Вентрикулоперитонеален шънт

Какво е вентрикулоперитонеален шънт?

Вентрикулоперитонеален (VP) шънт е медицинско устройство, което облекчава натиска върху мозъка, причинен от натрупване на течност.

VP шунтирането е хирургична процедура, която третира предимно състояние, наречено хидроцефалия. Това състояние възниква, когато излишъкът от цереброспинална течност (CSF) се събира в мозъчните вентрикули. CSF омекотява мозъка ви и го предпазва от нараняване вътре в черепа ви. Течността действа като система за доставка на хранителни вещества, от които мозъкът ви се нуждае, и също така отнема отпадъчните продукти. Обикновено CSF преминава през тези вентрикули към основата на мозъка. След това течността изкъпва мозъка и гръбначния мозък, преди да се абсорбира отново в кръвта.

Когато този нормален поток е нарушен, натрупването на течност може да създаде вреден натиск върху мозъчните тъкани, което може да увреди мозъка. Лекарите хирургично поставят VP шънтове в една от мозъчните вентрикули, за да отклонят течността от мозъка и да възстановят нормалния поток и абсорбцията на CSF.

Кой се нуждае от VP шънт?

Хората на всяка възраст могат да развият хидроцефалия и следователно се нуждаят от VP шънт. Въпреки това, според клиниката Mayo, хидроцефалията е по-вероятно да се появи при бебета и възрастни хора. В Национален институт за неврологични заболявания и инсулт (NINDS) изчислява, че 1 до 2 от всеки 1000 бебета се раждат с хидроцефалия.

Излишната течност може да се натрупа около мозъка по редица причини, включително:

 • свръхпроизводство на CSF
 • лошо усвояване на CSF от кръвоносните съдове
 • блокажи, пречат на течността да тече в мозъка

Запушванията са най-честата причина за хидроцефалия. Кисти, тумори или възпаления в мозъка могат да попречат на нормалния поток на CSF и да създадат опасно натрупване. Симптомите на хидроцефалия могат да включват:

 • голям размер на главата
 • главоболие
 • припадъци
 • раздразнителност
 • прекомерна сънливост
 • инконтиненция
 • слаб апетит
 • когнитивни забавяния или регресия
 • загуба на паметта
 • лоша координация
 • нарушено зрение

Образните тестове могат да потвърдят диагнозата хидроцефалия. Ултразвукът, КТ и ЯМР позволяват на лекарите да видят кухините и тъканите в мозъка. Тестването ще покаже дали областите на мозъка съдържат повече течност от нормалното.

VP шунтова процедура

Лекарите обикновено извършват поставянето на VP шънт, докато пациентът е под обща анестезия. Ще спите по време на операцията и няма да изпитвате болка. Цялата процедура отнема около 90 минути.

Говорете с вашия медицински екип за предоперативните ограничения за храна и напитки. По-големите деца и възрастните може да се наложи да гладуват поне осем часа преди операцията. Бебетата и малките деца може да трябва да спрат да ядат бебешка формула и твърди храни само шест часа преди операцията, но обикновено могат да пият вода до четири часа преди планираната процедура. Във всички случаи тези инструкции трябва да бъдат прегледани с вашия хирургически екип.

Хирургическата медицинска сестра ще обръсне зоната зад ухото ви, за да се подготви за шунтиране, тъй като това е мястото, където ще поставят катетъра. Катетрите са тънки, гъвкави тръби, използвани за източване на излишната течност. Хирургът ще направи малък разрез зад ухото и също така ще пробие малка дупка в черепа. След това те ще вкарат един катетър в мозъка през този отвор. Другият катетър минава зад ухото ви и е подкожен, което означава, че се намира под кожата. Тази тръба се движи надолу към гърдите и корема ви, позволявайки на излишната CSF да се оттича в коремната кухина, където тялото ви я абсорбира. Вашият хирург може да прикачи малка помпа към двата катетъра и да я постави под кожата зад ухото ви. Помпата автоматично ще се активира, за да отстрани течността, когато налягането в черепа се увеличи. Възможно е дори да се програмира помпата, наричана още клапан, да се активира, когато течността се увеличи до определен обем.

Възстановяване

Възстановяването от поставяне на VP шънт отнема три до четири дни. Повечето хора могат да напуснат болницата в рамките на седем дни след процедурата.

По време на хоспитализацията болничният персонал ще следи сърдечната честота и кръвното Ви налягане, а Вашият лекар ще Ви прилага превантивни антибиотици. Вашият лекар ще се увери, че шунтът работи правилно, преди да напуснете.

Рискове от ВП шунтиране

Поставянето на шънт е много безопасна процедура. Въпреки това могат да възникнат усложнения по време на или след процедурата. Рисковете, свързани с всяка хирургична процедура, включват прекомерно кървене и инфекция. Може също да получите нежелани реакции към анестезията, като затруднено дишане, промени в сърдечната честота или промени в нивата на кръвното налягане.

Съществуват редки рискове, специфични за VP шунтирането, които могат да бъдат сериозни и потенциално животозастрашаващи, ако не се лекуват, включително:

 • инфекция в шънта или мозъка
 • кръвни съсиреци
 • кървене в мозъка
 • увреждане на мозъчната тъкан
 • подуване на мозъка

Треска, главоболие, коремна болка, умора и скокове в нивата на кръвното налягане или наличието на същите симптоми, които са били при първоначалното поставяне на шънта, могат да показват инфекция или неизправност на шънта. Уведомете незабавно Вашия лекар, ако се появят тези признаци и симптоми. Според Университета в Чикаго инфекцията е най-честа през първите няколко седмици след поставяне на шънт.

Outlook

Шунтирането е успешно за намаляване на налягането в мозъка при повечето хора. VP шънтовете вероятно ще изискват подмяна след няколко години, особено при малки деца. Средната продължителност на живота на шънта на бебето е две години. Възрастни и деца на възраст над 2 години може да не се нуждаят от смяна на шънта в продължение на осем или повече години. Шунтовите системи изискват често наблюдение и проследяване. Усложненията, които могат да възникнат при шунтови системи, включват:

 • механична повреда
 • препятствия
 • инфекции

Неизправностите могат да доведат до сериозни усложнения, като прекомерно или недостатъчно дрениране на CSF. Прекомерното източване настъпва, когато CSF се оттича от вентрикулите с по-бърза скорост, отколкото се произвежда. Това може да доведе до колапс на вентрикулите, което може да доведе до главоболие или кръвоизлив в мозъка. Недостатъчният дрен позволява на CSF да се натрупва в мозъка и може да доведе до връщане на симптомите на хидроцефалия. Потърсете незабавно медицинска помощ, ако получите симптоми, които показват, че вашата шунтова система не работи правилно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss