Видове щипци, използвани при доставка

Видове щипци

Има много ситуации, в които използването на акушерски щипци може да помогне за раждането. В резултат на това има над 600 различни вида форцепс, от които може би 15 до 20 са налични в момента. Повечето болници имат под ръка между пет и осем различни вида щипци. Въпреки че всеки тип щипци е разработен за конкретна ситуация на доставка, всички щипци споделят няколко конструктивни характеристики.

Всички щипци се състоят от два клона, които се маневрират в позиция около главата на бебето. Тези клонове са дефинирани като наляво и надясно въз основа на страната на таза на майката, към която ще бъдат приложени. Клоните обикновено, но не винаги, се пресичат в средата, наречена артикулация. Повечето щипци имат заключващ механизъм в шарнира, но някои имат плъзгащ механизъм, позволяващ двата клона да се плъзгат един по друг. За доставки, при които се изисква малко или никакво въртене (главата на бебето е в съответствие с таза на майката), се използват щипци с фиксиран механизъм за заключване; за доставки, изискващи известно завъртане, се използват щипци с плъзгащ механизъм за заключване.

Всички щипци имат дръжки; дръжките са свързани с остриетата чрез дръжки с различна дължина. Ако се обмисля въртене на щипци, се използва форцепс с по -дълги опашки. The острие на всеки клон на щипци е извитата част, която се използва за хващане за главата на бебето. Характерно е, че острието има две извивки, главна и тазова кривина.

Цефалната крива е оформена така, че да съответства на главата на бебето. Някои щипци имат по -заоблена цефална крива, а други имат по -продълговата крива; видът на използваните щипци зависи от формата на главата на бебето. Щипците трябва да обграждат главата на бебето здраво, но не плътно.

Щипците с по -заоблена крива обикновено се наричат Щипци на Елиът. Щипци тип Елиът се използват най-често при жени, които са имали поне едно предишно вагинално раждане; това е така, защото мускулите и връзките на родовия канал осигуряват по -малко съпротивление по време на второто и следващите раждания, което позволява на главата на бебето да остане по -закръглена.

Щипци с по -продълговата цефална крива се използват, когато главата на бебето е променила формата си (става все по -удължена), докато се движи през таза на майката. Тази промяна във формата на главата на бебето се нарича формоване и е много по -забележим при жените, които имат първото вагинално раждане. Типът щипци, използвани най -често в тази ситуация, е Симпсън форцепс.

Тазовата крива на форцепса е оформена така, че да съответства на родовия канал. Тази крива помага да се насочи силата на сцеплението под срамната кост след това навън и нагоре. Щипците, използвани за въртене на главата на бебето, не трябва да имат почти никаква тазова извивка. The Килландски щипци вероятно са най -често срещаните щипци, използвани за въртене; те също имат плъзгащ механизъм, който може да бъде полезен, когато главата на бебето не е в съответствие с таза на майката (асинклитизъм). От друга страна, килландските щипци не осигуряват много сцепление, тъй като почти нямат тазова крива.

Подготовка на Майката

Позицията на раждащата жена е важна при подготовката за раждане с форцепс. Задните части на майката трябва да са на ръба на леглото или масата, а бедрата да са нагоре и навън, но не прекалено опънати. Тази позиция помага да се сведе до минимум вероятността от неволно нараняване на гърба, бедрата, краката и перинеума на майката. Ако бедрата на майката не са в оптимално положение, перинеумът й може да бъде директно на пътя на низходящата глава на бебето, като по този начин увеличава риска от нараняване на перинеума и/или удължаване на епизиотомия. Поставките за крака обикновено са най -добрият начин да поддържате краката на майката. Пикочният мехур на майката обикновено се изпразва с катетър, особено когато се обмислят форцепси, различни от изходящите. Това може да предотврати потенциално нараняване на пикочния мехур.

Използване на щипци

След като бъде взето решение за използване на щипци, трябва да се спазват указанията относно тяхното използване. Има насоки относно поставянето и прилагането на щипци (тоест, придвижване на щипците до мястото, където трябва да са до главата на бебето) и указания относно използването на щипците за извършване на тяга или въртене.

Прилагане на щипци

Начинът, по който се прилагат щипците, зависи от положението и местоположението на главата на бебето, от конкретния тип щипци, които ще се използват, и от опита и обучението на доставчика.

В предните позиции на тила (бебето е обърнато надолу) лопатките на щипците трябва да се плъзгат лесно на място по ръката на лекаря, която е във влагалището. Обикновено лявото острие се вкарва първо (лявото острие се определя като острието, което минава между главата на бебето и лявата страна на таза на майката). След това дясното острие се вкарва по същия начин и ключалката на двете остриета трябва лесно да се събере. Всяко острие трябва да е с ширина около един пръст под задната фонтанела („мекото място“ в задната част на главата на бебето между несрасналите се черепни кости). Когато се прилага правилно върху бебе в предна позиция на тила, остриетата ще се простират пред ушите на бебето и към бузите.

Когато бебето е в тилната задна презентация (обърната нагоре), остриетата могат да се прилагат по същия начин, както при предното (с лице надолу) предлежание на тила. Върховете на остриетата все още лежат върху бузите на бебето, но в това положение остриетата се срещат точно под предната фонтанела. Когато главата на бебето е в напречно положение (обърнато отстрани на таза), първо се вкарва задното острие, за да се стабилизира положението на главата на бебето.

След като щипците са приложени, важно е лекарят да се увери, че те са правилно разположени на главата на бебето. Ако прилагането на щипци не е лесно или изисква сила, значи нещо не е наред. Обикновено това означава, че станцията не е толкова ниска, колкото се очаква, или че позицията на главата е неправилно оценена. Това също може да означава, че се използва грешен тип щипци. Ако щипците не продължават лесно, те не трябва да бъдат принуждавани.

Въртене и сцепление

След като бъдат правилно приложени, акушерските щипци могат да се използват за въртене на главата на бебето и за сцепление за доставяне на главата.

Завъртане

Доставянето на изходящ форцепс може да се извърши, когато главата на бебето е видима във вагиналния отвор и е в рамките на 45 градуса от предната част на тила или от тилната задна част. Тъй като главата на бебето се върти, тягата обикновено се извършва едновременно.

Ротациите, по -големи от 45 градуса, могат безопасно да се извършват с форцепс, но са свързани с по -голям потенциал за усложнения. По -големите ротации често изискват мястото на бебето да бъде изместено по -нагоре или по -надолу по родовия канал. Важно е много квалифициран и опитен доставчик да извърши някоя от тези по -сложни маневри. Лекарят, който има опит в манипулирането на форцепс, може да използва тазовата крива по възможно най -безопасния и успешен начин.

Тяга (дърпане)

Щипците се използват най -често за прилагане на сцепление, за да насочат бебето надолу и навън през родовия канал. Тягата трябва да бъде насочена по оста на родовия канал-тоест зад и под срамната кост. При предните презрамки на тила това често ще доведе до насочване на дръжките на форцепса надолу и след това нагоре, когато задната част на главата на бебето попадне под срамната кост. Когато бебето се ражда в тилната задна позиция, тягата трябва да бъде насочена надолу.

Тягата трябва да се прилага във връзка със свивания и избутващи усилия, с периоди на почивка между тях. Важно е да се избягва ненужен натиск върху главата на бебето; лекарят прави това, като разхлабва дръжките между контракциите.

След доставка

Някои доставчици ще премахнат щипците преди раждането и ще позволят на главата да ражда спонтанно; други ще премахнат щипците след раждането на главата на бебето. Няма доказателства, доказващи, че единият подход е по -добър от другия. Следователно решението често зависи от потенциалната спешност на доставката. Както при всички раждания, състоянието на бебето трябва да се оцени веднага след раждането.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss