органи или тъкани в гръдната кухина.

По време на поставяне на гръдна тръба, куха пластмасова тръба се вкарва между ребрата ви в плевралното пространство. Тръбата може да бъде свързана с машина, за да помогне за дренажа. Тръбата ще остане на мястото си, докато течността, кръвта или въздухът се източат от гърдите ви.

За какво се използва

Може да се нуждаете от гръдна тръба, ако имате някое от следните:

  • колапс на белия дроб
  • белодробна инфекция
  • кървене около белия дроб, особено след травма (като автомобилна катастрофа)
  • натрупване на течности поради друго медицинско състояние, като рак или пневмония
  • затруднено дишане поради натрупване на течност или въздух
  • хирургия, особено хирургия на белите дробове, сърцето или хранопровода

Поставянето на гръдна тръба може също да помогне на Вашия лекар да диагностицира други състояния, като белодробно увреждане или вътрешни наранявания след травма.

Как да се подготвим

Вкарването на гръдната тръба най -често се извършва след операция или като спешна процедура, така че обикновено няма начин да се подготвите за нея. Вашият лекар ще поиска вашето съгласие за извършване на процедурата, ако сте в съзнание. Ако сте в безсъзнание, те ще ви обяснят защо е необходима гръдна тръба, след като се събудите.

В случаите, когато това не е спешен случай, Вашият лекар ще Ви назначи рентгенова снимка на гръдния кош преди поставянето на гръдната тръба. Това се прави, за да се потвърди дали натрупването на течност или въздух причинява проблема и да се определи дали е необходима гръдна тръба. Могат да се направят и някои други тестове за оценка на плевралната течност, като ултразвук на гръдния кош или компютърна томография.

Процедура

Някой, който се специализира в белодробни състояния и заболявания, се нарича белодробен специалист. Хирург или белодробен специалист обикновено ще извърши поставянето на гръдната тръба. По време на поставянето на гръдната тръба се случва следното:

Подготовка: Вашият лекар ще подготви голяма площ отстрани на гърдите ви, от подмишницата надолу до корема и през зърното. Подготовката включва стерилизиране на зоната и бръснене на всяка коса от мястото на поставяне, ако е необходимо. Вашият лекар може да използва ултразвук, за да определи добро място за поставяне на епруветката.

Анестезия: Лекарят може да инжектира анестетик в кожата или вената ви, за да вцепени областта. Лекарството ще ви помогне да се чувствате по -комфортно по време на поставянето на гръдната тръба, което може да бъде болезнено. Ако Ви предстои сериозна операция на сърцето или белия дроб, вероятно ще Ви бъде поставена обща анестезия и ще бъде приспана преди поставянето на гръдната тръба.

Разрез: Използвайки скалпел, Вашият лекар ще направи малък (¼- до 1 ½-инчов) разрез между ребрата Ви, близо до горната част на гърдите. Къде правят разреза зависи от причината за гръдната тръба.

Вмъкване: След това Вашият лекар внимателно ще отвори пространство в гръдната Ви кухина и ще насочи тръбата в гърдите Ви. Гръдните тръби се предлагат в различни размери за различни условия. Вашият лекар ще зашие гръдната тръба на място, за да предотврати нейното движение. Стерилна превръзка се поставя върху мястото на поставяне.

Дренаж: След това тръбата е прикрепена към специална еднопосочна дренажна система, която позволява само изтичането на въздух или течност. Това предотвратява изтичането на течността или въздуха обратно в гръдната кухина. Докато е включена гръдната тръба, вероятно ще трябва да останете в болницата. Лекар или медицинска сестра ще наблюдават дишането ви и ще проверят за евентуални течове на въздух.

Колко дълго е оставена гръдната тръба зависи от състоянието, което е причинило натрупването на въздух или течност. Някои видове рак на белия дроб могат да причинят повторно натрупване на течност. В тези случаи лекарите могат да оставят тръбите за по -дълъг период от време.

Усложнения

Поставянето на гръдната тръба ви излага на риск от няколко усложнения. Те включват:

Болка по време на поставянето: Вкарването на гръдната тръба обикновено е много болезнено. Вашият лекар ще Ви помогне да управлявате болката си чрез инжектиране на анестетик чрез интравенозно приложение или директно в мястото на гръдната тръба. Ще Ви бъде поставена или обща анестезия, която Ви приспива, или локална анестезия, която обезсмисля района.

Инфекция: Както при всяка инвазивна процедура, съществува риск от инфекция. Използването на стерилни инструменти по време на процедурата помага за намаляване на този риск.

Кървене: Много малко количество кървене може да възникне, ако кръвоносен съд е повреден, когато е поставена гръдната тръба.

Лошо разположение на тръбата: В някои случаи гръдната тръба може да бъде поставена твърде навътре или недостатъчно навътре в плевралното пространство. Тръбата също може да изпадне.

Сериозни усложнения

Сериозните усложнения са редки, но могат да включват:

  • кървене в плевралното пространство
  • нараняване на белия дроб, диафрагмата или стомаха
  • колапс на белия дроб при отстраняване на тръбата

Премахване на гръдната тръба

Гръдната тръба обикновено остава в продължение на няколко дни. След като Вашият лекар е сигурен, че не е необходимо да се източва повече течност или въздух, гръдната тръба ще бъде отстранена.

Отстраняването на гръдната тръба обикновено се извършва бързо и без успокояване. Вашият лекар ще Ви даде конкретни инструкции как да дишате, когато тръбата се отстрани. В повечето случаи гръдната тръба ще бъде премахната, докато задържате дъха си. Това гарантира, че допълнителен въздух не попада в белите дробове.

След като лекарят премахне гръдната тръба, те ще наложат превръзка върху мястото на поставяне. Може да имате малък белег. Вашият лекар вероятно ще назначи рентгенова снимка на по-късна дата, за да се увери, че в гърдите ви няма ново натрупване на въздух или течност.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss