Вашето ръководство за физикална терапия за церебрална парализа

Физикалната терапия е ключова за всеки план за лечение на церебрална парализа. Говорете с лекар, за да получите направление за някой близо до вас.

Физиотерапевт помага на човек с церебрална парализа чрез своите упражнения за разтягане.
NickyLloyd/Getty Images

Церебрална парализа (ЦП) е общ термин за група двигателни увреждания, които засягат вашия мускулен тонус, движение, координация и др. CP се причинява от аномалии по време на развитието на мозъка или нараняване или увреждане на мозъка ви по време на раждане или ранен живот.

Въпреки че няма лечение за CP, лечението може значително да помогне за подобряване на ежедневното функциониране и да намали риска от бъдещи здравословни усложнения. Физикалната терапия е високоефективен подход за лечение за подобряване на движението и функционирането и намаляване на болката при хора с CP.

По-нататък ще проучим ролята на физическата терапия за CP, включително как да намерите добър физиотерапевт и кои физически терапевтични упражнения да обмислите да опитате у дома.

Какво прави физиотерапевтът за церебрална парализа?

Физическата терапия или физиотерапията е подход, който използва физически упражнения и други лечения за подобряване на движението и намаляване на болката. Хората използват физиотерапия за управление или лечение на симптоми както на остри наранявания, така и на хронични здравословни състояния.

Според Национални институти по здравеопазване (NIH), физиотерапията е една от най-важните възможности за лечение на деца, живеещи с ЦП. Всъщност повечето деца, които получават диагноза CP, започват физиотерапия като едно от първите си лечения.

Като част от екип за грижи, физиотерапевтите работят в тясно сътрудничество с хора, които имат CP, за да намалят риска от здравословни усложнения и да подобрят:

 • координация и баланс
 • поза, походка и мобилност
 • гъвкавост на ставите и мускулите
 • сила и издръжливост
 • управление на хронична болка

Някои от различните начини, по които физиотерапевтите правят това, са чрез подходи като разтягане и масаж, упражнения за укрепване на теглото и тренировки за баланс, за да назовем само няколко.

Коя е най-добрата терапия за церебрална парализа?

Когато става въпрос за физическа терапия, различните подходи могат да бъдат насочени към различни симптоми – като координация, баланс или сила. И докато симптомите и нуждите на всеки са различни, изследванията показват, че някои подходи са особено ефективни за подобряване на симптомите на CP.

Един преглед публикувана през 2019 г. изследва ефективността на различни базирани на доказателства физиотерапевтични подходи за лечение на CP.

Според прегледа функционално базираното обучение – вид физическа терапия, която обучава тялото ви за ежедневни дейности – подобрява симптомите на CP във всички подтипове. Терапия за движение, предизвикана от ограничения, силови тренировки и тренировка на походката също са ефективни за различни подтипове на CP.

Извън физическата терапия, няколко други терапевтични подходи са ефективни за подобряване на вашите симптоми на CP. Някои от тези подходи включват:

 • Развлекателна терапия: Развлекателната терапия е подход, който използва развлекателни дейности, като музика, изкуство и готвене, за подобряване на уменията и способностите на човека. Развлекателната терапия също е от полза за подобряване на симптомите на психичното здраве при хора с хронични заболявания.
 • Ерготерапия: Трудовата терапия е друг подход, който специално се фокусира върху подобряването на ежедневните задачи чрез терапия и настаняване. Трудовата терапия е подобна на физическата терапия, но фокусът е повече върху подобряването на способността на някого да се ангажира в ежедневния живот.
 • Логопедична и езикова терапия: Някои хора с CP изпитват мускулни промени, които могат да затруднят говора, дъвченето, преглъщането и дори дишането. Логопедичната и езикова терапия може да помогне за подобряване на тези симптоми, като се насочи например към главата, шията, устата и гърлото.

Как да намерите физиотерапевт

Ако вие или ваш близък сте получили диагноза CP, първата стъпка към лечението е изграждането на вашия екип за грижи.

Един от най-добрите начини да намерите физиотерапевти във вашия район – и при вашата застраховка – е да попитате директно първичен лекар. Те могат да изготвят или препоръка за вас, или списък с опции, до които можете да се свържете.

В противен случай можете да потърсите физиотерапевти близо до вас чрез инструментите Find a Board-Certified Specialist и Choose PT на Американската асоциация по физиотерапия.

Беше ли Ви полезно?

Домашни упражнения за церебрална парализа

Като част от редовна програма за физическа терапия, много хора с CP също практикуват упражнения у дома. Ето няколко опции, за които да помислите домашни упражнения които могат да бъдат полезни за хора с CP:

 • За мускулите: Изграждането на мускулите ви помага да подобрите силата и издръжливостта. Някои опции за упражнения включват свободни тежести, ленти за съпротивление, тренировки със собствено тегло и тренировки в домашен басейн.
 • За кардио: Кардиото помага за подобряване на здравето и издръжливостта на сърцето ви. Някои опции за упражнения включват легнал или стационарен велосипед, тренировки на басейн у дома и онлайн уроци по фитнес или танци.
 • За гъвкавост: Упражненията за гъвкавост помагат за подобряване на здравето на вашите кости и стави. Някои опции за упражнения включват разтягане, онлайн уроци по йога и ленти за съпротива.

Проучване показа, че домашните подходи, когато се извършват в сътрудничество със здравни специалисти, могат да помогнат за по-нататъшно подобряване на вашите симптоми на CP. Уверете се, че сте обсъдили рутинните си упражнения за тренировка у дома с физиотерапевт за най-добър ефект и за намаляване на шанса ви от нараняване.

Физикалната терапия е сред най-важните подходи за лечение за подпомагане на подобряването на симптомите на CP на човек, особено при малки деца. Физическата терапия може да се съчетае и с други форми на терапия, като професионална, развлекателна или речева и езикова терапия.

Ако вие или ваш близък, живеещ с CP, се интересувате да научите повече за различните възможности за лечение, които са на разположение, помислете дали да не се свържете с лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss