Взаимодействия между прозак и алкохол

Въведение

Прозак е антидепресант. Това е търговската версия на генеричното лекарство флуоксетин. Приемате Prozac дългосрочно, за да контролирате симптомите си. Той принадлежи към клас лекарства, наречени селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIs). Тези лекарства работят с невротрансмитери в мозъка, за да помогнат на хората с депресия и тревожност. Много хора добре понасят SSRI като Prozac, без да имат много странични ефекти.

Това обаче не означава, че лекарството идва без риск. Например, смесването на прозак с променящи мозъка вещества като алкохол може да бъде вредно. Всъщност се препоръчва да избягвате да пиете алкохол, докато приемате това лекарство.

Характеристики на Prozac

Въпреки че Prozac е на почти 30 години, той все още е един от най-предписваните антидепресанти в Съединените щати. Той действа като инхибира усвояването на невротрансмитера серотонин в мозъка ви. Това може да ви помогне да контролирате настроението и поведението си. Prozac се предписва за следните здравословни състояния:

 • булимия нервоза
 • голямо депресивно разстройство (MDD)
 • обсесивно -компулсивно разстройство (OCD)
 • паническо разстройство
 • резистентна на лечение депресия

Това лекарство също понякога се комбинира с други лекарства за лечение на биполярно разстройство.

Мога ли да приемам Prozac с алкохол?

Някои възрастни обичат да пият питие за специален повод. Други може да пият по-често, за да облекчат стреса. Независимо защо и колко пиете, алкохолът има едни и същи основни ефекти върху тялото ви. Това е депресант, който влияе на мозъчната ви функция. Пиенето забавя и дори блокира съобщенията в мозъка ви. Това може да причини следните проблеми:

 • затруднено мислене и нарушена преценка
 • умора
 • тревожност
 • депресия
 • проблеми със слуха и зрението
 • намалени двигателни умения

Взаимодействия

Съставките в Prozac са предназначени да успокоят настроението ви. Един от страничните ефекти на лекарството е умора. Prozac може да попречи на координираното движение и бдителност, подобно на алкохола. Комбинирането на Prozac с алкохол може бързо да доведе до повишена седация. Пиенето дори на едно питие, докато приемате Прозак, може да причини изключителна сънливост. Този ефект може да доведе до потенциално опасни ситуации. Те включват лошо вземане на решения, затруднено шофиране и повишен риск от падания и наранявания.

Смесването на алкохол и прозак може също да доведе до други странични ефекти. Те могат да включват:

 • световъртеж
 • внезапна умора и слабост
 • чувство на безнадеждност
 • самоубийствени мисли

Смесването на Prozac и алкохол може да причини умора и слабост, което може да попречи на способността ви да приключвате прости задачи. Може да откриете, че трябва да си починете, за да си починете.

Алкохолът също може да попречи на Prozac да работи както трябва. Приемането на антидепресанти като Prozac не означава, че сте имунизирани срещу депресивните ефекти на алкохола. Вместо това алкохолът може действително да попречи на лекарството ви да работи до пълния му ефект. Това означава, че няма да получите пълните предимства на Prozac. Това може да влоши симптомите на вашето състояние още повече.

Какво да правя

Ако приемате Прозак, не пийте алкохол. Смесването на двете може да изложи здравето ви на риск. Ако имате силни позиви за пиене, говорете за тези чувства с Вашия лекар.

Ако се опитвате да контролирате пиенето си, има някои добри новини. Според преглед на American Family Physician, има малко доказателства, които предполагат, че флуоксетин, родовото име на Prozac, може да помогне на зависимите от алкохола хора да се въздържат от пиене на алкохол. Това не означава, че Prozac трябва да се използва за лечение на алкохолизъм. Но това предполага, че лекарството може да намали желанието ви да пиете.

Важно е да се отбележи, че ефектите от комбинирането на алкохол с Prozac могат да се появят, дори ако не пиете точно в същото време, когато приемате лекарството. Прозак е дълготрайно лекарство, така че остава в тялото ви дълго време след като го приемете. Изчакването няколко часа след приема на лекарството за пиене няма да намали шансовете ви за отрицателни ефекти. Ако Вашият лекар спре лечението Ви с Prozac, попитайте го колко време трябва да изчакате, преди да пиете алкохол. Колко дълго лекарството остава във вашата система зависи от вашата доза и колко дълго сте приемали лекарството. Някои форми на лекарството могат да повлияят на тялото ви повече от две седмици след приема на последната доза.

Прочетете повече: Опасностите от рязкото спиране на антидепресантите »

Ефекти на алкохола върху депресията

Алкохолът е депресант, така че пиенето му, когато имате депресия, може да влоши симптомите на вашето състояние. Може дори да причини признаци на депресия при хора, които нямат клинична депресия. Симптомите на депресия могат да включват:

 • честа тъга
 • чувство на безполезност
 • загуба на интерес към дейности, които преди са ви харесвали
 • необичайна умора
 • самоубийствени мисли

Ако се изкушавате да пиете, когато се чувствате депресирани, не го правете. Пиенето само ще влоши здравето ви. Вместо това се обадете на Вашия лекар. Има много безопасни и ефективни начини за лечение на депресия.

Научете повече: Промени в ежедневния начин на живот за борба с депресията »

Говорете с Вашия лекар

Поради рискове за безопасността, Американската администрация по храните и лекарствата препоръчва избягване на алкохол, докато приемате Prozac. Не забравяйте, че опасни взаимодействия могат да се случат дори с малко количество алкохол. Ако приемате Прозак, изобщо не трябва да пиете алкохол.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss